Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Petícióban követelnék maguknak a fiatalok a szeszivás jogát

Szeged - Abszurdnak tartják és ellenzik az általunk megkérdezett fiatalok az alkoholfogyasztás korhatárának tervezett emelését. Többen aláírásgyűjtésbe fognának, mások idősebbeket kérnének a szeszvásárlásra.
Füvön és lépcsőkön heverésző, koncerteket figyelő egyetemistákkal telt meg a vizsgazáró bulin a szegedi Árpád tér – szinte mindegyikük kezében sört láttunk. De a környék szabadtéri kocsmáiban is fiatalok döntötték magukba az árpalét. Egy törvényjavaslat szerint elképzelhető, hogy hamarosan már nem tehetik meg, amíg a személyi igazolványuk nem tanúsítja: elmúltak huszonegy évesek.

– Nem örülnék neki, mert körülményesebb lenne sörhöz jutnom, de biztosan megoldanám valahogy – fogalmazott sokat sejtetően a JATE-klub teraszán barátjával söröző Szukics Nóra, amikor elmondtuk neki, mi lóg a levegőben. Azt mondta, mindegy, mit ír a törvény, a 13-14 évesek most is isznak, ahogyan cigit is vesznek valahogy. Barátja, a 22 éves Erlauer Balázs már eltökéltebb volt. – Ha ezt megszavaznák, biztosan aláírásgyűjtésbe fognék ellene. Szerintem rengetegen támogatnának – hangoztatta az egyetemista fiatalember.

A 18 éves Dobó Márton aláírást gyűjtene, ha nem vehetne szeszes italt. Fotó: Miskolczi Róbert

– Simán kiszolgáltak, de máshol is idősebbnek néznek a koromnál – mondta egy másik teraszon, nagyobb társaságban söröző magas, kisportolt srác. Kiderült, hogy kézilabdázik – és csak tizenhat múlt. Nevét nem árulta el: nem szeretne otthon vagy edzője előtt lebukni. Azt viszont elmondta: ha 21 lenne a korhatár, és nem hinnék el, hogy elmúlt annyi, megkérne másokat, hogy vegyenek neki szeszt.

Petíciót tervez a sörkertben négykorsónyi árpalét vásárló Dobó Márton is, ha 21-re emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát. A teli korsókkal rutinosan mozgó, tizennyolc éves ságváris srác hozzátette: nem érti ezt az „amerikázást", a barátnője kínai, ott például nincs is ivási korhatár.

Az alkotmányjogász véleménye

Az elképzelésről megkérdeztük Tóth Károly alkotmányjogászt is. Véleménye szerint egy ilyen törvényjavaslat aligha menne át a parlamenten, illetve az Alkotmánybíróság feltehetően megsemmisítené. Az ugyanis szerinte jogi képtelenség, hogy egy nagykorú, cselekvésében nem korlátozott magyar állampolgár ne vásárolhasson szeszes italt.

– Szerintem abszurd ez a korhatárosdi. Valaki már tizenkét évesen is tud viselkedni, más huszonkilenc évesen se képes visszafogni magát, ha iszik – jelentette ki a huszonkét éves Varga Éva a JATE-klubban. – Nevetségesnek tartom ezt az ötletet, főleg egy olyan városban, mint Szeged. Katasztrófa lenne a kocsmákra és az egyetemi életre nézve is – tette hozzá azonos korú asztaltársa, Nacsa Zoltán. Furcsa lenne, ha ahhoz elég idős valaki, hogy az ország dolgaiba beleszóljon, részt vehessen a választásokon, de ahhoz nem, hogy megigyon egy pohár sört – jegyezte meg végül a szociológushallgató lány. Asztaltársa közben helyeslően bólogatott.

Vége a bulinak?

– Hozzátartozik a klubélethez az alkohol, ráadásul az egyetemisták éppen az első három évükben, vagyis úgy huszonegy-huszonkét éves korukig buliznak a legtöbbet. Tizennyolc évesen már mindenki felelős a tetteiért, önálló, szavazati joggal rendelkező állampolgár, azaz döntésképes – magyarázta Csaba Levente, a JATE-klub vezetője. Hozzátette: ha 21-re emelnék a korhatárt, természetesen alkalmazkodnának hozzá, de „ez nagyban befolyásolná a működést". Tapasztalataink szerint hét közben a Toldi utcai klub látogatóinak túlnyomó része éppen a 18 és 21 közötti korosztály tagja.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. hhhhhh 2008. július 03. 16:40
  „Minek követelni, hogy ihassanak, ha anélkül is isznak, és ezt mindenki tudja!!!?”
 • 28. Igyunk Erre 2008. július 01. 16:44
  „Kedves nandmc (#27)!
  Ki kell, hogy ábrándítsalak. Az USA-ban a jogosívány megszerzés korhatára 16, a szavazójogé 18, a szeszivásé 21. A legnagyobb alkohollal kapcsolatos probléma az úgynevezett "underage drinking". 18 évesen, szavazójoggal rendelkező felnőtt, egyetemre jár, és ott ha alkoholhoz jut, megissza, mert nem tudja, hogy mikor lát megint piát. Ha törvényesen megihatná, akkor tartaná a mértéket, pláne ha nem akar megbukni, mert túl részeg tanulni.
  18 = nagykorú = igyon ha akar”
 • 27. nandmc 2008. július 01. 09:24
  „Kedves 24. Ne keverjük már bele ebbe az USA-t, ugyanis ott pont azért müködik a dolog amiért itt soha nem fog, ugyanis ott 21 a nagykorúság határa! Ahogyan itt már páran leírtuk itthon ez 18; és ha te betöltötted a 18at akkor téged hol-mi bugyuta törvényjavaslatok nem korlátozhatnak jogaidban!
  De a fő probléma az például ami gondolom Szegeden is megvan nem csak máshol, hogy ilyenkor nyári szünetben fényes nappal délután a 14-16 évesek kint ülnek a panel előtt és isznak cigiznek, mert anyuka apuka dolgozik! Szegeden ha jól tudom a körtöltés a kultúközpont ilyen téren! Ez a probléma, nem az, hogy egy 18 éves ember felelősségének teljes tudatában alkoholt fogyaszt.”
 • 26. Évaaa 2008. július 01. 08:58
  „Az egyetem nem egyenlő az állandó alkoholizálással, pedig sokunk ezt a tévhitet támogatja. Amióta boldog-boldogtalan lehet egyetemista, megszaporodtak az ilyen link alakok, akik azt hiszik, hogy mekkora nagy valakik, hiszen egyetemre járnak, és ezzel takaróznak, miközben semmit sem csinálnak. Persze a gimnazisták is az ilyenekről vesznek példát, nem csoda, hogy tele van velük az összes alkoholt árusító szórakozóhely.
  Az agyunknak az a része, ami a józan ítélőképességért felelős, csak 21 éves korunkra fejlődik ki, javaslom tehát, hogy a 22 éven felüliek gondoljanak vissza, milyenek voltak 21 éves koruk előtt, és hogy akarják-e úgy viszontlátni a saját csemetéjüket, vagy a fiatalabb testvérüket. Mert én visszagondoltam, és nem akarom.”
 • 25. egyszeru polgar 2008. július 01. 08:22
  „A rend lelke a meglevo szabalyok betartasa es betartatasa. Amennyiben ez nem tortenik, teljesen mindegy a korhatar. A viselkedes pedig a szemly tulajdonsagaitol fugg, s hogy mennyit iszik.Talan a kiszolgalast kellene szigoruan ellenorizni, alruhas rendorokkel, ellenorokkel. Igy igaz, ha egy 25 vagy 20 eves issza le magat, semmivel sem kulomb a viselkedese mint egy 19 evese. Nezzuk a sebessegkorlatozast. Lakoteruleten mar futva utol lehet erni a kocsikat, megsem rutka a halalos gazolas /zebranal pl/.
  Szerintem a fiatalok szemleletmodjat kellene valtoztatni a tarsadalomnak es a szuloknek. En is ittam 18 eves koromban, megsem duhongtem, inkabb azt probaltam bizonyitani milyen jozan vagyok es arra ugyeltem, ne vegyek eszre rajtam, ha becsiptem.”
 • 24. Vallyon Zsolt 2008. június 30. 17:24
  „Végre egy hasznos dolog, ami az úgyis agyondícsért USA-ból bejönne.”
 • 23. Igyunk Erre 2008. június 30. 17:19
  „Itt a cikk alapvető igazsága:

  "Furcsa lenne, ha ahhoz elég idős valaki, hogy az ország dolgaiba beleszóljon, részt vehessen a választásokon, de ahhoz nem, hogy megigyon egy pohár sört"

  Tudomásul kellene már venni végre, hogy a szocializmusnak és az államhatalomnak vége, a szabadság felé kellene mozdulni, nem pedig a rabság (korlátozások) felé.”
 • 22. 1 vélemény 2008. június 30. 16:29
  „Ez igen... Ez az ország legnagyobb gondja, hogy szerencsétlen fiatalok, nem ihatnának (elméletileg), X kor alatt... A jelenlegi 0-18 évesek is isznak, cigiznek.... Ahogy megoldották, úgy később is. De tényleg sajnálatos, hogy ilyen ügy a legnagyobb gond és peticióznának.... Mint ha alkoholisták írnának, akik remegnek az alkohol után. Én is fogyasztok alkoholt még sem csinálok belőle ügyet. Mellesleg nem tudom milyen diák élet az, aminek a velejárója az alkohol? jó pár évet lehúztam az iskolapadokban, és tény ittam én is, de alkohol nélkül is jól tudom érezni magam.
  És valljuk be, nem az ivással van a gond, hanem a velejáró viselkedéssel: agresszió, hányás, részegen vezetés, verekedés, szeméthegyek...”
 • 21. Koszta Péter 2008. június 30. 16:19
  „Pótcselekvést végez a törvényhozó...
  Mivel a probléma bonyolult, sokrétű és több tárcát érint, tehát komplex, ezért igazi megoldást nem tud... Nincs koncepció... csak kitalál egy újabb hülyeséget, amit törvénybe foglal... Ez kapkodás...
  Nincs még elég be nem tartott, illetve be nem tartható törvényünk és rendelkezésünk?
  Mit old meg a korhatár emelése? Mire jó? Mennyivel könnyebb betartatni a 21-et mint a 18-at? Miért?”
 • 20. justicia 2008. június 30. 16:17
  „ha mértékelt és kulturált módon történne...fel se került volna a netre..az egész belvárost lepiszkolják,a tiszapartot veszéjes
  környezetnek kellene nyilvánítani a szemét és üveghegyek miatt.
  arrol nem is beszélve,hogy gátlástalanul üvöltöznek egész éjszaka.”
 • 19. Ful 2008. június 30. 15:06
  „Dodo!
  Nem megkülönböztetésről van szó.
  Hagy döntse el a hely tulaja - mert ő már elmúlt 18 - hogy nála lehet dohányozni vagy nem.
  Aztán Te is eldöntheted - ha elmúltál 18 - hogy odamész vagy máshova.
  Egyébként, abban igazad van, ha én cigizek, az neked is árthat;
  de én 10-20 cigi után sem hányok és verekszem, így lehet, hogy az alkohol egy kicsit veszélyesebb másora - nem?”
 • 18. zsebi 2008. június 30. 14:45
  „A 14. hozzászóló véleményét osztom. Amíg a 13-16 évesek hétvégente ellepik a parkokat, tereket, ill. pl. mostanság a Petőfi S. sgt.-on levő italbár teraszát, és ez ellen nem tesz senki semmit, addig ne beszéljünk semmilyen szigorításról..”
 • 17. Nornora1 2008. június 30. 14:12
  „Hát, ha az én gyerekem annyit és úgy inna, ahogy ezt mostanában látni, én egy nagy pofonnal honorálnám neki, pedig abszolút nem pártolom a verést. Bár lehet, hogy a szülőknek kellene egy alapos verés, hogy hagyják így elkallódni a gyerekeket....”
 • 16. nandmc 2008. június 30. 12:51
  „Hát igen ... a lényeg ez lenne... nem új hülyeségeket javasolgatni, hanem a már meglévő törvényeket kellene betartatni!
  Argosz a dohányzás az már más tészta... attól h én megiszok 2 sört attól neked nem lesz bajod, de ha te elszívsz 2 cigit és azt ráfújod nemdohányzó embertársaidra akkor már az ő egészségükkel is játszol nem csak a sajátoddal!”
 • 15. Dodo 2008. június 30. 12:30
  „13, Argosz! A hozzászólásodhoz csak annyit: nehogy a nemdohányzókat külömböztessük már meg negatívan. Minden szórakoztató és vendéglátó egységnek nem dohányzónak kell lennie, és ha tud biztosítani egy elzárt, szellőztethető helyet az lehet dohányzó rész. Nehogy már mindenki szívja a dohányosok füstjét.

  A témához annyit, hogy egy 18 éven felüli személyt nem lehet a jogaiban korlátozni. A lényeg a nevelésen van. Sajnos sok 21 éven felüli sem tud kultúráltan alkoholt fogyasztani.”
 • 14. <^^^> 2008. június 30. 12:16
  „Inkább azért kellene gyüjteni aláírásokat h a kis szutyok 14-16 évesek esténként ne a Tisza parton igyanak, valamint ha már 18 éven alul tilos kiadni az alkoholt, akkor ne is adják ki...”
 • 13. Argosz 2008. június 30. 12:12
  „Azt Várom már,hogy mikor fogják már törvénybe foglalni,hogy egy adott szórakozóhelyen hány üveg sört ihatok meg. Röhej,mint ahogy az is,hogy szórakozóhelyen betiltjuk a dohányzást.Ha egy nem dohányzó bemegy egy szórakozó helyre,számítson arra,hogy esetleg ki lesz téve annak,hogy valaki rá fog gyújtani.Senki nem kényszeríti rá a nemdohányzót,hogy egy ilyen helyre bemenjen.Persze egy meleg konyhás étterem az egészen más.Az önrendelkezési jogát mindenkinek tiszteletben kell tartani.”
 • 12. egyszeru polgar 2008. június 30. 11:12
  „Nem a korhatarral van a baj. Ha egy 18 eves fel van ruhazva szavazasi joggal, akkor feltetelezhetoen bizunk a nagykorusagaban. Miert kellene akkor az alkoholfogyasztasi korhatart megemelni? A jelenleg ervenybenlevoket kellene alaposabban betartatni es ellenorizni. Megfeleloen buntetni a megszego kereskedoket.”
 • 11. Józsika 2008. június 30. 10:42
  „Ebből is látszik, hogy olyanok ülnek odafönt, akik évek, évtizedek óta lesötétített üvegű kocsikból érintkeznek a külvilággal. Nem itt kellene kezdene, hanem az alkohol reklámozásának szigorításával. Felháborító, hogy bulikat, köztük egyetemi rendezvényeket köztéren és oktatási épületekben elhelyezett plakátokon "egyet fizet, kettőt kap" akcióval lehet hirdetni. A kocsmák és éjjeli boltok jórészében meg ügyet sem vetnek a 18-as korhatárra sem. Tipikusan a jelenlegi kormányt idéző hozzáállás: a létező törvényeket meg sem kíséreljük betartatni, de szigorításokkal népszerűsítjük magunkat (ld. közlekedésben is).”
 • 10. Gólya 2008. június 30. 10:36
  „Úgy leszünk ezzel, mint Amerikában! Az őszülő 40-50-esnek is előbb a rendőrhöz kell menni, hogy hivatalosan igazolja: "Igen! Kaphat sört, mert már elmúlt 22!" Demokrácia amarikai módra.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szűretlen búzasör fogyott legjobban a fesztiválon

Szeged - Vasárnap éjfélkor bezárta kapuit a XVI. szegedi sörfesztivál az újszegedi ligetben. Az új… Tovább olvasom