Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Pető Iván: A politikán tudni kell mosolyogni

A humor szerepéről, arról, hogy a liberális miért számít olykor szitokszónak és a koalíció feltételeiről kérdeztük Szegeden Pető Ivánt, az SZDSZ ügyvivőjét. Szóba kerültek Sándor Klára esélyei is.
Fotó: Gyenes Kálmán
– Mi a humor – például Kovács Pisti – szerepe a kampányban?

–Van olyan párt, amelyik szomorú arcokkal próbálja a magyar népet boldogítani. Mi viszont azt gondoljuk, hogy nemcsak arról szól a választás, hogy melyik párt szerzi a legtöbb mandátumot, hanem arról is, mi lesz a jövő generációival. Kovács Pisti azt is megjeleníti, hogy nem pusztán homlokráncoló, egymással viaskodó politikusok sorsa a tét, hanem hogy mi lesz azokkal, akik ma még csak ötévesek, és nincsenek olyan helyzetben, hogy politikai döntéseket hozzanak. Ugyanakkor az SZDSZ minden eddigi országgyűlési választáson nagyjából hasonló szellemben kampányolt. Miközben azt gondoljuk, a politika komoly dolog, a választások tétje nagy, azt is gondoljuk: ez nem jelenti, hogy komolykodva, sőt brutálisan lehet csak a politikával foglalkozni. Én azokat a politikusokat tudom komolyan venni, akiknek van önreflexiójuk, akik tudnak mosolyogni a politikán, illetve a politika eszközein. Az SZDSZ tudatosan nem olyan kampányt folytat mint a két nagy párt, hanem részben a programját igyekszik megjeleníteni, részben valóban könnyedebb hangvétellel próbálja megszólítani az embereket.

– Mely esetben tartja elképzelhetőnek a koalíciót az MSZP-vel?

– Ennek az SZDSZ programjából egyértelműen következő normái vannak. Nyilván közös programban kell megállapodni. Az államháztartás problémáinak megoldása nélkül nem lehet koalíciót kötni, és alapvetőnek gondoljuk az egészségügyi reformot, a közigazgatási reformot, illetve az államapparátus kisebbítését.

– Sándor Klára, a párt ügyvivője a szegedi kettes körzetben indul az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként. Ez a körzet nem kimondottan városi közeg, pedig a liberális párt hagyományosan abban népszerűbb. Ön szerint milyen esélye van?
– Az ember nem szívesen mérlegel esélyeket, de vannak közvélemény-kutatások, amelyek azt jelzik, hogy esélye van ebben a körzetben is. Szegeden megállapodást kötött az MSZP és az SZDSZ. Nyilvánvaló, hogy a szegedi polgármester Szegeden indul, és mivel Ujhelyi István megnyerte az előző választást, evidens, hogy ott induljon, ahol korábban nyert. Így, ha tetszik, technikai értelemben is adódott az a megoldás, hogy Sándor Klára a kettes körzetben induljon.

– Hogyan tudják mozgósítani az önökkel szimpatizálókat?

– Egyebek között úgy, ha megértik, hogy az SZDSZ-re szavazni kell, mert ha nem így tesznek, akkor Orbán Viktort segítik a választásokon, vagy azokat, akik nem akarják, hogy az SZDSZ erős parlamenti párt legyen.

– A liberális szót időnként néhányan ma is szitokszóként használják. Mit gondol erről?

– Magyarországon sokan vannak jobboldali konzervatív gondolkodású emberek, akik a liberalizmust valóban olyan szitokszónak tekintik, mint a 19. században tekintették, és a liberalizmust magát is olyannak képzelik, mint a 19. századi liberalizmust. Ez az ő tudatlanságuk, hogy a liberalizmust valami erkölcstelen, nemzet- és társadalomellenes nézetrendszernek képzelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom