Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Pezsgőesővel, tűzijátékkal köszöntöttük 2006-ot

Szegeden több ezren búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újévet a belvárosban. A Széchenyi téren és a Kárász utcán mindenkinek mindenkivel kezet kellett fognia, és pohár híján üveggel koccintania az új évre. A Széchenyi téri színpadon pedig hajnalig folytatódott a buli.
Az új esztendő első pillanatai a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba
Még hogy nem értik meg egymást a fiatalok az idősebbekkel? Szegeden a generációs különbség bizonyosan nem számított szilveszter éjjelén: egy tányérból cseresznyézett – azaz egy üvegből iszogatott meglett családapa az alkoholgőzös tinédzserrel. A Széchenyi téren és a Kárász utcán mindenkinek mindenkivel kezet kellett fognia, és pohár híján üveggel koccintania az új évre.

Hideg pezsgő, meleg fogadtatás, forró hangulat. Ez a kép fogadta azokat, akik úgy döntöttek: az új évet a Kárász utcán fogják köszönteni. A házibulikból és a város szórakozóhelyeiről sokan látogattak ki az utcákra, terekre, hogy a Himnusz elhangzása és a tűzijáték után gyorsan visszatérjenek oda – vagy teljesen máshová. Ezen az estén a „nem is tudom, honnan jöttem, de azt végképpen nem tudom, hova megyek" típusú emberek voltak többségben. A bizonytalanság oka az elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol volt.

Filmszakadás éjfél előtt

Persze akadtak, akiknek nem volt kérdés, hol folytatják tovább a szilveszteri mulatozást. Például az a két lány, akik közül az egyik már annak sem volt tudatában, mi zajlik körülötte – a Széchenyi téri színpadhoz közeli padon barátnője ölében hajtotta álomra fejét, jóval éjfél előtt. A józanabb lány, Edit elárulta: hiába próbálta féken tartani barátnőjét, az nem hallgatott rá. Ennek meg is lett az eredménye: a fiatal lány teljesen kiütötte magát. A térre az egyik sörözőből mentek ki: nem is a tűzijáték és az ünneplők – sokkal inkább a friss levegő miatt. – Amint mozdítható állapotban lesz, viszem haza – árulta el Edit a további programot. Eközben vadul próbálta telefonon utolérni ismerőseit: ki segítene neki hazacipelni a lányt. Edit nem így képzelte el a szilveszter estét.

Hivatalos és magántűzijáték

A többség azonban – a hagyományoknak megfelelően – pezsgővel és fülig érő szájjal köszöntötte az új évet. A szemeteskukák hamar megteltek üres üvegekkel, de így is sokan szerteszét hagyták a flaskákat, amelyek között komoly teljesítmény volt végigszlalomozni.
Az ünneplők kulturáltan köszöntötték 2006-ot: voltak, akik már éjfél előtt koccintottak az újévre, mások viszont jóval tizenkettő után sem voltak tisztában azzal – már január elsejét írnak. A színpadon ugyan elhallgatott a zene, és a fények is kihunytak – a sorozatban fellőtt tűzijátékok zaja miatt alig lehetett hallani, mikor köszöntött ránk az újesztendő. Mérvadónak a városháza órája bizonyult. Az éjfélkor elkezdődött hivatalos tűzijáték előtt és után is sok magánrakéta repült a magasba a város különböző pontjain. A legnagyobb tűzijátékpárbaj Klebelsberg Kunó szobra körül alakult ki.

Az újévi koccintás után ki-ki eldönthette: haza vagy egy szórakozóhely felé veszi-e az irányt. A húszéves Katinak – akinek mindenféle fénytechnika volt a fején – nem volt kérdés, merre tartson: nála kizárólag a diszkó jöhetett szóba. A barátaitól ugyan elkeveredett – az éjfél így magányosan köszöntött rá –, de ezzel számolt. A diszkóban reggelig folytatom a pezsgőzést – avatott be terveibe.

Pezsgő, buli, ördögszarv

A Széchenyi téri trombitaárusok még éjfél után is komoly forgalmat bonyolítottak. Sokan egész családjukkal érkeztek ünnepelni, a legkisebbeket sem hagyták otthon. Az apróságok leginkább a vicces jelmezeket és kiegészítőket nézegették. Az ötéves Réka például egy sárgászöld fénnyel villogó ördögszarvba szeretett bele. A kislány még könnyeit is bevetette édesanyjánál: neki is vegyen egyet. Pár percen belül igazi kisördög vált belőle.

A Kárász utcáról nehezen szabadult az ember: ismeretlenek állították meg úton-útfélen – boldog új évet kívánva, pezsgőt kínálva. A Széchenyi téri színpadon pedig hajnalig folytatódott az óév utolsó, egyben az újév első nagy bulija. A fiatalok együtt mulattak az idősebbekkel. Sokan azonban kocsiba vagy taxiba szálltak, és hazafelé vették az irányt, hogy kipihenve, újult erővel kezdhessék 2006-ot.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdázások és egy sajtlopás volt az összes rendbontás

Szeged belvárosában petárdadobálók miatt indult szabálysértési eljárás, a Pulcz utcában egy… Tovább olvasom