Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Philippe Lamberts: A zöld fordulathoz 20-30 évre van szükség

Szeged - A zöld politika olyan fontos a XXI. században, mint a XIX. században a liberalizmus, a XX. században a szocializmus volt. Csak nem lesz olyan kártékony, mert nem hisszük azt, hogy mindent tudóak vagyunk, így nem hagyjuk dogmává szilárdulni – mondta Szegeden Philippe Lamberts európai parlamenti képviselő, az Európai Zöld Párt szóvivője, aki az LMP által szervezett fórumon beszélt hétfőn Szegeden. A moderátor Málovics György volt.
A zöld politikának Lamberts szerint a XXI. század nagy kihívásaira kell válaszolnia: emberhez méltó életet kell biztosítani mindenki számára úgy, hogy közben ne tegyünk tökre a Földet.

– El fogjuk érni a korlátainkat. Mérnök vagyok, nem filozófus vagy közgazdász, de könnyű belátni, hogy egy fizikailag korlátozott világban a korlátlan növekedés nem lehetséges. A társadalmi igazságosságot kell megvalósítani, de a bolygó fizikai korlátait figyelembe véve – mondta. Szerinte a zöldekben megvan a potenciál, hogy a legfontosabb politikai erővé váljanak a XXI. században, és ha mégsem sikerül, az az ő hibájuk lesz.

Beszélt arról is, hogy a zöld fordulathoz 20–30 évre van szükség.

– Viszont 4 évente van választás, a politikusoknak mennyire éri meg ezt a gondolkodást követni? – kérdezte egy hallgató.

– Ez mindenki számára kérdés. Ha veszek egy két eurós pólót, amint pakisztáni gyerekek készítettek, csak egy dolgot nézek, az árát. De ha hosszú távon gondolkodom, akkor nem ezt veszem meg. Ilyen döntést minden nap hozunk. 22 évig a privát szektorban dolgoztam, nem vagyok született politikus. Azért lettem mégis az, mert hiszek abban, hogy a politikus szerepe nemes szerep. Sosem változtattam meg azért a nézeteimet azért, mert meg akartam nyerni a következő választásokat.

Nem félek elveszíteni a képviselőséget. Inkább elveszítek egy választást az elveimhez ragaszkodva, mint megnyerek egyet olyan elvekkel, amik nem az enyémet. Példát kell mutatni, ez befolyásolhat másokat. Az emberek arra várnak, hogy lássák, hogy a politikusok hosszútávon gondolkodnak.

– Az EU nem a versenyről, hanem az együttműködésről szól. Az európaiak a világ népességének 7 százalékát adják. Hihetjük-e, hogy képesek vagyunk az életszínvonalat fenntartani, hogy képesek vagyunk közös jövőt építeni és értékeket adni a világ többi részének, ha mindenki a saját útját járja? Vagy együtt túlélünk, vagy egyenként megfulladunk. Még Németország is együttműködésre van kötelezve, mert az unió többi országába exportál. Németországnak köszönetet kellene mondania Görögországnak, Spanyolországnak. Ha az eurózóna megszűnik, és a német márka visszajön, mennyi ideig marad versenyképes Németország? Az egyetlen lehetőségünk az együttműködés, és politikai unió nélkül ezt nem lehet megtenni. Adó- és politikai unióra van szükség ehhez, de ezt demokratikus alapok nélkül, az állampolgárok háta mögött nem lehet megtenni. Ezért népszavazást kell tartani az uniós állampolgárok körében.

A politikus beszélt arról, hogy mennyire megdöbbentette, amikor a görög válság kapcsán az államok vezetői úgy kezelték a Deutsche Bank vezetőjét, Josef Ackermannt, mintha ő is egy lenne az európai vezetők közül. – Ha ez így van, akkor akkor a demokrácia tényleg veszélyben van, és ez történik akkor, ha Európa nem egységes – fogalmazott Philippe Lamberts. Szerinte a politikai bátorság sok államfőből hiányzik.

– Kritizáljuk Orbánt az alkotmány az egykulcsos személyi jövedelemadó, és a médiatörvény miatt, de van egyetlen dolog, amiben lenyűgöz: hogy bátor. Olyan döntéseket hoz, amelyek nem általánosak Európában. Megadóztatni a multikat bátorság. Amikor azt mondja, hogy nem szabad privatizálni valamit, akkor szembe megy az általános áramlattal. Orbán Viktor nem zöld, de megmutatja, hogy képes kiállni az elveiért. Szeretnék több bátorságot David Cameron, Angela Merkel, Joseph Sarkozy részéről látni.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2011. október 11. 12:13
    „"A zöld fordulathoz 20-30 évre van szükség".
    Optimista enber.
    Reméljük lesz még akkor zöld.
    Úgy értem, a természetben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapos az erőszak az iskolában - a mintát a felnőttek adják

A családban látott minták, a mai világ elvárásai és a büntetlenség is szerepet játszik abban, hogy az iskolai agresszió az utóbbi évtizedben soha nem látott mértéket öltött. Tovább olvasom