Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Piacnyitás, szépséghibával

Több mint egy év szünet után tegnap reggel újra birtokukba vehették a piacozók a Szent István teret. A huszonnégy szabad asztalt szinte azonnal elfoglalták a termelők, de a kék pavilonok közül egyelőre csak a nyilvános vécé üzemel. A többi még mindig a működési engedélyére vár.
Kis szépséghibával, de tegnap reggel óta ismét van piac a Szent István téren. Úgy volt, hogy a még tavaly novemberben felhúzott bódék a kofasorral együtt tél végére kinyitnak, de a szakhatósági engedélyek körüli hercehurca miatt az időpont egyre csak tolódott. Az árusokat hétfőn értesítette a Szegedi Vásár és Piac Kft.: szerdától újra lehet piacozni a Szent István téren!

A huszonnégy szabadtéri asztalra szempillantás alatt lecsaptak tegnap a termelők: mindenki a parkolókhoz legközelebb esőket szerette volna birtokba venni, de azok sem voltak elégedetlenek, akiknek csak a másik sorban jutott hely.

Ünnepséget terveznek

A fenntartó, a Szegedi Vásár és Piac Kft. a használatbavételi engedélyt múlt hét pénteken kapta kézhez. Pusztai Lajos ügyvezető igazgató elmondta, először arra gondoltak, hogy a piacot csak a pavilonokkal együtt nyitják meg, de végül úgy döntöttek, a termelők már eleget várakoztak. Tervezik, amint az összes bódé üzemelni fog, ünnepélyes megnyitóval teszik emlékezetessé a régi-új piacnyitást a megújult téren. Többször megírtuk, a legnagyobb pavilonnak – ebben kávézót, cukrászdát vagy egy hentest látott volna legszívesebben a fenntartó – eddig nem volt gazdája. Mivel ilyen profilú üzletet senki nem akart nyitni, lángosos-palacsintással kötöttek szerződést.

Hol a szépséghiba? A hét kék színű bódéból egyelőre csak a nyilvános vécé nyitotta meg kapuit. A csülökbüfés és a tejes-kenyeres például még mindig a működési engedélyére vár, amit legkésőbb jövő hét közepére ígértek nekik. A virágüzlet bérlője, Kovács János már nyithatna, de azt mondja, bevárja a fenti pavilonok nyitását, amelyek reményei szerint sok embert csalogatnak majd a piacra. A férfi ekkor zárja be másik üzletét, amit jelenleg a tér szemközti sarkán működtet. Meséli, ott alacsonyabb a bérleti díj, és a klíma is jobb. Miért költözik néhány száz méterrel arrébb? – A vágott virágot mindig a piacon keresik az emberek – felelte.

Az egyik legboldogabb árus Berezvai György volt. Büszkén mesélte, jó asztalt sikerült lefoglalnia, ráadásul pont Kovács János lett a szomszédja, akivel a régi Szent István téren is vagy tíz évig árultak egymás mellett. A két rutinos piacozó a találkozás és a nyitás örömében tegnap reggel pertut ivott – feketekávéval. Eddig nem jutott eszükbe, hogy akár tegezhetnék is egymást.

– Hagyjon nekem fokhagymát, nehogy elfotózza az egészet! – aggodalmaskodott Seffer Ferencné, amikor kollégám Berezvai György portékáit kapta lencsevégre. – Nagyon vártam már a nyitást, hiszen itt minden eladót ismertem – mondta a nyugdíjas asszony, aki szolidaritásból már hajnali négykor ott toporgott a pavilonok tövében. – Szorítottam, hogy mindenkinek jól sikerüljön az első napja – mondta.

A vevők többségének azonban fogalma sem volt a piacnyitásáról. Először messziről mustrálták az árusokat, nem akartak hinni a szemüknek, de aztán hamar megbarátkoztak a „szokatlan" helyzettel. Végül olyan természetességgel vásároltak a különböző zöldségekből, és olyan kedélyesen beszélgettek a kofákkal, mintha a piac nemhogy egy évre, de még egy napra se zárt volna be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők, de már folynak az előkészületek a közgyűlési munka… Tovább olvasom