Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Pihenőparkká építik át a Glattfelder teret

Harmincmillió forintból újul meg a szegedi Glattfelder tér. A város egyik szimbóluma lehet a kihelyezendő több mint két méteres „kalapos hölgy" bronzszobor, ami további tíz millióba kerül. A jelenlegi vulkánt jelképező szökőkutat a tervek szerint teljesen elbontják.
Jövő tavaszra újítják meg a Glattfelder teret. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Felsőváros kapuja, a Glattfelder tér jövő tavaszra megszépül. A park rekonstrukcióját a közgyűlés jóváhagyta és 30 millió forintot megszavazott a munkákra. Ide helyezik majd Lapis András szobrászművész 2,4 méter magas bronzszobrát, ami a Szegedért Alapítvány díjaként ismert „kalapos hölgy" változata és további 10 millióba kerül.

A tervtanács a budapesti Liget-Terv Környezettervező Bt. három elképzelését vitatta meg: az egyik nem igazán nyerte el a bírálók tetszését, a másik kettő közül pedig az olcsóbbat javasolták. – A drágább megoldást azért is vetettük el, mert az az elképzelés egy nagyobb téren érvényesülne igazán – magyarázta a döntést, Pászti Ágnes önkormányzati tanácsnok, a körzet képviselője.

A parkot utoljára a hetvenes években rendezték: az volt a fő cél, hogy jól illeszkedjen a szomszédságban álló szálloda bejáratához. A sors iróniája, hogy azóta a hotel lakóit zavarja a legjobban az ott működő csobogó, vulkánt jelképező szökőkút. A padok, a hulladékgyűjtők elavultak, a burkolat állapota igen rossz.

A javaslat szerint a szökőkút medencéje nem újítható fel, azt a gépészeti aknával együtt el kell bontani. A terv szerint a helyére kör alakban újat építenek, melynek középpontjába helyezik el a már említett ötszáz kilós „kalapos hölgyet". A medencét határoló fal felöl indított vízsugarak a karcsú női alak szoknyájának alsó széléig spriccelnek majd, ott a türkizkék víztükör habzását, hullámzását keltik. A szobor körüli vízfelületből további fúvókák változó magasságú vizet lövellnek felfelé. A szakemberek abban is megegyeztek, hogy a szobor majd a Radnóti gimnázium irányába, a belváros felé néz. A „kalapos hölgy" köré, a padok helyett forma tervezett karosszékeket helyeznek el.

A képviselő szerint a Felsővárosba igyekvők, a buszra és a villamosra várók, a környéken lakók a március 12-i átadást követően jól érezhetik magukat a megújult téren. A tervezők a fákhoz és cserjékhez nem nyúltak: a keskenylevelű kőris, a hárs, a berkenye, a török mogyoró és az elterülő borókák egészségesek, láthatóan megkedvelték a helyüket.

Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc hónapja nem tudja eltemetni édesanyját

Muskó Ferenc január közepe óta nem tudja eltemetni az édesanyját a Belvárosi temetőben – a… Tovább olvasom