Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Pillangókisasszony és Szép Ernő

Szeged – Sok a néző, a gyerekdarabok mellett népszerűek a kisszínházi előadások és a nagyszínházi West Side Story – értékelt a szezon utolsó bemutatóiról szóló tegnapi sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.
A direktor hangsúlyozta: a szegedi operajátszásban két irány egyszerre van jelen: újdonságokat, ritkán látható műveket és a műfaj méltán népszerű, legértékesebb darabjait is műsorra tűzik. Utóbbiak közé tartozik a Pillangókisasszony, amelyet az Ausztriában élő és sokfelé dolgozó Ferkay Tamás rendezésében pénteken mutatnak be. Pál Tamás vezényli a premiert, aki több mint százszor dirigálta már a darabot. A karmester elmesélte: 11 évesen látta először a Pillangókisasszonyt az Operaházban a legendás Orosz Júlia főszereplésével, akit több mint két évtizeddel később dirigált is ugyanabban a produkcióban. Sokfelé vezényelte a Puccini-operát, tíz alkalommal még Japánban is, amikor az Operaház társulatával vendégszerepelt ott. A premier Cso-cso-szánja Létay Kiss Gabriella, az Operaház szólistája lesz, aki először énekel Szegeden, a másik szereposztás élén Kovács Évát láthatja a közönség.

Bartók Béla születésnapján, március 25-én Budapesten, a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatja be a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás koreográfiájával A fából faragott királyfit és Sztravinszkij Orfeuszát. A kétrészes estet Szegeden csak áprilistól játsszák. A premiert a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Kocsis Zoltán vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével tartják; a későbbi előadásokon már hangfelvételről szól a zene. A színházi világnapon, március 27-én 15 órakor ingyenes felolvasó színházi előadásra várják a nézőket Barnák László rendezésében a kisszínházba, ahol a spanyol kortárs szerző, Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című darabja izgalmasnak ígérkezik: a mostani 30-asok megélhetésért folytatott küzdelmeiről szól. Tantermi színházi előadásként adják elő az Antigonét az NKA és a szegedi teátrum közös finanszírozásában szegedi iskolákban Danis Lídia és Pataki Ferenc főszereplésével eszközök, jelmezek, díszlet nélkül – a padsorokban.

Az évad utolsó premierjét, Szép Ernő két egyfelvonásosát, a Májust és a Kávécsarnokot Bezerédi Zoltán rendezi. Szilágyi Annamária, aki a Kávécsarnok tulajdonosnőjét alakítja majd, arra hívta fel a figyelmet: a rendező azt kérte tőle, hogy felejtse el, amit eddig csinált, így új Szilágyi Annamáriával találkozhat a közönség április végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó földek Bordányban

Egyre több fiatal költözik Szegedről a bordányi tanyavilágba, ahol sokan árulják portájukat. Tovább olvasom