Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Pince rejtőzött a partfalnál

Egy pince került elő a föld alól tegnap a szegedi Tisza-parton, a partfal-helyreállítási munkák során. Nemcsak a vízügyeseket lepte meg: a múzeumnak sincs információja arról, milyen épületet rejt itt a föld. Mindinkább látszik: új partfalra van szükség – hipermodernre, mobilra.
Tegnap derült ki: pince húzódik a mélyben Fotó: Karnok Csaba
Hogy nemsokára elkészül a partfal-rekonstrukció, nem jelenti azt: a partfal mostantól kellően biztonságos lesz. Csak azokon a helyeken ahol a javítást elvégezték. Hiszen az idei árvízkor tapasztalt, vagy annál súlyosabb szivárgást-csorgást okozó csövek, építmények, egyebek bárhol akadhatnak a föld alatt. Mindenképpen szükség van egy új, csúcstechnológia igénybevételével készülő partfalra – mondja Kozák Péter, az Atikövizig osztályvezetője.

Védelem a föld alatt

Az új partfal tervével – melynek létrehozása a belvárosi partfal mentén lévő összes, rejtett tárgy fölkutatásával jár – már elkészültek a vízügy szakemberei. Nem fölfelé fog terjedni, hanem lefelé. Jó tíz méter mélyre kell leásni a teljes szegedi partfal mentén, a jelenlegitől két méterrel beljebb, a mentett oldalon. Ide kettős, tökéletesen vízzáró vasbetonfal kerülne, melyek közét agyaggal töltenék ki. Ez az úgynevezett résfalépítési technológia. Azért van szükség ilyen mélyre ásni, a mínusz egyméteres tiszai vízszintig, mert csak így akadályozható meg: a különféle, még az egykori téglapartfalas időkből itt maradt csövek, egyéb építmények segítségével, vagy csak „simán", a talajon át a Tiszából beszivárogjon a partfal alatt a városba a víz. Márpedig a következő nagy árvíznél ez bárhol megtörténhet, bárhol rejthet további csöveket, építményeket is a föld, és ezek nélkül is behozza a Tisza vizét a mentett oldalra a talaj. Azt pedig, hogy a mélyre nyúló kettős fal ne duzzassza vissza a városból a folyóba igyekvő vizeket – mélyszivárgó beépítésével oldanák meg.

Korlát víz és ember között

S mi lesz a mostani partfallal? Marad a helyén, csak épp az előtte lévő
Folytatódik a feltárás

A jó két méter mélyben húzódó pince a partfalnál húzódó járda mellett került elő, a gyermekklinika közelében, az úgynevezett alsótelepi szennyvízátemelő – a helyreállító munkák eredetileg be nem tervezett negyedik állomása – mellett. A föltárás hétfőn folytatódik, s ha kell, a múzeum szakembereit is bevonják a munkába.  
járda helyét feltöltenék földdel, az eddig mért legmagasabb vízszintig – mintegy félméternyi látszódna ki a mellvédből. A park is magasabbra kerülne a jelenlegi szinthez képest, menetelesen lejtene az épületek felé. A partfal tetején tetszetős korlát, rács teremtene biztonságot a sétálók számára. Az emberek nyugodtan jöhetnének-mehetnének a megemelt járdán –, s a vizet nem zárná el előlük, a város elől fal. Megújulna a rakpartlépcsőzet is.

Ez azonban még nem minden. A mélyben lévő, kettős betonfalat fedő záráson árvízkor bármikor elhelyezhető lenne a mobil tömlőgát: a másfél méter átmérőjű, rendkívül erős műanyag tömlőkből álló, vízzel töltött „kígyó". Víz védené a várost – a vízzel szemben! Ilyen tömlőgátat Nyugat-Európában már számos helyen alkalmaznak. Netán elszabaduló hajóktól, egyéb úszóegységektől az eredeti partfal megvédené a tömlőgátat, azok megfeneklenének rajta – a kisebb uszadékokat, ágakat-rőzséket pedig egy, a vasbeton résfalak felső lezárásnál alkalmazott megoldás segítségével lehetne a tömlőtől távol tartani.

Összefogás kell

Árvízmentes időben hová kerülne a végeláthatatlan tömlőkígyó? Víz nélkül kis helyen tárolható. Az Atikövizig szakemberei a tömlőgátmegoldást látnák legbiztonságosabbnak, s egyszersmind legolcsóbbnak-legegyszerűbbnek – de számos más egyéb mobilgátmegoldás létezik. Alumíniumpanelektől műanyag paneleken át földdel töltött kazettákig sokféleképpen meg lehet oldani azt, hogy csak akkor emelkedjék gát a magasba, amikor kell: árvízkor.
Az Atikövizig számításai szerint az új árvízvédelmi létesítmény 4-5 milliárd forintba kerülne. De létrehozása nem választható el a Szeged főutcája, a Tisza gondolatkörtől, s a komplex fejlesztés 10 milliárdba kerülne. A források előteremtéséhez több tárca összefogására lesz szükség. A szükséges előkészítések, költségkalkulációk már el is készültek a pénzösszegek lehívásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom