Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Pintér Béla: Nincs értelme lobbizni

Szeged - Attól függetlenül, hogy egy színház mennyire jó, híres, Magyarországon és külföldön, el kell taposni, félre kell állítani, amatőrnek kell titulálni – csak mert független. Tündökölhet viszont Balázs Péter, Fekete Péter és Dörner György – fogalmazott Pintér Béla. Társulata az idei Thealter díszvendége.
Attól függetlenül, hogy egy színház mennyire jó, híres, Magyarországon és külföldön, el kell taposni, félre kell állítani, amatőrnek kell titulálni – csak mert független. Tündökölhet viszont Balázs Péter, Fekete Péter és Dörner György – fogalmazott Pintér Béla. Társulata az idei Thealter díszvendége.

– Pintér Béla és Társulata az idei Thealter díszvendége. Mit jelent ez?

– Három előadással lettünk volna jelen a fesztiválon: a Kaisers TV, Ungarn-nal, a Tündöklő Középszerrel és a Gyévuskával. A Gyévuska sajnos most sem jött össze.

– Anyagi okok miatt?

– Igen, nem tudta volna megfizetni a fesztivál. A díszvendég titulus egyébként egy megtisztelő cím, ezen kívül Balog Józsi (Balog József főszervező - a szerk.) hozott egy pezsgőt előadás után. De nem jelenti azt, hogy a fesztivál velünk foglalkozna, vagy ilyesmi.– Rendszeresen visszajárnak a Thealterre. Milyennek tartja?

– Én tulajdonképpen az első pillanattól kezdve itt voltam. Nagyon fontos színházakat láttam itt, elsősorban a Derevo-t kell megemlítenem.

– Mindkét Szegedre hozott darabjukban szerepelnek vendégművészek is. Ők hogy tudnak beilleszkedni a társulatba?

– Minden közösségnek jót tesz a frissítés. Herczenik Anna a lehető legjobb választás volt a Tündöklő Középszerben, mert nagyon jó színész és jól is énekel. Mucsi Zoltánt régről ismertem, korábban már beugrott a Kórház - Bakony című előadásunkba, és tudtam, hogy milyen jó dolgozni vele. Mostanában is megfordult körülöttünk, sokat beszélgettünk egy-egy előadásunk után. Annak idején úgy terveztem, hogy a Kaisers TV-ben ezt a bizonyos tábornokot én játszom, de aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a Kapa lenne. És hálistennek elkaptuk az utolsó pillanatot, amikor még lehetett vele egyeztetni. A vendégművészeknek a társulatban mindenki örül, mindenki érzi a vérfrissítés előnyeit. Nem mondom, volt már olyan, hogy éppenséggel valaki nem tudott beilleszkedni vagy nem dolgozott jól a közösségben, de az nem is tartott sokáig.

– Min dolgozik most, mi lesz a következő darab?

– Az a címe, hogy a 42. hét, és egy szülész-nőgyógyász doktornőről szól majd, az ő kálváriájáról. Az élete hirtelen rossz irányba fordul. A darab idejét a terhesség ideje határozza meg.

– Tehát egy drámai történet, szemben a Thealteren is látható két vidámabb előadással.

– Nem gondolnám vidámnak azokat sem. Egy-egy téma határozza meg, hogy egy előadásban mennyire van megváltás, mennyire mutat kiutat, vagy mennyire sötétedik be. Ha visszatekintek az utóbbi három évre, a Szutyok meglehetősen sötét tónusú. A Tündöklő Középszerben egy pillanat köré építettem az előadást: amikor a tehetségtelennek bélyegzett, szürke Juci kiadja ezt a csodálatos énekhangot. A Kaisersben pedig kell, hogy érezzünk ha nem is sötét, de megrendítő pillanatokat. Az előadás vége sem pozitív üzenet. Amikor visszaérkezünk 2012-be a darab végén, és tisztázzuk a nézőkkel, hogy az, hogy európai nagyhatalom vagyunk az csak egy vicc, a Himnusz nem ilyen gyors és nem ilyen happy – de mindegy, mert mi ettől rendülünk meg. És elhangzik az is, hogy 2012-ben is bármi megtörténthet. Ez nem feltétlenül pozitív üzenet.

– A független színházakra, az ezeket vendégül látó rendezvénykre egyre kevesebb a pénz, ugyanakkor a nézői érdeklődés – legalábbis Szegeden – egyre nagyobb. Például az önök előadásaira is napokkal előre elfogytak a jegyek, a jegynélküliek pedig sorban álltak a kisszínházban, hátha mégis marad belépő.

– Megváltozott a kultúrkoncepció. Attól függetlenül, hogy egy színház mennyire jó, híres, Magyarországon és külföldön, el kell taposni, félre kell állítani, amatőrnek kell titulálni csak azért, mert független. Tündökölhet Balázs Péter, Fekete Péter és Dörner György.

– A függetlenek tudnak ezen változtatni?

– Nekünk jó előadásokat kell csinálni. Azon kívül lehet itt kultúrpolitikai lobbikba kezdeni, de értelme igazából nincs. Vidnyánszky Attila – aki ennek a dolognak az értelmi szerzője– akkora hatalommal bír per pillanat, hogy mozdíthatatlan a státuszában, és abban az elhatározásában is, hogy a függetleneket félre kell állítani, vagy jó esetben olvadjanak be a kőszínházba. Ez egy nyilvánvaló hülyeség, az az önállóságot, a szabadságot tenné tönkre.– Mennyiben változott a helyzet a tavalyihoz képest, amikor káosz volt a pályázatok körül?

– Idén legalább kiírták a pályázatot. Tavaly volt egy megítélt támogatásunk, de szeptemberben volt két hét – már kezdődött az évad –, amikor nagyon komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy nem adják oda pénzt. Magyarán a kormány nem vállal garanciát arra, hogy a pályázaton megítélt, elnyert támogatást a támogatottak meg is kapják. Ilyen szempontból nem változott a helyzet, de kétségkívül kiírták idén a pályázatot. Aztán nem tudom, lehet, hogy L. Simon László úgy gondolja, hogy konszolidálja a dolgokat, meglátjuk.

– Erre komolyan van esély?


– Nyilván mindenre van esély. Kicsi.

Olvasóink írták

 • 17. Philander 2012. augusztus 14. 20:37
  „bánki, Pintér Béla nagy név, sajnálom. és még van ott egy-két nagy név.
  Értem a cinizmusodat, de ez nem ment fel semmi alól. Attól, hogy csak tv-t nézel, és nem színházat, attól még az általad felsorolt nevek nagy része "nagy". Jó színészek, mindenesetre, csak ritkán látod őket a televízióban, mert az más műfaj.
  Az alábbi listád pedig sajnos nem naprakész, fogalmam sincs, honnan szedted.
  Engem mindenesetre szedjél le mindenképpen a tagok névsorából, a többiek majd szólnak, ha gondjuk van vele.
  Játszom a régi előadásokban, de sajnos már nem vagyok tag. Tényleg, őszintén sajnálom, mert nagyra tartom Pintér Béla színházát. És azonnal tévedsz, ha valamilyen politikához próbálod kötni, mert ez nem helyénvaló állítás, vagy gondolat. Ugyanakkor ez a riport tényleg elég hülyén néz ki, Béla helyében nem vállalnám, pont a fent említettek miatt.

  Üdvözlettel: Deák Tamás”
 • 16. trillarom 2012. augusztus 01. 07:02
  „Múlt héten szerdán láttam az előadásukat a Thealteren. Fantasztikus volt!! A Kisszínház tele volt, még a lépcsőkön is ültek. A taps nem akart szűnni az előadás végén. A fanyalgók igazán sajnálhatják, h. nem voltak ott, mert biztos, h. ők is mosolyogva léptek volna ki a színházból.”
 • 15. bánki 2012. július 28. 08:08
  „Pintér Béla társulata - csupa NAGY név !

  ,, Tagok:
  Baranyi Szilvia
  Bencze Sándor
  Berecz Beáta
  Bottka Edit
  Csatári Éva
  Darvas Benedek
  Deák Tamás
  Enyedi Éva
  Friedenthal Zoltán
  Kéménczy Antal
  Kormosói Róbert
  Kulifay Tamás
  Nagy-Abonyi Sarolta
  Nyíri László
  Pass Andrea
  Pelva Gábor
  Pintér Béla
  Póta György
  Rembeczki János
  Roszik Hella
  Quitt László
  Szalontay Tünde
  Szamosi Zsófia
  Tamás Gábor
  Thuróczy Szabolcs
  Tóth József
  Veér Bertalan
  Vida Zoltán
  Vendégek:
  Balogh Margit
  Bede Péter
  Derzsi János
  Hámori Gabi
  Hernádi Csaba
  Kerényi Róbert
  Sófalvi Kiss Csaba
  Szabó Annie
  Szabó Márta
  Szarvas József
  Stefanovics Angéla
  Szűcs Elemér
  Tamási Zoltán"

  Mindenkinek ajánlom a gagyi helyett a Gyulai Várszínház ( Debreceni és Beregszászi színészek ) kiváló előadását.
  Persze Shakespeare: A vihar című műve nem mérhető egy vájt fülűek által előadott művekhez. Bár a kutya sem kíváncsi rájuk !”
 • 14. DobóI 2012. július 28. 05:03
  „11. vasi 2012.07.27. 16:51

  Valószinű nem lógok annyit a liberális celeb magazinkon mint Te, tudtalanságom ebből ered..”
 • 13. bánki 2012. július 28. 04:57
  „Ki a franc ez a Pintér Béla ?

  http://www.youtube.com/watch?v=CCrumvOxCEo”
 • 12. bánki 2012. július 28. 04:51
  „Savanyú a szőlő ?

  ,,Tündökölhet Balázs Péter, Fekete Péter és Dörner György."

  Harminc liberális, meleg és zsidó színészt tudnék felsorolni a másik táborból! Nevezzük őket ,,urbánusnak " , ha már mi ,,parasztok" vagyunk!”
 • 11. vasi 2012. július 27. 16:51
  „DobóI

  Nem Pintér Béla szégyene, hogy még csak a nevét sem hallottad soha.”
 • 10. kompakt 2012. július 27. 16:01
  „DobóI:
  Ez a "no name" ember az általa rendezett előadással csurig megtöltötte nézővel a Kisszínházat kedden. Gondolom rendszeresen látogatod a színházi előadásokat (ha már ide írtad a véleményed), így azt is tudod, hogy ez bizony nem kis dolog. Egyébként ha láttad volna az előadást, neked is tetszett volna, ebben biztos vagyok: remek rendezés, fergeteges színészi játék, nagyon emberi és aktuális témaválasztás jellemezte. Arról szólt, hogy ha a középszerű közösségben feltűnik egy igazán tehetséges ember, azt a közösség tagjai irigységből és gonoszságból módszeresen tönkreteszik. És még nagyon sok más fontos dologról is. Ha lesz rá lehetőséged, majd nézd meg.”
 • 9. dosytres 2012. július 27. 15:56
  „Ideje lenni már elfogadni azt a tényt,hogy sokan másképp is vélekedhetnek sok mindenről és mindenkitől függetlenül!”
 • 8. DobóI 2012. július 27. 15:11
  „Ki ez a "no name" ember? Mit siránkozik itt?”
 • 7. 3ikutas 2012. július 27. 14:03
  „Valaki emlékszik balázs péter egy maradandó szerep megformálására is. Az átkosban is nyalt, most meg aztán csak azt teszi. Nem, lehetett más szerepekben látni, csak idióta kabaréjelenetekben ordenáré módon ordítozva,ebben ki is merült minden tehetsége. A nyaláshoz nem kell tehetség, azt csak GERINCCEL lehet elkerülni. Az meg ugye hát az ilyeneknél smafu!”
 • 6. sorrybaby 2012. július 27. 13:38
  „Pintér Béla és társulata fantasztikus darabokat ír és visz színpadra kiváló színészekkel, nem sznob darabokat készítenek, minden darabnak van mondanivalója és megfogják az embereket. Először utána kellene járni a dolgoknak, aki kicsit is ért a színházhoz, tudja, hogy kik ők.”
 • 5. Freimann 2012. július 27. 12:18
  „Neki nyilván Jordán Tamás meg Alföldi Róbert a független színház...Szűkül a belső körük, ez a bajuk.”
 • 4. maci53 2012. július 27. 09:41
  „Ki ez a Pintér Béla,mert akit ismerek a piktor.”
 • 3. igazságkereső 2012. július 27. 09:41
  „A felsorolt nevek a színházi-művészvilágban etalonnak számítanak! További eredményes harcot kívánok Pintér Bélának!”
 • 2. BaF 2012. július 27. 08:44
  „Miért kell ilyen cikket közölni? Ízléstelen, hisztérikus, személyeskedő. Ez nem idegen a művészektől, de jobb érzésűek nem nyilvánosan teszik.”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. július 27. 08:34
  „Független=liberális?
  Civil=liberális?
  Nagyon helyes, hogy megváltozott a kultúrkoncepció.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kumbor: Elmegyek Strasbourgig is

Nem zsarolta meg B. Ottót, egy fillért sem vett át tőle – állítja Kumbor Tibor. Tovább olvasom