Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Pintér Márta: Tánc és lélek

A szabadtéri játékok műsorán látható táncjátékok – a nagy sikerű Új világ-előadás és az augusztusi ajándékkoncert műsorában szereplő, Bartók Táncszvit című zeneművére írt koreográfia – teszik aktuálissá a Somogyi-könyvtár könyvajánlóját.
„Gyakorta mondják, hogy a tánc absztrakt műforma. Nos, lehet, hogy manapság éppen ebben rejlik a legfőbb vonzereje. Mert a kommunikáció olyan fajtája, amely még nem devalválódott." (Markó Iván)

Ne ijessze meg a könyv alcíme (Pszicho-filológiai kísérlet az antik görög tánc megértésére) a mozgásművészetért rajongó olvasót! A muzsika szó eredeti görög alakjában (musziké) összetett fogalom, melyen belül nem tudni, hol ér véget a zene, hol kezdődik a költészet, és hol fonódik össze mindkettővel a tánc – e három műfaj tökéletes egységét teremtve meg.

A ránk maradt kevés zenei emlék tudományos feldolgozása még nem ad magyarázatot a zenének-táncnak a görögség életében betöltött különleges szerepére. Nehéz is erről írni, hiszen bár mozgásművészetről van szó, mozgóképi forrásokról aligha beszélhetünk. Annál inkább a statikus, képi ábrázolásokról és a görög lelket csodálatosan tükröző irodalomról.

Ezeket hívja segítségül és bizonyítékul a mű szerzője, amikor ókori görög ’kultúrantropológiát’ ír. Milyen ünnepi alkalmakkor, milyen hangszerekkel kísérve, milyen dallamokat énekelve szórakoztak a görögök istenei, uralkodók, hadvezérek és a mindennapok embere.

Az elemzés végeredménye az, hogy az antik görög tánc felszabadító tánc abban az értelemben, hogy az emberi lélek minden olyan rezdülését, örömét, fájdalmát, félelmét, amely szóval kimondhatatlan, teszi érthetővé a külvilág számára. A tánc „a belső állapotnak a testtel való tükrözése", ahogy Markó Iván fogalmaz.

A könyv második része, a mellékletek és az irodalomjegyzék terjedelmében, jelentőségében felér a tanulmánnyal. Görög nyelvű szöveggel hét kotta került a kötetbe. Rajzos ábrák mutatják be az ókori hangszereket és azok működését. A gazdag – sajnos csak fekete-fehér – képanyag a görög vázafestészet és szobrászat alkotásait elemezve szemlélteti a görög tánckultúrát.

Tüű Mária

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom