Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Piri József arca lett Algyőnek

Algyő - Algyő legkiemelkedőbb közösségi ünnepe október 1., amikor a népszavazás eredményeként 1997-ben Szegedtől visszaszerzett függetlenséget értékelik. Idén a díszpolgári címet vastaps kíséretében vehette át Algyő első polgármestereként a két évtizeden át sikereket fölmutató Piri József. Őt és utódját, Herczeg Józsefet kértük mérlegkészítésre.
– Megtízszereződött a civilszervezetek száma, a társadalmi élet szervezettebbé vált, az emberek ki merik mondani véleményüket, bátran kipróbálják képességeiket, és számíthatnak a problémáik megoldására. Ez az az erő, amely az infrastrukturális fejlesztések mellett lehetővé tette, hogy megvalósítsa magát Algyő: önálló arculata lett a településnek – sorolja Piri József, a nagyközség hatodik díszpolgárává választott nyugalmazott polgármester, mit tart az elmúlt két évtized legnagyobb eredményének.

A díszpolgári kitüntetést a jelenlegi polgármester, Herczeg József (balról) nyújtotta át elődjének, Piri Józsefnek. Fotó: Bene Zoltán
A díszpolgári kitüntetést a jelenlegi polgármester, Herczeg József (balról) nyújtotta át elődjének, Piri Józsefnek.
Fotó: Bene Zoltán

– Nem szakemberként álltunk neki a falu átalakításának, a fejlesztésnek. A képviselő-testületi ülésen egymást győzködve, a lakossági fórumokon az algyőiek véleményére hallgatva, szakértőket fölkérve haladtunk előre.
Hat személyiség közül kettő aktív

A díszpolgári cím nem értéktelenedett el, nem nyújtják át minden egyes Algyő napi ünnepen. Olyan, a községéért a saját szakterületükön jeleskedő személyiségek kapták meg ezt az elismerést, akik meghatározók a falu történelmében, életében. A kitüntetést posztumusz elnyert naiv festő Süli András, az olajipart itt fejlesztő Juratovits Aladár, az első iskolaigazgató és polihisztor Fehér Ignác vagy a plébánosok között kiemelkedő Mucza Béla neve egybeforrt a faluéval. A bajorországi testvértelepülés, Hebersfelden polgármestere is Algyő díszpolgára, és – Piri József mellett – az egyetlen aktív személyiség.

Időben és a megfelelő sorrendben végeztük el a beruházásokat a csatornázással indulva, majd a faluház, a bölcsőde és fürdő építésével folytatva egészen a modern iskola fölhúzásáig – árulja el az algyői önkormányzat sikerének titkát Piri József, akit 1997 és 2010 között újra és újra polgármesterüknek választottak a gyeviek.

– A díszpolgári cím átvétele előtti méltatást meghatottan hallgatva éreztem át, mennyire más a másik oldalon ülni. Hiszen éveken át az önkormányzatunk által alapított kitüntetések és díjak átadása, mások teljesítményének érzékeltetése is a feladatom volt. Hozzászoktam, hogy Algyőn dolgozom, hiszen egy polgármester amint kilép az utcára, a munkahelyén van. Ezért is találtam nehezen a helyemet, miután visszavonultam. Nem számítottam a díszpolgári elismerésre, ugyanakkor köszönöm Algyőnek! Örülök, hogy ide születhettem – érzékelteti helyzetének változását Algyő új díszpolgára.

– Kérdeznek, véleményt kérnek tőlem az önkormányzati vezetők, képviselők – árulja el a visszaemlékezései írását elkezdő, de máig aktív közéleti ember, aki a megyegyűlés mellett a kistérségi önkormányzati társulásért is dolgozik. Piri József díszpolgárként is azt hangsúlyozza, amit korábban közszereplőként: számíthat rá szülőfaluja. Sajátos arculatát őrző és fejlesztő, a kistérségben szerepet vállaló településként kell a lehetőségek változásához igazodnia Algyőnek.

Megújuló ünnep

– A függetlenséghez ragaszkodnak az algyőiek: bizonyították, amikor az 1879-es árvízi katasztrófa után mégis visszaköltöztek a Tisza-partra. Az egykor Szegedhez csatolt, 1997 óta ismét önálló településükön élő algyőiek közel érzik magukat egymáshoz. Itt nem érzékelhető a máshol egyre jellemzőbb elidegenedés – hangsúlyozza Herczeg József. A polgármester szerint a díszpolgári címmel most azt is elismerik, hogy Piri József itteni munkásságával meghatározta Algyő arculatát. Teljesült azon törekvése is, hogy a nagyközségben városi színvonalú szolgáltatásokat vehetnek igénybe a gyeviek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háziorvos kontra háziorvos

Megosztott a háziorvosok csoportja. Más és más kötelessége és bevétele van ugyanis a körzetiből, illetve az üzemorvosból lett doktornak. Tovább olvasom