Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Piros párna az elszenesedett romok között

Szeged - Felismerte élettársa piros párnáját Konkoly István – ő és a szerencsétlenül járt Marika lakott abban a fabódéban, amely még vasárnap este égett le Szegeden. A férfi egy sátorba költözik addig, amíg fel nem építi a régi helyén új otthonát.
Sátorba költözik Konkoly István. Ő volt Marikának, annak a nőnek az élettársa, aki bennégett egy fabódéban vasárnap este. Megírtuk: elszenesedett női holttestet találtak a tűzoltók egy kiégett fabódéban Szeged-Hattyason, a téli kikötőnél. Mire a tűzoltók kiértek, már teljes terjedelmében égett a körülbelül 7 négyzetméternyi területű, faszerkezetű épület.

Amikor visszamentünk a helyszínre, két macska bóklászott az elszenesedett romok között. – Elképzelni sem tudom, hogy történhetett. Szépen, csendben éltek itt ketten, István és Marika. Sosem veszekedtek, egy hangos szót nem hallottam tőlük – magyarázta Mészáros László tulajdonos, aki szívességből engedi át saját területét a hajléktalanoknak. István után érdeklődtünk, mire elárulta: a férfi a szomszédban van, a barátainál.

Felkerestük a korábban nekünk is nyilatkozó Szekercés Emesét és élettársát, Tivadart – náluk vendégeskedett István.

Istvánnak (jobbról) szomszédja, Tivadar segített cipelni az átmeneti szállásként szolgáló sátrat, amelyet egy gyümölcsfa alatt állítottak fel. Fotó: Segesvári Csaba
Istvánnak (jobbról) szomszédja, Tivadar segített cipelni az átmeneti szállásként szolgáló sátrat, amelyet egy gyümölcsfa alatt állítottak fel. Fotó: Segesvári Csaba

– Kedd délután engedtek el a rendőrök, vasárnap óta tegnap reggel láttam először, hogy mi történt. Nem tudtam ott maradni, ezért jöttem át Tivadarékhoz – magyarázta, miközben sodort magának egy cigarettát.

Ugyanazt mesélte, amit hétfőn Emese: szomszédolt vasárnap is. Tivadar gyertyát kért tőle, s mikor együtt átmentek, akkor látták a tűzoltókat. Kilenc óra lehetett.

Hivatalosan

A rendőrségi sajtószóvivő egyelőre nem beszélhetett az ügyről, jelenleg közigazgatási eljárást folytatnak. A boncolást még nem végezték el, a rendőrség csak a szakértői vélemény után nyilatkozik.

– Sokkot kaptam, megfordultam, és eljöttem, mert nem tudtam nézni, ami történt – emlékezett vissza a megrázó pillanatokra. – Szivacsból készült puff volt az előtérben, a szivacs pedig nagyon ég. Voltak mellette hungarocelldarabok, és egy 40 centi vastag ágyszivacs. A házon kívül 30-40 darab spray-s doboz sorakozott. Ezért éghetett le a fabódé egy óra alatt – találgatott az 59 éves István.

Szerda reggel szétnézett a romoknál: semmi nem maradt épségben. Az elszenesedett bútorok és ruhák között felismerte Marika kis piros párnáját. – Mindig úgy feküdt, hogy a feje alá tette a kezét. Nagyon szeretett olvasni és rejtvényt fejteni – mesélte könnybe lábadt szemmel.

Azt mondta, szerinte a rendőrök azért tartották őt benn kedd délutánig, mert gyakran ittas szomszédja azt vallotta, hogy sokat veszekedtek Marikával, és hogy bántotta a nőt. De ez nem igaz. Jóban voltak, ő főzött, takarított, vigyázott Marikára, aki szívesen borozgatott. Úgy gondolja, a tragédiához is ez vezethetett: hiába kérte, hogy a bódéban ne gyújtson rá, és ne égesse a gyertyát, vasárnap este valószínűleg mégis megtette.

– Abban a sátorban fogok átmenetileg lakni, amit tavaly találtam. Néhány hónapig Tivadarék aludtak benne, most jól jön nekem is – mondta, miközben felállították a kék-sárga sátrat Tivadarral az egyik gyümölcsfa alatt – alá szivacsot tettek, paplan is volt benne. A korábban kőművesként dolgozó István azt tervezi, hogy sártéglából építi fel új otthonát.

Olvasóink írták

 • 9. CID 2009. október 09. 13:52
  „ajnálatos eset. Bár ha nem beteg, kicsit furcsállom, hogy kőművesként nem talál állást.”
 • 8. koxos 2009. október 09. 11:58
  „most miért nem az a cím hogy Szénné égett Marika ? ez most afféle megbánás előtört az emberség?”
 • 7. tüsök 2009. október 09. 11:49
  „bélás-nak igaza van.Munkahely vesztés + válás és az utcán találja magát az ember.A munkahelyet önhibán kívül is könnyű elveszteni,ami utána gyakran váláshoz vezet.Értelmetlen az általánosítás.
  A kormányok dolga lenne a probléma kezelése,eddig egy sem tette meg.”
 • 6. bélás 2009. október 09. 11:35
  „5. varadipal 2009.10.09. 11:11
  Ez elég gáz általánosítás. Van hogy a kedves feleség semmizi ki az embert. Sokan válaszják a hajléktalanságot, de van pár ember aki egyszerüen áldozat.”
 • 5. varadipal 2009. október 09. 11:11
  „Ittam, kirúgtak. Kirúgtak, ittam. Tyúk vagy tojás?”
 • 4. bélás 2009. október 09. 10:27
  „3. igazságkereső 2009.10.09. 10:01
  Hogy jön ide a MÁV és a BKV? Jobb példa lett volna az integráció. Valaki kap és valaki nem, pedig lehet azok az emberek elötte tisztességesen éltek adót fizettek. Ebben az országban pofára és színre mennek az állami segítségek.”
 • 3. igazságkereső 2009. október 09. 10:01
  „Azért a MÁV-nál, a BKV-nál és még ki tudja hogy mely cégeknél telik a semmire kifizetni 100 milliós nagyságrendben pénzeket.A hajléktalanokat senki nem karolja fel,senki, egyetlen hivatal sem próbál olyan hatékony megoldásokon dolgozni, mely véglegesen rendezné a hajléktalanok - hiszen Ők is emberek!!! - lakhatási és egyéb problémáit.Egy magát szocialistának nevező párt és kormány évek hosszú sora óta semmit nem tett ez ügyben, hogy véglegesen megoldódjék ezeknek a szerencsétlen embereknek a hányattatott sorsa,miközben Lendvai Ildikó is mondogatja az önfényező nagy semmit! Van e ebben az országban olyan társadalmi erő,amely készséget és képességet érez a fentebb leírt probléma végleges és megnyugtató rendezésére?”
 • 2. bélás 2009. október 09. 09:58
  „Kívánok neki sok sikert és szerencsét”
 • 1. KamuNeni 2009. október 09. 09:18
  „Szomoru story”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopni mentem, majd jövök

Négy-öt bringa, két táska egyetlen délelőtt. Szép teljesítmény. Minek dolgozni, ha lopni is lehet? Tovább olvasom