Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Pirulák vény nélkül, hat helyen

Szeged - Év elejétől hatályos a patikaliberalizációs törvény, ami megkönnyítette a gyógyszertárnyitást és a pirulák patikán kívüli árusítását. Az érintettek szerint ezzel veszélybe sodorták a vevőket, illetve olyan versenyt kreáltak, amibe sok patika belerokkanhat. Számukra a legnagyobb csapást a gyógyszer-gazdaságossági törvény jelenti.
Idén lehetővé vált a patikán kívüli medicinaforgalmazás és könnyebb gyógyszertárt nyitni is. Csongrád megyében hat helyen árulnak vény nélküli medicinákat, Szegeden egy biobolt, egy Mol- és egy Shell-kút kezdett a patikaszerek árusításába.

Nem tudnak alkalmazkodni

– Drasztikusan, mintegy 25-30 százalékkal esett vissza a forgalmunk a patikaliberalizációs törvény bevezetése óta. Elkeseredve nézzük a tendenciát, mert ha csak az üzleti szempontok uralkodnak a gyógyszerpiacon, annak a betegek isszák meg a levét – utalt Sallainé Baumgartner Ildikó a szakképzetlen benzinkúti eladóktól való vásárlás kockázatára. A csupán négy embert foglalkoztató Főnix patika vezetője elmondta: a kormányzati gyógyszerár-leszállítás gyakorlatához lehetetlen alkalmazkodni. Szinte havonta változik a már beszerzett készítmények ára is, ez azonnali veszteséget okoz egy patikának.

Zolnay Kriszta, a szegedi Kígyó gyógyszertár vezetője szerint az egyik legnagyobb kár, hogy hozzá nem értők is árulhatnak gyógyszereket, ezzel veszélybe sodorva a medicinák vásárlóit. A vény nélküli szerek különféle kombinációinak is lehetnek ugyanis kockázatos mellékhatásai, amelyekről csak egy képzett szakember tud felvilágosítást adni. Kifogásolható szerinte az úgynevezett szolidaritási adó bevezetése is, amit a nagyobb forgalmú patikák fizetnek a kisebbek életben tartásáért. Ez az adófajta ugyanis versenyellenes – szemben a szaktárca által hangoztatott versenyelvűséggel.

A patikavezető elmondta: mivel a minisztérium az orvosok anyagi fenyegetésével az olcsóbb, generikus készítmények irányába tolta el a keresletet, a patikák gyógyszerpalettája átalakult. A vizitdíj bevezetése óta ráadásul kevesebben mennek orvoshoz, így kevesebb gyógyszert íratnak, inkább a vizitdíjmentes vény nélküli medicinákat viszik. Mióta lehetőség nyílt háromhavi gyógyszeradag felíratására, a kisebb patikáknak tovább romlott a helyzete: ekkora tételeket ugyanis csak a nagy forgalmú üzletek tudnak készleten tartani.

A patikák klasszikus marketingfogásokat kénytelenek bevetni a vásárlók megszerzésére – az akciózástól a reklámajándékon át a koleszterin- és vércukorszint-mérésekig.

A Debreceni utcai gyógyszertár vezetője főként az úgynevezett gyógyszer-gazdaságossági törvényt tartja a patikákra legnagyobb veszélynek. A közepes méretű és forgalmú gyógyszertár vezetője, Tóth Tamás szerint a kormány nyomására a gyártók mérséklik vényköteles szereik árát – viszont az OEP is csökkenti a támogatásokat és szűkíti ezek körét. Így a vevő szinte nem is látja az árcsökkenést, vagy éppen áremelést érzékel. Közben az orvosok által felírt legolcsóbb gyógyszerekből a patikák ugyanakkora árrést kapnak, emiatt csökken a bevételük, és a hasznuk. A szabadáras termékeket sem drágíthatják: egyrészt humánus megfontolásból, másrészt a verseny miatt. A vezető náluk nagyjából 20-30 százalékra becsülte a bevételkiesést. A költségek – mint például a rezsi – ugyanakkor egyre nőnek, így a kisebb és közepes patikák hamarosan nullszaldóig vagy a csődig juthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kutya, nagy csont

Mamutcsontot talált Nagy-Britanniában egy drótszőrű kis kutyus. Daisy gazdájával gyakran sétál a… Tovább olvasom