Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Pista bácsi a törkölyre esküszik

Mórahalom emblematikus figurája Krisztin István. A pálinkájáról messze földön híres férfi azt vallja, egy-két kupica mellett sok dolgot meg lehet beszélni. Bár ő tagadja, sokan mondják: kiváló törkölye is közrejátszott abban, hogy a holland befektetők Mórahalmot választották.
Amikor néhány héttel ezelőtt a mórahalmi ipari park új beruházói, holland és belga cégvezetők aláírták a 12 milliárdos szerződést a mórahalmi ipari parkkal, félig viccesen, félig komolyan megemlítették „Miszter Pista bácsi" érdemeit, akit minden erre járó holland meglátogat. A pálinkájáról messze földön híres férfira mi is kíváncsiak lettünk.

A városszéli portán két fenyőfa vigyázza a takaros portát. Az egykori tanyát körbenőtték az új házak: Krisztin István egyetért a fejlődéssel, s bólintott rá akkor is, amikor néhány éve az önkormányzat kisajátította földjeinek egy részét, ahol korábban szőlőt és gyümölcsöst művelt. A kapuban várt bennünket, felesége, Marika néni a kiskertben serénykedett. A nappaliban hamarosan előkerült két csinos üveg: a magyar címeresből barackpálinkát, a mintás üvegből törkölyt töltött. Jó erős mindkettő.

– A szüleim és a nagyszüleim is készítettek pálinkát. Ez az ital manapság reneszánszát éli, nálunk legalábbis mindig akad néhány hordóra való – mondta Pista bácsi, és sorolta: a háború előtt a szülei kevés pálinkát főztek, egy évre 10-15 liter elég volt a családnak. Aztán bejöttek az oroszok, akkor egy darabig ment a szabad főzés. Később a jogszabály engedélyezte a bérfőzést, de a pálinka felét oda kellett adni az államnak. Ma a fejkvóta nyolcvan liter.

Gyógyszer

A mórahalmi miszter igazából a törköly híve, mert ez szerinte nem szimpla pálinka, hanem gyógyszer is. – Apámnak magas volt a vérnyomása. A körzeti orvos azt mondta neki, reggel és este igyon meg egy kupica törkölyt – mesélte. – Tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást. De ízületi gyulladásra is kiváló: nagyapám, apám is a térdét, csuklóját bedörzsölte egy kis törköllyel, ez volt rá a gyógyszer!

– Elég is ennyi nekünk. A szőlő egy része már nincs meg, a barackfákat is kivágattam. Nem győztem már művelni, metszeni – mesélte Pista bácsi, aki többfajta pálinkát készít: barackot, törkölyt, szilvát, vegyes gyümölcsöt. Az ágyaspálinkát nem kedveli, a manapság divatos áfonyapálinkát sem pártolja.

Hogyan lett Krisztin Istvánból Miszter Pista bácsi? Az idős ember barátja, Török Tibor üzleti kapcsolatba került hollandokkal, s a cégvezetőket sokszor meginvitálta hozzá, pálinkázni. Tárgyaltak, iszogattak. – Hollandul nem tudok, de enni-inni magyarul is lehet – somolygott a mórahalmi miszter. – Kóstoltam a hollandok pálinkáját is, gabonából készítik, 35 fokos, az én 50-51,5 fokosomhoz képest olyan, mintha vizet innék!

Nem csak hollandok fordultak meg Krisztinék portáján. A hatvanas évek közepén az akkori tanácselnök még az ott vendégeskedő orosz napilap vezető munkatársának is eldicsekedett Pista bácsi pálinkájával. – A Pravda szerkesztője gyorsan legurította az 51 fokos pálinkámat, de az ő vodkájuk után ezt annyira erősnek bizonyult, hogy nem győzött krákogni! – idézte fel a negyven évvel ezelőtti pálinkázást Pista bácsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet múzeumigazgatót választani

Elhárult minden akadály: kilenc hónap után kiírhatja a megyei önkormányzat a Móra Ferenc Múzeum… Tovább olvasom