Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Piszkos pénz tapad a kezünkhöz

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bankjegyek és fémpénzek akár több millió ember kezén haladhatnak át. Elég, ha egyikük nem mos kezet, amikor kellene, és máris kész a baj, hiszen egyes kórokozók akár hónapokig is életben maradnak a fizető eszközökön.
Már gyermekkorában megtanulja az ember, hogy a pénz az egyik legveszélyesebb bacilushordozó, hiszen akár több millió ember kezén mehet keresztül. Így a kezdetben ropogós bankjegyek az évek során „salátává" válnak, elkoszolódnak.

A környezetünkből számos kórokozó megtapadhat a pénzen Fotó: Schmidt Andrea

A piszkos pénz mítoszát cáfolta meg egy ausztrál kutató: fém- és papírpénzt vizsgált. Azt állapította meg, hogy a fém érmék legtöbbje teljesen steril, átlagosan mindössze egy-két kórokozó szennyezi. A papírpénzen azonban több mikroorganizmust is felfedezett, többek között szalmonellát és a gyomormérgezést kiváltó bacillus cereust is.

– A környezetünkből számos kórokozó rákerülhet a pénzre a nem megfelelő higiéniás magatartás következtében – mondja Kálmán Mária, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének laboratóriumi osztályvezetője, akitől megtudtuk: elsősorban azok a baktériumok tanyázhatnak akár hónapokig is a bankókon, amelyek nem tápanyagigényesek.

– A légúti gennykeltő és a hányással, hasmenéssel járó megbetegedést okozó kórokozók azok, amelyek hosszabb ideig is életben maradnak a bankjegyeken – mondja a kutató, akitől azt is megtudtuk, a spórás baktériumok különleges módon akár több hétig, esetleg hónapokig is tanyázhatnak a papírpénzen.

Kálmán Máriát arról is kérdeztük, az influenzavírus elkapható-e a pénzről. - Az influenzavírus nem él meg a bankjegyeken. Sokkal inkább direkt cseppfertőzés útján, a levegőn keresztül kaphatjuk el. Azt azonban elképzelhetőnek találom, ha valaki közvetlenül előtte ráköhög a bankjegyre, mielőtt odaadná valakinek, majd az megfogja és a kezét a szájához emeli, vagy esetleg ételhez nyúl, elkaphatja a betegséget. Kálmán Mária ezért azt javasolja, ha van rá lehetőség, pénzhasználat után azonnal mossunk kezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátott légió: új pálya vagy szappanopera?

Csongrád megyében az elmúlt két évben csaknem kilencszázan veszítették el állásukat a közszférából.… Tovább olvasom