Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Piti milliókat csalt ki – rokkanttá nyilvánítást ígért

Nem biztos, hogy kizárólag egészségügyi oka volt Piti János visszalépésének; információink szerint januárban vádat emeltek ellene, március 3-ára már kitűzték a tárgyalást az ex-képviselőjelölt büntetőügyében.
Piti János Fotó: Karnok CSaba
A Centrum párt most visszalépett képviselőjelöltjét, Piti Jánost többrendbeli, befolyással üzérkedéssel vádolta meg a megyei főügyészség. Összesen mintegy 5-6 millió forintot vett fel különböző személyektől, harmincegy embertől, akiknek azt ígérte, elintézi rokkanttá nyilvánításukat.

Kérésünkre Bariné Tóth Éva csoportvezető ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője megerősítette: január 16-án emeltek vádat Piti János ellen, a megyei bíróság első fokon március 3-án tárgyalja az ügyet. Ezt a tárgyalási időpontot erősítette meg Exterde Tibor, a Csongrád Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának elnöke is.

Telefonon értük el a Centrum exjelöltjét tegnap: Piti János elmondta, hogy 1995-ben szívműtétje volt, a közelmúltban, terhelési próba után azt az orvosi javaslatot kapta, hogy másodszor is meg kellene műteni. Ezt szeretné elkerülni, ezért egy komoly, mindenre kiterjedő vizsgálatra van időpontja – emiatt lépett vissza a jelöltségtől. Kérdésünkre azt válaszolta, nem tud róla, hogy büntetőeljárás folyik ellene, és vádat emeltek volna, nem tud arról sem, hogy március 3-án bírósági tárgyalása lenne.

Pászti Ágnes, a Centrum párt megyei szervezetének elnöke tegnapi szegedi sajtótájékoztatója után kérdésünkre elmondta: két nappal korábban jelentette be Piti János, hogy egészségügyi okok miatt nem vállalhatja a jelöltséget. Az elnöknek azt mondta, szívműtétje lesz. A megyei elnök azt is közölte: Pitiről tudta, hogy korábban egy másik pártnak, a KDNP-nek volt tagja, ám nem tudott arról, hogy vádat emeltek volna ellene. A Centrumnál a férfi erkölcsi bizonyítványt is bemutatott, bár erre nem lett volna szükség, hiszen a párt alapszabálya szerint csak a tagok büntetlen előéletét ellenőrzik. Piti pedig nem tagja a Centrumnak. A párt irattárában még megtalálható erkölcsi bizonyítvány az idén február 7-én kelt.

Piti helyett Lauer Zsolt

Teljes tisztújítást hajtott végre a Centrum párt megyei
Lauer Zsolt
szervezete, ötfős új elnökséget választott – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján az elnök, Pászti Ágnes. Az elnökségbe került Kiss Tibor alelnök, az elnökség tagjai: Pintér Ferenc, Lauer Zsolt, Pál Mihály. Az elnökség – mivel a korábbi jelölt, Piti János egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett – a 3-as számú választókerület országos képviselőjelöltjévé választotta Lauer Zsoltot.

A harmincéves új jelölt, a Centrum ifjúsági tagozatának megyei elnöke, egy szegedi művészeti iskola igazgatóhelyettese, az egyetem zeneművészeti karán tanít harsonát és kamarazenét. Lauer kiemelte, célja a párt fiatalítása, és hogy az ifjúságot jövője alakítására sarkallja. A képviselőjelölt hangsúlyozta, a hasonló nevű szocialista önkormányzati képviselővel nem áll rokonságban.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton jártunk a nyereményautóval

Igen kellemes modellnek bizonyult lapunk nyereményjátékának fődíja, a 3,2 millió forint értékű… Tovább olvasom