Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Plafonra fúj a gazdagoknak való szobor

A szobor szépségét a légkondicionáló funkcionalitásával ötvözte a Szegeden élő Nagy István. A formatervezett klímaberendezés világszabadalom. A feltaláló a feleségével együtt hosszú utat járt be, amíg a szobor minden egyes darabjának létrehozásához megtalálták a megfelelő embereket és gyárakat.
Nagy István és felesége. A szegedi városháza ügyféltermében már „élesben" is vizsgázott a találmány. Fotó: Segesvári Csaba
A gépészmérnökként végzett, Szegeden élő Nagy István négy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a gondolattal: valami olyat kellene kitalálnia, amit előtte még senki. – Két dolgot lehet mostanában eladni. A nagyon olcsót vagy a nagyon drágát – mondta. Utóbbi mellett döntött: a szokványos, műanyag házas klímaberendezések egyediesítését álmodta meg.

Az eredmény: két méter magas, több mint egy méter hosszú és széles, rozsdamentes acélból készült, fagyálló folyadékkal feltöltött „szoborkompozíció", ami a nyári melegben is képes a felületén kialakult hóréteget megtartani. A formatervezett klímaberendezés prototípusa egy éve készült el, azóta több kiállításon is szerepeltek már vele. A szegedi városháza ügyféltermében pedig már „élesben" is vizsgázott a találmány: a nyáron itt állították ki a műalkotást. A berendezést jelen pillanatban egy fővárosi jacuzzi szalonban lehet megtekinteni.

A feltaláló a feleségével együtt hosszú utat járt be, amíg a szobor minden egyes darabjának létrehozásához megtalálták a megfelelő embereket és gyárakat. Mint mondják, bár sok helyen kellett kopogtatniuk, sehol nem utasították el őket. A kiállításokon is mindenhol sikert arattak, s mivel a technológia már készen van, az első komoly megrendelő is megérkezett: egy négyszáz kilós alkotást rendelt meg a feltalálótól. A klímás szobor elkészítése egyébként négy-öt hónapot vesz igénybe, nagyságának és kinézetének csak a megrendelő fantáziája szabhat határt. – Terveink szerint kizárólag egyedi alkotásokat készítünk majd el. Ha valaki úgy akarná, akár a kislányáról is tudnánk öntvényformát készíteni, így otthonában a gyermekéről mintázott szobor hűthetné le a levegőt. De általában nonfiguratív formákat készítünk – magyarázták.

Melegebb éghajlat

– Úgy gondoljuk, mivel többmilliós beruházásról van szó, közületek, mint például szállodák és a nagyobb lakással rendelkező emberek lehetnek majd a fő ügyfeleink. Az igazi nagy piacot azonban a külföldtől várjuk, például a mindig meleg éghajlatú arab országoktól – jelölték meg célközönségüket Nagyék.

Nagy István elmondta, a klímás szobor megközelítőleg ugyanannyit fogyaszt, mint egy légkondicionáló készülék, így magasabb áramszámlától nem kell tartaniuk a tulajdonosoknak. Bár a klímának így tél elején nincsen igazán szezonja, nem jelent különös problémát a feltalálónak, ha valaki azt is szeretné, ne csak hűtsön, fűtsön is a formatervezett szobor.

– A levegőből kicsapódó pára fagy rá a szobor felületére, ami ha leolvad róla, a szerkezet aljában található léghűtő egységbe csorog le, ahonnan egy szivattyú nyomja ki a vizet a kültéri egységhez – beszélt Nagy István találmányának a „mezei" légkondicionálóhoz hasonló működési elvéről.

Ami azonban fontos: nincsen huzathatás, a hagyományos klímáktól eltérően a hideget nem a falról kapja a hátára az ember, így megfázni sem lehet. A levegőt a plafonra fújja fel a szobor, ahonnan az folyamatosan áramlik szét a légtérben.
– Talán nem is a tudását, hanem a művészeti funkcióját értékelhetik majd többre az emberek, hiszen a berendezés szoborrésze kortárs művészeti alkotásnak tekinthető – vélekedett a férfi, aki találmányát természetesen már levédette. A szabadalmi hivatalban kiterjedt újdonságkutatást végeztek: létezhet-e a világon ehhez hasonló eszköz? Nem találtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízi károkra szivárog a pénz

A vis maior alaptól tavasszal kért támogatás csak szivárog: belvízkárokra a megyei települések a… Tovább olvasom