Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Plágiumnyilatkozat a szakdolgozatokhoz

Az angol tanszék után a médiatudományi tanszék is bevezette a plágiumnyilatkozatot. A végzős hallgatóknak a szakdolgozatukra vonatkozóan kell aláírni a papírt. A tanszékvezető-helyettes szerint az internet hozzájárult a másolt dolgozatok elterjedéséhez. Úgy véli, szigorítani kellene a plagizáló diákok büntetését.
Plágiumnyilatkozatot kell tenniük a szakdolgozatukra vonatkozóan a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakos végzős hallgatóinak ettől az évtől. A diákok számára mindez újdonság. Volt, aki csak dolgozatának leadásakor értesült a dologról. A plágiumnyilatkozat az SZTE angol szakán már régóta kötelező.

Könnyebb a szűrés, de a plagizálás is

– A tanszék oktatói nem tömegével, de „sporadikusan" találtak bizonyíthatóan plagizált dolgozatokat az utóbbi években – indokolta Pusztai Bertalan tanszékvezető-helyettes a változtatás szükségességét. Hozzátette: az oktatók a feltöltés alatt álló www.kopi.sztaki.hu internetes plágiumkereső oldalt jó módszernek tartják a gyanús dolgozatok kiszűrésére, de érthetően nem szeretnének órákat eltölteni a dolgozatok eredetiségének ellenőrzésével. Ráadásul a világháló nem csak a szűrést, hanem a plagizálást is jelentős mértékben megkönnyíti.

– A tanulmányi és vizsgaszabályzat az internet előtti korból származik és jelentős megújításra szorul – mondta Pusztai Bertalan. Szerinte az internet használatával megnövekedtek a hivatkozás és forrásmegjelölés nélkül elkészített munkák. Hangsúlyozta: az interneten található adatok is felhasználhatók a dolgozat készítésekor, ha a szerző megjelöli a forrást.

Új tanulmányi és vizsgaszabályzat

Pusztai szerint sajnálatos, hogy azok a diákok, akik például szemináriumi dolgozatukat vagy szakdolgozatukat másolják, és azok, akik nem készítik el – ugyanolyan büntetésben részesülnek. Szerinte előbbiek a szerzői jogot is megsértik, ezért súlyosabb büntetést – például féléves eltiltást – érdemelnének. Az egyes tanszékek azonban ilyen pluszszankciókat nem alkalmazhatnak, ezért az új tanulmányi és vizsgaszabályzat elkészültéig a médiatudományi tanszék bevezette a plágiumnyilatkozatot. A másolt dolgozatokat eddig is visszadobták, de a nyilatkozattal szeretnék nyomatékosítani a hallgatókban, hogy „ az internet korában is lehet olyan szakdolgozatot készíteni, amelyben minden felhasznált forrást megjelölnek".

Nincs félnivalója annak, aki a forrást megjelöli

Pusztai Bertalan nem tud arról, hogy a diákok kifogásolták volna az új szabályt. Az egyik általunk megkérdezett szakdolgozó neve elhallgatását kérve elárulta: szerinte a nyilatkozat szövegezése „kicsit paranoidra sikeredett, fontoskodó és túlzó". Szerinte kiszolgáltatott helyzetbe került a diák azzal, hogy aláírja: tudomásul veszi, hogy plágium esetén visszautasítják a dolgozatát. A hallgató úgy véli, ilyen esetben a diáknak is lehetőséget kellene adni arra, hogy megvédje magát. Ugyanakkor hozzátette, neki nincs félnivalója, hiszen ő minden forrást megjelölt.
A tanszékvezető-helyettes szerint a nyilatkozat stílusának megítélése ízlés dolga, de azért kell részletezőnek lennie, mert a plágium fogalma nem mindenki számára világos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pengeváltásokkal a régi kerékvágásban

Három hónapos szünet után pénteken ülésezik újra a szegedi képviselő-testület. Az önkormányzati… Tovább olvasom