Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Plakátháború: unalmasabb, mint négy éve

Szeged – 2006-ban komoly pénzt és energiát fordítottak a pártok választóik meggyőzésére – ki ne emlékezne a Fidesz Rosszabbul élünk, mint 4 éve kampányára vagy az MDF Beveszed a cumit? kezdetű slágerére. Ám most mintha nem is készülnének az áprilisi választásokra. A színes, szagos, élettel teli plakátokat rövid üzenetekre és unalmas felhívásokra cserélték a hatalomra vágyók.
A négy évvel korábbi plakátáradatnak nyoma sincs két hónappal az országgyűlési választások előtt. A pártok talán biztosra veszik győzelmüket vagy bukásukat: ezért sem küzdenek a választókért. 2006-ban a Fidesz a Rosszabbul élünk, mint 4 éve kampányslágerrel indított, a fiataloktól kezdve a munkanélkülieken át a nyugdíjasokig mindenkit megszólított. Az MSZP kampánya a már elért sikereket taglalta, emlékezzünk csak a 13. havi nyugdíjra, vagy az autópályák hosszának megduplázására. A parlamentbe bejutott 2 kisebbik párt, az SZDSZ és az MDF 2006-ban még komoly propagandával készült, az SZDSZ Kovács Pistire gyúrt, kevés sikerrel.

Hová tűnt az SZDSZ?
Hová tűnt az SZDSZ?
A Tárki 2010. január 27-ei felmérése szerint az SZDSZ támogatottsága 1 százalék, az MDF ennél jobban áll a pártválasztók körében az elért 4 százalékával. A két nagy párt közül az MSZP 22, a Fidesz 62 százalékon áll a biztos szavazók között a Tárkinál. Új elemként egyedül a Jobbik jelent meg. A Tárki felmérése alapján a biztos szavazók 11 százaléka voksolna rájuk. Talán ezek az adatok is magyarázzák az idei plakátháború elmaradását.

Választási plakátok: felül a 2006-os, alul a 2010-es. Unalmasabb, mint 4 éve Fotó: Segesvári Csaba
Fideszes választási plakátok: felül a 2006-os, alul a 2010-es. Unalmasabb, mint négy éve.

– A visszafogottabb plakátháború első számú oka, hogy a kampányból hivatalosan még alig több mint két hét telt el: a szavazók igazán intenzív győzködése csak ezután következik, most még inkább a jelenlét a fontos.
Kicsiben kezdik.
A Jobbik kicsiben kezdi.
Ez elsősorban a kisebb pártoknál döntő jelentőségű, amelyek nyilvánvalóan szűkebb anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, mint a Fidesz vagy az MSZP, így forrásaikat inkább a kampány későbbi szakaszára tartogatják. A nagyobb pártok esetében nem biztos, hogy lesz jelentősebb változás, ugyanis mindkét párt biztonsági játékot játszik - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Gimes Gergely, a Political Capital Institute elemzője.

- A Fidesz célja a kétharmad megszerzése: egyetlen választót sem akar elijeszteni, ezért kampányuk bizonyos szempontból szándékosan unalmas. A szocialisták a vereséget akarják minimalizálni, így a korábban már bejáratott kampánystratégiáikat veszik elő újra - magyarázta az elemző.

- Viszont nem zárható ki, hogy valamilyen előre látható politikai esemény borítja az eddigi kampánymenetrendet – tette hozzá a delmagyar.hu-nak Gimes Gergely.

Választási plakátok: felül a 2006-os, alul a 2010-es. Unalmasabb, mint 4 éve Fotó: Segesvári Csaba
MSZP-s választási plakátok: felül a 2006-os, alul a 2010-es. Unalmasabb, mint négy éve.

Megkérdeztük a pártokat is, mi a véleményük: lesz-e plakáthadjárat?

Gyarmati Tímea, az MSZP sajtóosztályának munkatársa kifejtette: a választók jelenleg a jelölt kampányplakátjait láthatják. A választás közeledtével új témákkal is találkozni fognak az óriásplakátokon a választók, azonban erről részleteket még nem árult el.

Dúró Dóra, a Jobbik sajtószóvivője azt hangsúlyozta, első alkalommal vesznek részt önállóan a parlamenti választásokon. Változtatni fognak az EP-kampányhoz készült plakátokon. Most a jelölteket mutatják be, a plakátjaik később sem vesznek részt a politikai sárdobálásban. A nemzeti trikolór és a szlogenjük – Radikális változást! – marad az elsődleges ismertető elem.

Kerestük a Fideszt is, Sáfrány Szilvia a párt sajtóosztályáról többször is ígért választ, ami kedd óta nem érkezett meg.

Az MDF és az SZDSZ egyelőre nem helyezett el plakátokat a közterületeken.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. papus3 2010. február 14. 20:13
  „Olvasom ; ahogy marjátok egymást a képviselők jobb életéért !?
  A képviselőtől nem lehet számonkérni, hogy mit igért jelöltsége idején ; és azt sem, hogy mit tett a saját és közvetlen érdekkörén kívül az emberekért ( te, csak most vagy tisztelt amíg szavazol, utána... találd ki ! )
  De csak acsarkodtok.
  miért nem : Ha harc, hát legyen harc !”
 • 53. seawasp 2010. február 14. 07:39
  „1994 - mondtam anyámnak, a baloldalra ne szavazzon, mert elég volt az ámokfutásuk 1948- 1989 között!
  Anyám: "Édes fiam, most azt mondták, hogy jobb lesz!"

  Erre építenek a csiga rokonok - gerinc, az nincs! -, és azért állunk így! :-(”
 • 52. Léni 2010. február 13. 15:02
  „Ló-garitmus! Ajánlottam már Navracsicsnál ugyanerre a megállapításodra egy jó
  módszert! Ki kell mosatni a füledet!
  37.Chr! Az én álmaim másról szólnak. Valószínű rossz polgár vagyok.
  28.Purgator! Az eltorzult lelkeket azok között kell keresni, akik összeugrasztották és ketté-
  osztották az országot,és kineveltek Titeket!

  A plakátháborúban hagyni kell a jobboldalt mindenestül, had szórakozzanak egymással!”
 • 51. nyomdasz63 2010. február 13. 14:56
  „Lopland 2010.02.13. 14:14
  Ha unalmasak a plakátok......
  Yóóóó !!!”
 • 50. 1131 2010. február 13. 10:19
  „Hajrá JOBBIk”
 • 49. hajnalka 2010. február 13. 07:56
  „Chr!
  Hová küldjem a kopogtató cédulámat?”
 • 48. Filctoll 2010. február 13. 06:37
  „Azt a cikk elejéhez hozá kellene tenni gyorsan hogy a friss felmérések szerint a Jobbik 26%-on áll! Ami csak erősödni fog!
  A végén nehogy Viktorék megint beégjenek!
  Ezeket a reklámplakát pénzeket inkább az egészségügyre kéne fordítani!

  Szebb jövőt!”
 • 47. franzvon 2010. február 13. 06:37
  „Kedves Utazó!
  Kedvedért kialakítom pártom garantáltan tejfehérjementes altagozatát,lehetnél annak tagozatvezetője amúgy laktózok már úgysincsenek köztünk.
  Logónkon pártprogramunk és egyben ígérethalmazunk fő szummációjaként egy orbitális nagy túró feszítene, körötte gabonakoszorú,melegmálé nemzeti színű és Eu.-s szalagokkal át-átfutva...:)
  A kazein, vagy laktózmúlttal rendelkezőket pedig nem engednénk az altagozat soraiba, nekik külön szekciót alakítanánk-mer´ ugye mégiscsak egy befogadó demokratikus pártról lenne szó.
  Háménemjó?”
 • 46. lógaritmus 2010. február 13. 05:10
  „Gyurcsány és Veres beismerték, hogy adatokat hamisítottak.”
 • 45. sóska66 2010. február 13. 01:35
  „Gondolom ezekért a plakátokért is bezsebelte valaki a kenyérre valót . Ezek annyira szegényesek ,semmit mondóak.”
 • 44. achilleus 2010. február 12. 20:34
  „Valaki írta, hogy a szocialisták nem mernek emberek előtt kampányolni. Dehogynem, 6-8 éves gyerekek előtt ,aga a miniszterelnök tett haláltmegvető bátorságról tanúbizonyságot: (...) hálásabb közönség fogadta /Bajnait/ a Ságvári Endre Általános Iskolában, ahol 6-8 éves gyerekek előtt magyarázta a válságkezelő szocialisták bizonyítványát. ,,Bizonyos értelemben a saját lassúságunk, tétovaságunk is okozta, hogy minket ez a válság ennyire megviselt" - fogalmazott a miniszterelnök. De azt is hozzátette, Magyarországnak van egy nagy előnye, az , hogy már rutinja van a válságkezelésben. ---- Fagyoskodó diákok előtt: ,,Nagyon sok áldozatot kellett kérnünk a nyugdíjasoktól, a közalkalmazottaktól, és mindenkitől, és figyeltünk arra is, hogy ne csak a szegényektől kérjünk, mert a szolidaritás az, ami elviselhetővé tette ezt az időszakot" - fogalmazott később Bajnai az Oroszlány-Bokod összekötő út átadásán, ugyancsak zömében általános iskolás, igencsak fagyoskodó tanulók előtt. Több bokodi diák szülője az ellenőrző füzetben kért magyarázatot arra, miért kell gyermekének a hidegben félórán át Bajnai Gordont ünnepelnie, ám hiába.”
 • 43. apatfalvifaszagyerek 2010. február 12. 20:29
  „szondy ildi nem indul?vagy mi van vele? nyögdijba vonul?”
 • 42. Chr 2010. február 12. 20:26
  „Internacionálét akarok énekelni! "A MULTAT VÉGLEG ELTÖRÖLNI" - bocsi csak idéztem. Retro szoci fílingem van. Elég ezt a 8 évet Delete-re ítélni.”
 • 41. apatfalvifaszagyerek 2010. február 12. 20:26
  „lendvait hiányolom a plakátrol vagy botkát .”
 • 40. hién 2010. február 12. 20:16
  „"HAJRÁ SZÉLSŐ BALOLDAL ! ÉLJEN A MUNKÁSPÁRT! Thürmer Gyula-rulez!" Szerencsétlen jobbikot mindenki csak húzza! Tényleg akinek ennyire hiányzik a szocializmus, annak vissza kéne mennie a Stalin-i kommunizmusba és rájönne,hogy mit sír vissza minden kommentel!”
 • 39. Chr 2010. február 12. 20:15
  „Az nem ellenzék... OLAJFA koalíció. Frakcionáljunk Nyomdasz63? Mi megalkothatjuk a Törkölylé koalíciót :)”
 • 38. nyomdasz63 2010. február 12. 19:54
  „37. Chr 2010.02.12. 19:05 Már is van egy ellenzéked ! Én ! Csak a pálinkafőzésben osztom a véleményed !”
 • 37. Chr 2010. február 12. 19:05
  „Szavazzatok inkább rám! Fözzünk együtt pálinkát, sitteljük le a rablóbagázst, a vagyonukat szétosszuk ... ja nem! Fizessük ki abból az általuk kreált adósságokat, bojkottáljuk a multikat, csökkentsük le az adókat 20%-ra egységesen. Aki lop, azt 15 évre kényszermunkáztassuk, aki öl azt egy életre kényszermunkáztassuk (napi 16 órában) A segélybből csináljunk fizetést, amiért meg kell dolgozni!
  EZ AZ ÉN PROGRAMOM! CSATLAKOZTOK?
  EZT CSAK ÉN MEREM FELVÁLLALNI, A POLITIKUSOK NEM TUDJÁK, HOGY A POLGÁRSÁGNAK EZ AZ ÁLMA. Ennyire látszik, hogy nem a mi érdekeinket figyelik, de a bizalmunkat keresik! Nekem ez plakát helyett egy zsebkendőnyi felületre elfért.
  VÉLEMÉNYETEK? CSATLAKOZTOK?”
 • 36. nyomdasz63 2010. február 12. 18:47
  „A négy évvel korábbi plakátáradatnak nyoma sincs .....Jó-Jó ! De mi lesz a nyomdászokkal /akik csinálják/ ?”
 • 35. Agáta 2010. február 12. 17:08
  „Vegye már észre mindenki, hogy az átkeresztelt MSZP valójában ma is MSZMP, akármit is mondanak tagjai. Pár hónapja igazolták ezt azzal, hogy teli torokból ordították az Internacionálét úgy, ahogy a legrosszabb emlékezetű időkben tették.
  A Jobbik? Hát, el kellene gondolkozni azon, hogy vezér asszonyuk ki is valójában (férje okán is). Aki rájuk szavaz, az a komcsik malmára hajtja a vizet és azok jót röhögnek a markukban, hogy sikerült ezeket a választókat megetetni. Ja, és ezek az emberek arra is szavaznak, hogy ne legyen elszámoltatás, mert ha nincs 2/3, nem lehet a törvényeket megváltoztatni.
  Azt meg végképp nem értem, hogy ki lehet még annyira buta, hogy oda adja a kopogtató céduláját bárkinek, pláne kitöltetlenül! Mintha életében nem választott volna!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néma nyelvvizsga: beszélnek, de nem szólnak

40-en vizsgáztak jelelésből Szegeden. A jelelés a jelnyelvtörvény elfogadása óta egyre népszerűbb. A vizsgázók egy szót sem szóltak, csak a kezükkel dolgozhattak. Tovább olvasom