Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Plasztikai műtétek

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a hipertóniáról olvashatnak összeállítást. A következő heti témánk a természetgyógyászat lesz.
A plasztikai sebészet a köztudat szerint a gazdag emberek, kiváltságos rétegek passziója. Sajnos a sztárvilág, a média időnként okot is adott erre. Mi is a plasztikai sebészet eredeti küldetése? A szó legnemesebb értelmében az alakítás, a formálás. Az orvostudomány fejlődésével a sebészeti és műszaki technológiák finomodásával egyre nagyobb lett az igény valamilyen okból károsodott testrészek gyógyítására. Az égett bőrterületek pótlása, a torzító hegek eltávolítása, a mozgásukban károsodott végtagrészletek funkciójának helyreállítása, általában a rekonstruktív sebészetre. A számos lehetőség közül csak néhányat említve is látható milyen fontos területe a formáló sebészet az orvostudománynak.

Napjainkban azonban egyre nagyobb teret hódít a plasztikának az ún. esztétikai sebészeti területe. Megjelenhetnek nem kívánatos jelei az idő múlásának. Ráncok, szarkalábak alakulnak ki, a bőrünk és más szöveteink vesztenek rugalmasságukból. Zavaró időnként kellemetlenséget okozó bőrkinövésektől szeretnénk megszabadulni. Nagyobb fogyást, terhességet követően egyes testrészeinken, főleg a hason a megnyúlt bőr természetes úton már nem nyeri vissza feszességét.

Ilyen volt, ilyen lesz. Fotó: DM/DV
Ilyen volt, ilyen lesz. Fotó: DM/DV

Ezekben az esetekben a plasztikai sebészet lehet a megoldás. A plastica szónak eredetileg több jelentése is van. Részben alakító, formáló részben a műanyag. Mindkét jelentés létjogosultságot szerzett magának, hiszen az alakítás, formálás igénye nyilvánvaló és a cél elérésére érdekében egyre több szintetikus anyagot használnak fel.

A mellek nagyobbítására és formázására protéziseket, az ajkak „feltöltésére" felszívódó és maradandó anyagokat, enyhébb ráncok szarkalábak esetén gyógyszereket juttatnak a szövetek közé, sőt egyes arcizmok „kórós" merevségét is oldják a botoxinjekciókkal ezzel lágyabb barátságosabb arckifejezést biztosítva.

A lézer technológia használata az alkalmazott fény erőségétől függően szemölcsöket, pókhálóvénákat, vagy a felületes bőr „elpárologtatásával" ráncokat, kisebb tetoválásokat tüntethet el. Az endoszkópos eszközök bevetésével akár az arc fiatalító műtétei, akár a mellek plasztikai műtétei végezhetők el minimális metszésekből.

A plasztikai sebészet tehát két fő irányra osztható. Az egyik a szervezet működésének helyreállítását célozza meg (rekonstruktív sebészet). Ezek a beavatkozások talán gyakoribbak és elvégzésük az esetek többségében a társadalombiztosítás keretein belül elvégezhetők. A másik terület esztétikai jellegűek és részben életminőséget javító, sokszor pszichés fellendülést okozó beavatkozások. Ezeket érthető okokból nem finanszírozza a költségvetés. A plasztika sebészet szinte hihetetlen eredményekre képes. Visszaadhatja funkcióját szerveknek, végtagoknak.
Dr. Bartha László sebész,
Park Egészségközpont

Olvasóink írták

 • 5. Évi 2008. április 16. 22:47
  „Kedves Hozzászóló!
  Mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani, még ha "férfi" is, attól függetlenül is teljesen kompetens. Valóban igazad van, minden reklám a "tökéletes" nőket helyezi előtérbe. De ez relatív, hogy kinek mi tetszik. Nekem soha nem voltak csúnya melleim, csak egyszerűen a családomban nekem jutott a legkisebb. Minden nőnek nálunk legalább 90-es mérete volt, de nekem 70-es mérettel kellett beérnem. Most már az enyém is szépen gömbölyödik. Mielőtt buta libának tartanál 2 céget vezetek és többmilliós forgalmat bonyolítok le minden évben. A testemet mindig megbámulták nem csak az utcán, hanem az ügyfeleim is. Mindig is hiú voltam és szeretem, hogy minden területen elismerésre számíthatok. Ja és világbajnok sportoló voltam, tehát feszesek is az idomaim. Mondható, hogy a "tökéletes" női képet formázom meg és még is tetszik a szilikon cici! De mindenki véleménye a sajátja és tiszteletben tartandó!”
 • 4. ?! 2008. április 15. 15:32
  „Évi
  Elbeszélsz mellettem. Felesleges támadnod. Pont azt írtam, hogy ha valakinek önértékelési problémási vannak, nem tud kibékülni a testével, nem érzi jól magát a bőrében, akkor azt mondom, hogy ha megcsináltatja az egy életminőség javító beavatkozás. Úgy gondolom, és ez az én véleményem, hogy ez teljesen rendben van.
  Én azzal nem értek egyet, ha valaki divatból csináltatja meg. Nézd meg a reklámokat, a filmeket, videoklippeket, posztereket. Ezt sujkolják az emberbe! Légy tökéletes, Pamela Anderson meg hasonló gyártott "szépségideálok". Nem vagy ember, ha nem 90/60/90 vagy! A lányok, nők azt gondolják nem érnek semmit, ha nem olyan az alakjuk, mint a reklámnőké. De ez műanyag! Ez butítás. Az a szomorú, ha ezt befogadják a fiatalok (vagy korukat elfogadni képtelen középkorúak és idősebbek) és ez ad okot a műtétre! Nézd meg, még a cipőkrémet meg a számítógépet is "tökéletes" alakú nőkkel reklámozzák. Ehhez mérik magukat, mi ez, ha nem önértékelési probléma? Ha azt mondja: Olyan akarok lenni, mint az a csaj a reklámban!
  Úgy gondolom, hogy ez társadalmi probléma, értékrend változás. De én nem ítélek el senkit, mint írtam, mindenkinek a saját teste. Ahhoz viszont jogo van, hogy ne tessen az operált mell.
  És férfi volt a hozzászóló. Így nem kompetens?”
 • 3. Évi 2008. április 15. 14:07
  „Kedves előző hozzászóló! Sajnálom, hogy így gondolkodsz. Valószínű a Te melleid túl kicsik, vagy túl nagyok, ezért nem tetszik!? Vagy netán férfi a hozzászóló? Én megcsináltattam, mert nem akarok csoffadt kis melleket. Ha másnak lehet szép és a természet adta, akkor nekem az orvostudomány segít, hogy én is gyönyörködhessek benne. Nem tudom miért baj, ha valaki szép ciciket szeretne . Nem önértékelés, hanem egyszerű írígység beszélhet abból, aki nem tudja megtenni. Ez az én véleményem.”
 • 2. ?! 2008. április 15. 10:56
  „Most komolyan, az elsőt meg az utolsót - hogy csak ezeket említsem - miért kellett műteni? Formás volt mindkettő! Mert nem óriás mell??? Istenem, a társadalmi elvárásoknak történő megfelelési kényszer hihetetlenül degenerál embereket. Ha valaki nem érz jól magát a bőréban, szégyelli és nem tudja elfogadni a testét az egy dolog, az életminőség javítás. De mert divat a NAGY kerek mell, meg olyan könnyű megcsináltatni... Persze mindenkinek saját teste, ettől az én még véleményem lesujtó.”
 • 1. Na? 2008. április 15. 08:47
  „A harmadik jöhet :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan flúgos zsaru

Szeged - Kamionsofőrnek készült gyerekként a szegedi Kohán Péter, végül rendőr főtörzsőrmester lett belőle. A környékbeli települések rendkívüli haláleseteihez hívják. Tovább olvasom