Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pluszfeladat a szegedi nőgyógyászoknak

Szeged - A korábbi II-es kórház szülészeti osztályának bezárása, azaz október 8. óta a szegedi szülészeti és nőgyógyászati ellátás a női klinikán folyik. Az egészségügyi integráció első, betegellátást közvetlenül érintő lépése óta eltelt másfél hét tapasztalataira kíváncsian látogattunk el a Semmelweis utcai intézménybe.
A női klinika magasföldszinti ambulanciáján még tegnap dél körül is nagy tömeg fogadott, noha a rendelés fél kilenctől délután kettőig tart. Sok várandós anyuka a nemrégiben ide költöztetett CTG-s, illetve ultrahangos vizsgálatra várt, mások csak egyszerű nőgyógyászati szakrendelésre szerettek volna bejutni. A kórházi betegkör átvételével az ambuláns forgalom is megnőtt, jelenleg 230-240 nőt vizsgálnak naponta, a korábbi 170-200 helyett – mondta el Pál Attila, a klinika vezetője. Kollégája, Molnár G. Béla docens hozzátette: bár az ambulanciák, illetve egyelőre a szakrendelési órák száma sem nőtt, a pluszforgalmat az eddiginél hatékonyabb munkaszervezéssel, jelentős erőfeszítéssel képesek ellátni. Munkába álltak például a volt kórházi szakorvosok is.

Most szokják az új rendszert

A kórházi osztály megszűnésével nemcsak a páciensek, de a babák számában is legalább harmincszázalékos növekedés várható. Az eddigi évi 2300 csöppség mellett másik 800 érkezésére számítanak a női klinikán. Az újszülött osztályon ottjártunkkor épp kartondobozokból csomagolták a kórházi eszközöket, de van, amit már „hadrendbe is állítottak". A kórházban még kék és rózsaszín, itt már egyenfehérre mázolt kiságyakban összesen 17 baba szunyókált vagy sírdogált. A kórházból érkező szülésznők és nővérek most szokják az új rendszert, azt mondják: itt jobban pörög a munka, mint a Kálvária sugárúton.

– Két órája várok arra, hogy behívjanak egy ötperces vizsgálatra, a társaságom már kicserélődött azóta. Megszoktam már az üldögélést, nem látom, hogy többen lennénk, mint az egyesítés előtt – vélekedett a nőgyógyászati vizsgálatra váró Nagy Petra. Az egyetemista lány félévente jár nőgyógyászhoz, a várakozás ideje alatt nem szokott olvasni – inkább „nézelődik".

CTG-ről ultrahangra vezetett az útja a 37. hétben lévő Tóth Árpádnénak, akit férje is elkísért. A kiskunfélegyházi pár azt mondta: időpontot kértek, mindössze négyperces csúszással be is jutottak az első vizsgálatra. Ultrahangra ugyan nem jegyezték elő a második gyermekét váró kismamát, de eddigi tapasztalatai alapján úgy véli, oda sem kell túl sokat várnia. Idegeskedésnek nyomát sem láttuk a házaspáron.

– A kórházi húsz ágy átvételével már száztíz ággyal működő fekvőbeteg-részlegünk most hatvan-hetven százalékos telítettségű. Minden páciensünk egyetemi szintű ellátást kap – magyarázta a kórtermek előtt Molnár G. Béla. A szakember hozzátette: ha időjárási frontnál érkezünk, akár nyolcvan-kilencven százalékos kihasználtságról is beszámolhatna, hiszen a szülések gyakran olyankor indulnak be. A szakorvos elmondta: halasztható nőgyógyászati műtétekre most nagyjából egy hónapot kell várni, ez azonban csökkenhet a jövőben. Műtő és szakember lenne hozzá elég, pénz azonban egyelőre nincs: a kórházi szülészeti-nőgyógyászati ellátásra járó finanszírozást ugyanis még nem kapta meg a klinika.

Bár az osztályt az épület adottságai miatt nem igazán lehet bővíteni, a docens szerint nagy segítség, hogy ma már négy-öt helyett három nappal a szülés után haza lehet engedni az anyukákat – ha állapotuk megengedi. Ezért úgy véli: a pluszfeladatok ellenére sem várható zsúfoltság az újszülött osztályon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom