Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Pluszpénz és a várólisták

Szeged - A szaktárca 3,9 milliárdos kiegészítő támogatásából összesen 194 millió forintot kapnak a Csongrád megyei egészségügyi intézmények. A várólistákat kell belőle csökkenteni.
Közel 3,9 milliárd forintot oszt szét differenciáltan a szaktárca az ország egészségügyi intézményei között, amit a várólisták csökkentésére kell fordítaniuk a szolgáltatóknak. A pénzeket novemberben és decemberben a „szokásos" juttatásokkal együtt utalja át az egészségbiztosító.

A Csongrád megyei kórházak és a szegedi klinika vezetőit sem értesítették még tegnapig arról, konkrétan mennyi pluszpénzzel tervezhetnek. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától viszont megtudtuk: összesen 194 millió forint többlettámogatásra számíthatnak a megyei intézmények. Hangsúlyozták: ez az összeg 18 százalékkal több annál, ami lakosságszám-arányosan járna Csongrád megyének.

Úgy tudjuk, a szegedi klinikai központ 126, a szentesi súlypont kórház közel 55, a hódmezővásárhelyi pedig 12,6 millió forintos pluszpénzzel számolhat. A makói kórház viszont ezúttal minimális, a két hónapra csupán 2-3 pluszbeteg ellátásához elegendő többletforrást kapott – közölte Baráth Lajos. Az intézmény főigazgatója hozzátette: nemcsak hogy alig kaptak valamit, de a makói járóbeteg-ellátástól el is vontak forrást – így ott a várólisták tovább nőnek.

Az intézmények önállóan dönthetnek a többlet-tvk felhasználásáról, de a minisztérium azt szeretné, ha a kórházak főként az onkológiai, gyermek-, gerincsebészeti és ortopédiai ellátásokra fordítanák a pluszpénzt.

Szívkatéterezés hétvégén is

A szegedi klinikai központ leghosszabb, több százfős várólistája az invazív kardiológiai beavatkozásokból – azaz a szívkatéterezésből – képződött. Ennek lefaragására ad esélyt, hogy – a most megítélt támogatástól függetlenül – augusztusban és szeptemberben a „belső maradványokból" a szokottnál havonta 60-70 beteggel több ellátását képesek megoldani. Emiatt hétvégi műszakot is beindítanak szeptembertől – mondta el Forster Tamás, a szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetője.

Olvasóink írták

 • 6. radenko 2008. augusztus 22. 18:33
  „Szerintem a várólista nem pénz kérdés inkább szervezeti és emberi tényező befolyásolja.
  Szervezeti azért mert egy orvos ne lásson el 50 járóbeteget és még az osztályon is vannak ugyan ennyi betege.
  Emberi tényező azért mert nem megfelelő személyzet áll a betegek rendelkezésére, akik pedig rendelkezésre állnak azok meg arrogánsak fennhéjázók , néha embertelenek ráfoghatjuk a túlzott igénybevételnek.
  Harmadik az orvos hozzá állása a hivatásához én úgy látom és tapasztalom, hogy kihalt az orvosi tisztesség a beteg iránt, a gyors meggazdagodás vezérli és motiválja a mai orvos társadalmat. És néha érdemtelenül jutnak magas beosztásba hamarabb jut főorvosi kinevezéshez mint régebbi kollégáik. Korán jött magas beosztás
  túl sok hiba lehetőséget hozott felszínre lásd orvosi műhiba stb. Az orvosnak három dolgot kell megtanulnia az orvosi esküjén kívül emberség, kitartás, hivatás, odaadás.”
 • 5. klj_54 2008. augusztus 22. 17:47
  „Mint már több helyen leírtam:
  Az egész bagázst miniszerestül mindenestül elkergetni és hozzáértőkkel újra megszervezni.
  Tudnék neveket mondani akik valóban ORVOSOK nem pedig doktorátussal rendelkező virtuális hullarablók, de gondolom más is. A lényege az lenne, hogy ne az (amúgy is agyonhazudott)statisztika hanem a valós (beteg)érdek legyen az ami alapján döntenek.
  Ne úgy mint ma, hogy a doki felteszi a kérdést? ki fizet többet?
  Mert a többi tőle megdögölhet!
  Tudom vérlázító amit írok, de bizony ezt hallom a "Magyarországról jövök" és egyék "közszolgálati" csatornákon.
  A jobboldaliakat már nem is említem!”
 • 4. Orbánt! 2008. augusztus 22. 08:57
  „Szemét kormány, majdnem 200 milliót ad erre a célra! Disznóság. Adjon 400 milliót, Orbán annyit adna.”
 • 3. vélekedő 2008. augusztus 22. 08:09
  „Elsősorban CsJ hozzászólására reagálva.

  Nézzük csak. Nincsenek tapasztalataim, csak gondolkodom.

  1. A várólistára szükség van, mivel a vizsgálati igény sok esetben nem egyenletes. Optimálisan úgy érdemes meghatározni, hogy soha ne fogyjon el a hátramaradó vizsgálandó beteg. A kapacitást pedig nyilván ehhez kell mérni. Nem szabad azonban, hogy a várakozási idő nagyon hosszú legyen. Nemigen tudok elképzelni esetet, amikor 1 év belefér, de olyat igen, amikor 2-3 hónappal nincs gond.

  2. Természetesen vannak olyan vizsgálatok, amelyek nem tűrnek halasztást, ezt soron kívül remélem eddig is elvégezték.

  3. Ha a várólista indokolatlanul hosszú, de nem növekszik, akkor az azt mutatja, hogy a volumenkorlátot jól állították be, a hosszú várólista a korábbi időszak eredménye.
  A hosszú lista csökkentése érdekében nem érdemes a volumenkorlátot nagyon megemelni, legfeljebb minimálisan. Ha extrém módon duplájára emelnénk, akkor eszközöket vagy létszámot kellene duplázni, majd az 1. pont miatt elérnénk a 0 várakozási időt, aminek eredménye fölös munkaerő vagy kihasználatlan eszközpark lenne.”
 • 2. CSJ 2008. augusztus 22. 05:09
  „Úgy gondolom, ha az egészségbiztosító, több vizsgálatot finanszírozna havonta, akkor a várólista kevesebb, időben rövidebb volna. Mert az orvos ott van, a beteg ott van, az egészségbiztosító nincs ott. Térítéses vizsgálatot pár napon, azonnal eltudnak végezni.
  Úgy ítélem meg, hogy a volumenkorláton kellene igazítani.”
 • 1. joy 2008. augusztus 21. 23:40
  „Hofi:
  "-Tudsz úszni?
  -Nem.
  -És, ha megfizetlek?"
  ...

  Dönthetnek a jelenlegi üzemképtelen betegbiztosító rendszerbe amennyi közpénzt csak tudnak, mind eredménytelenül elfolyik.
  Akik nem akarnak -nem tudnak- rendben, tisztességesen dolgozni, azok símán elcsalják ezután is, mint eddig tették.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operafővárossá válik Szeged

Szeged - A New York-i Dicapo Operában Alföldi Róbert rendezésében ezen a héten kezdődtek meg a Mezzo-operafesztivál második versenyprodukciójának próbái. Tovább olvasom