Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Pocsék áruk a pultokon – ünnepi kínálat

Nemrég tette közzé a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján azt a listát, amin több száz, hazai kereskedelemből kitiltott termék szerepel. Ezek háromnegyede olyan műszaki cikk, amelyek „rendeltetésszerű használata" is áramütést, tüzet, balesetet okozhat. Gyanús termékeket most is árulnak Szegeden, hisz karácsonykor szinte bármi eladható.
A Cserepes sori piac vásárlóit tegnap délelőtt hangosbemondón figyelmeztették arra, hogy vigyázzanak értékeikre, mert előfordulhatnak lopások. Arról azonban nem szóltak: a vevőt át is verhetik egy-egy használhatatlan vagy veszélyes műszaki cikkel.

A Nakai nevű „világmárka" kisméretű rádiósmagnóját árulta egy fiatal, szerb akcentussal beszélő nő, kétezer-ötszázért. A konyhába jó lesz – gondolhatná a vevő –, egészen addig, amíg nem próbálja meg kinyitni a kazettaajtót, ami többszöri kísérletre sem engedelmeskedik. A nő nem esett kétségbe: a rádiót és a magnóhoz adott kábelt mutogatta helyette, bizonygatva, az mennyire jó.

Távolabb, egy ázsiai származású nőnél halomban álltak a számológépek, egyet kipróbáltunk közülük. Nyomogattuk a bekapcsoló gombot, de nem reagált rá. Elem ugyan volt benne, de a biztonság kedvéért beletettünk egy másikat – amivel ugyanúgy nem működött. A nő a vállát vonogatta, valószínűleg azokra a vevőkre várt, akik próba nélkül veszik meg kétezer-százért.

Tízezerig garancia nélkül

Kovalcsik Andrea, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal igazgatója elmondta: tavaly sokféle betiltott, tűz- és áramütés-veszélyes karácsonyfa-izzósort találtak munkatársai, idén inkább az élelmiszerekkel akadt probléma. A jótállással kapcsolatban megtudtuk: az valójában tízezer forintos összeghatár fölött jár a műszaki cikkekhez, viszont két évig élhetünk szavatossági igényünkkel. Ez azt jelenti: ha megvan a kereskedő nevét, elérhetőségét tartalmazó nyugtánk, és fél éven belül gyártási hiba miatt elromlik a készülék, a kerekedőnek kötelessége kicserélni vagy megjavítani. Hat hónap után a vásárlónak kell bizonyítania a gyártási hibát, addig a kereskedőnek az ellenkezőjét, ha nem hajlandó fizetni.

Egy másik pulton a kínai ipar újabb gyöngyszeme, a Toxi márkájú rádiós magnó kellette magát. Az árus szívélyesen segített bekapcsolni, de sajnos ez sem működött. Kis türelmet kért, majd egy férfihoz mentünk, aki egy dobozból ugyanolyat vett elő. Ez már nagy hangerővel játszotta a Neoton família egy régi slágerét, mi pedig elégedetten köszöntük meg a közreműködést. Ha a pulton lévőt választjuk, valószínűleg itt is pórul járunk.

Megkérdeztünk egy fiatalembert, hogy kapott-e garanciát arra a rádiós magnóra, amit előttünk vásárolt kétezerért egy bódéból.
– Ugyan már! Ha elromlik, kidobom – válaszolta. Ugyanitt láttunk Sanusy márkájú kenyérpirítót ezerötszázért – amiről csak a fogyasztóvédelmi honlapot átböngészve derült ki, hogy nagyon hasonlít arra, amit tavaly áprilisban már betiltottak.

A Széchenyi téri vásárban elég szegényes a választék műszaki cikkből, de a Nakai kismagnó itt is felbukkant – ötszázzal drágábban, mint a piacon. Korábbi kísérletünkön okulva itt már nem is próbálkoztunk vele. Láttunk néhány láva lámpát és amúgy egészséges sókristály lámpát is – a fogyasztóvédelmi feketelistán ilyenekből is akad párféle. Izzósorból viszont nagy volt a választék: több is hasonlított olyanokra, amilyeneket szintén betiltottak korábban. Amikor jótállás után érdeklődtünk, azt mondták, az csak háromezer forint felett jár a műszaki termékekhez. Furcsa mód a legtöbb árucikk nem haladta meg ezt az összeghatárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös lovas turisztika

Újszentiván és Tiszasziget önkormányzata összefogott, hogy egy szinte érintetlen környezetben,… Tovább olvasom