Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Podmaniczky-díj Novák Istvánnak

Novák István építész tegnap Tatán Podmaniczky-díjat vett át a Hungaria Nostra, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnökétől, Ráday Mihálytól. A szervezet elsősorban az építész makói munkásságát ismerte el a kitüntetéssel.
Novák István építész – a DLA cím, a Doctor of Liberal Arts birtokosa – tegnap rangos kitüntetést vett át Tatán az épített örökséget védő szervezettől, a Hungária Nostrától. A neves építésznek, aki 1997 és 2003 között Szeged főépítésze volt, elsősorban makói tevékenységéért ítélték oda a Podmaniczky-díjat: Novák István ugyanis 2002 óta a Maros-parti város főépítésze. Ez a munkássága azonban nem volt előzmény nélküli, mivel Szegeden az ő főépítészsége idején kezdődött el a helyi védetté nyilvánítási folyamat.

Makón többek között 240 ház védetté nyilvánítását megelőző dokumentációs munka fűződik a nevéhez, és országszerte példa nélküli rendeletek megalkotásában vett részt. Novák Istvánnak köszönhető, hogy Makón olyan rendelet lépett hatályba, amely egyrészt lehetővé teszi az értékes, hagyományőrző épületek legtöbbjének helyi védelmét, másrészt azt, hogy ezek felújításához az önkormányzat hozzájáruljon. Makón az utóbbi években eredeti stílusukat visszanyerve újultak meg házak a védett területeken, például a Szent István tér környékén.

Egy másik, nemrégiben meghozott makói önkormányzati rendelet pedig megtiltja a légvezetékek alkalmazását a védett területeken. Makón eddig sem engedték, hogy a tulajdonosok a gázcsöveket kerítéseken, házfalakon vezessék, ezt követően pedig megregulázták a kábeltévé- és telefonvezetékek bekötését is. Ezeket csak takarásban, föld alatti zárt rendszerekben lehet kiépíteni.

Novák István legalább két tucat elismerés, köztük az Ybl Miklós-díj birtokosa. Szegedi munkásságáért Pro Urbe-díjat kapott, főépítészi tevékenysége csúcsaként pedig átvehette a Kárász utcáért és Klauzál térért Szegednek odaítélt Europa Nostra-díjat. A mostani elismeréssel kapcsolatban elmondta lapunknak: azért büszke a Podmaniczky-díjra, mert független, a vidéket figyelő szervezet értékelte azt a munkásságát, amelyet Szegeden kezdett el, és Makón csúcsosodott ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom