Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Podmaniczky Szilárd rendhagyó fotóalbuma

Láthatatlan Szeged címmel különleges albumot adott ki lapunk munkatársa, Podmaniczky Szilárd író (képünkön). Kilencvenhét archív fotó segítségével az 1879-es nagy árvíztől az 1980-as évekig úgy mutatja be a várost, ahogyan nem láttuk.

Podmaniczky Szilárd újabb rendhagyó kötettel jelentkezett: a város hétköznapi pillanatait megörökítő archív felvételekhez írt hangulatidéző sorokat. „Ezek a képek, valamiképpen a szemmagasságban maradnak, sőt lehajolnak az Oskola utcai kerékvető kőhöz, olyan térbe, ahová sem a kuriozitást kereső turistaszem nem pillant és a mindig rohanó itthon való lakos sem tekint, mert más célja van, mint a rácsodálkozás, a nézés, a tudomásul veendő valóság.

Ebben a kötetben a régi Szeged és a közelmúlt kicsit megújuló városa van jelen tárgyakban, épületekben, emberekben, néha csak hangulatokban és néha csak felhőiben. Az árvízi mentők ladikjában arc nélküli katonák ülnek, a messziről fényképezett jelen mégis a nagy erőfeszítést mutatja (1879), de a hetvenes árvíz homokzsákhegyei közt nagy erőfeszítéssel dolgozó ember közelképe a közelebbi időt is érzékelteti a nézővel, a fénykép időmutató is lesz egyszerre. Már kirajzolt zebra (átkelő) van némelyik képen, de az egy szem átballagó nő, vagy a Tisza-part napernyős hölgye jelzi, hogy nem a jelent látjuk, valamit, ami eltűnt és most megidéződik emlékezetünkben.

Ez a fölidézés a legszebb érdeme ennek a képeskönyvnek. Elérhető emlékek fölidézése nem nosztalgiával, hanem néha szomorkás iróniával is" – írja a Szeged, ahogyan nem láttuk című előszavában Ilia Mihály irodalomtörténész.

Premier a Somogyiban

A szegedi Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasótermében jövő csütörtökön 17 órakor mutatják be Podmaniczky Szilárd Idegpályáim emlékezete című kötetét. A szerzővel Kolozsi Orsolya beszélget. A helyszínen Podmaniczky Szilárd dedikálja köteteit.

A beszédes, elgondolkodtató, olykor kifejezetten meghökkentő fotók Benedek László, Buzsáki Ferenc, Dömötör Mihály, Klösz György, Liebmann Béla, Nagy István, Somogyi Károlyné, Toppantóné Nagy Cirok Anikó felvételei, és a Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának archívumából származnak. A vaskorláttal körbekerített, szökőkút nélküli havas Dugonics tér, a Hungária Szálló a mellette elzötyögő villamossal, a Széchenyi tér a szovjet hősi emlékművel, a Rákóczi tér a Lenin-szoborral, a liget a Vigadóval, a Tisza-part a horgonyzó Hazám tengerjáróval vagy a friss pontyot hozó jellegzetes halászbárkával – mind-mind a láthatatlan Szegedet idézik.

A 204 oldalas, magyar, angol és német nyelvű kötet a Podmaniczky Művészeti Alapítvány gondozásában jelent meg. Megrendelhető az alapítvány honlapján (www.podmaniczky.com), vagy megvásárolható a jobb szegedi könyvesboltokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom