Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Poéta, házhoz szállítva

A házhoz szállított pizza, film és gyógyszer után Szegeden rendelhetünk rímfutárt is. Az új szolgáltatást irodalmárok és irodalomrajongók végzik, kérhetünk tőlük Arany János-balladát vagy írathatunk velük szerelmes verset is. Költenek, előadnak, de ha kell, énekelnek vagy jelmezbe bújnak.
Zatykó tollából megszületik a költemény. Fotó: Schmidt Andrea
Ha születésnapi köszöntőül az SMS elcsépelt, a tortából kiugró hiányos öltözetű hölgy vagy úr pedig túlzás, bérelhetünk trubadúrt is. Vagy ha úgy tetszik: bértollnokot. Néhány, rímeivel eddig egymást szórakoztató fiatal ugyanis úgy döntött, költészetével ezentúl a szegediek rendelkezésére áll. Van köztük irodalomterapeuta, egyetemi és általános iskolai tanár. Ami közös bennük: rajonganak az irodalmért.

– Évek óta írunk verseket, köszöntőket egymás lakásavatójára, születésnapjára. Szeretjük a nyelvcsűrést-csavarást – magyarázza a különös vállalkozás eredetét Zatykó Zoltán. Ő egyébként nemcsak rímeket farag, novellákat is ír, publikál.

A szegedi poétaszolgálat úgy működik, hogy a szerelmes ifjú – vagy a büszke apuka, vagy a lelkes kolléga – felhívja a rímfutárokat és rendel: egy általa kiválasztott vers ihletett előadását vagy egy szonett, szabad vers megírását és elszavalását.

– Mindenre hajlandók vagyunk, amit a megrendelő kér. Illetve majdnem mindenre. Ahogy sok hirdetésben áll: szex kizárva. Ha kell, jelmezbe öltözünk, szerenádot adunk, gitározunk, nyilvános helyen szavalunk. Vagy csak egyszerűen becsengetünk és előadjuk a verset – folytatja Zoltán.

És hogy 2005-ben van-e igény trubadúrokra? Zoltán egyelőre csak reméli, a futárkodást ugyanis csupán egy hete kezdték. Eddigi tapasztalataik alapján a szerelmesek azok, akik leginkább érdeklődnek a romantikus vallomás e formája iránt. De az irodalmároknak vannak rímjeik nyugdíjaztatásra, gyerekzsúrra, névnapra, lánykérésre, sőt iskolai viadalra is. Zoltán utóbbira példát is hoz: vitézregét öt énekben. A Kapos-tál legendáját a minden évben Kaposvárott, a hallássérült iskolások között megrendezett verseny ihlette. A gúnyos lovagi énekben „húsról szól az egész élet, s húsról szól a bánat", de szó van még kornyikáló vitézekről, mohó zápfogakról, bajszát simító Jenő báróról is.

A mai trubadúrok néhány óra, legfeljebb egy nap alatt írnak meg egy verset. Attól, hogy kifogynak a rímekből, nem félnek, számukra – mondja Zoltán – a magyar nyelv kimeríthetetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszben

Reggel elkel a nagykabát, délben elég a rövid ujjú – így búcsúzik az ősz idén Magyarországon.… Tovább olvasom