Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pokoli meleg és hideg zuhany

Tegnap este ugyan szokatlanul nagy mennyiségű eső zúdult a megye nagy részére, a kánikula azonban folytatódik. Hőségriadó még nincs, de a második fokozatú riasztást már elrendelte az ÁNTSZ. A jövő hétre tartósan 30 fok fölötti meleget jósolnak. Ajánlatos három-négy liter folyadékot inni, a déli órákban a napon tartózkodni veszélyes.
Bokáig érő víz a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba
Másodfokú hőségriasztás lépett életbe az országban, így nálunk, Csongrád megyében is. Ezt akkor vezeti be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, ha három egymást követő napon a középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Ilyet már tavaly nyáron is átéltünk, de nem júniusban, hanem júliusban. A következő fokozat a riadó, ehhez azonban huzamosabb ideig 27 fok fölött kell lennie a napi átlaghőmérsékletnek.

A jövő héten ez sem kizárt, hiszen a tegnapi meleg széllel „hűvösebbnek" érzékelt időt – 28 fok volt – követően ismét kánikulára számíthatunk. – Az egészségügyi szolgáltatók a katasztrófatervüknek megfelelően cselekszenek: felkészülnek a magas hőmérséklettel járó rosszullétek növekedésére – mondta Kiss Edit, az ÁNTSZ megyei szervezetének közegészségügyi osztályvezető főorvosa. Hozzátette: ilyenkor a keringési, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, a kisgyermekeknek és a hatvanöt év felettieknek fokozottan ügyelniük kell. A mentőket a héten Csongrád megyében tizenöt százalékkal többször riasztották. A főorvos felhívta a figyelmet, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon, és ilyen kánikulában mindenkinek ajánlatos a szokásos másfél-két literes folyadékmennyiség többszörösét elfogyasztani.

Nőtt az energiaigény

A nyári csúcsterhelés közelít a télihez, mivel a hűtőberendezéseket szinte mindenki bekapcsolta. Egyes klímaárusok forgalma a tízszeresére nőtt. A napi villamosenergia-igény jelentősen, hét százalékkal több az országban. A terhelés egyelőre nem okoz fennakadást, nem kell korlátozni a fogyasztást.

Szegeden mind a huszonnyolc ivókút működik, és a Széchenyi téren is elhelyeztek még egyet – tudtuk meg Kovács Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettesétől. Főként éjszaka locsolnak, de ahogy a forgalom engedi, hűsítő útpermetezést nappal is végeznek.

A villamossíneket nem kell locsolni, a nyári nagy meleget jól bírják, inkább a téli zord hideg utáni hirtelen hőmérséklet-emelkedés után törnek – jelentette ki Dózsa Gábor, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója. Tavaly a nagy hőségben öt csuklós villamost kivontak a forgalomból, mert az ablaknyílásuk kicsi volt. Ezeket az elmúlt hónapokban átalakították, és eltolható, hőszigetelt üvegezésre cserélték ki az elavult ablakokat. A járművezetők fülkéjét klimatizálták. A hőségriasztás után a munkaközi szüneteken felül 10 és 18 óra között úgynevezett hőkiállás jár a járműveken dolgozóknak, ami azt jelenti, hogy fordulónként tíz percet hűsölhetnek.

Fotó: Schmidt Andrea
A kánikula miatt szigorítja a sínek ellenőrzését a MÁV Zrt. Országszerte száztíz helyen mérik a sínhőmérsékletet. A tartós meleg a vasúti berendezések működésében is zavart okozhat, meghibásodhatnak a fénysorompók és a váltók. A vasúttársaság kéri az autósokat, nagyobb figyelemmel közlekedjenek a vasúti átjárókban.

A jövő héten ez sem kizárt, hiszen a tegnapi meleg széllel „hűvösebbnek" érzékelt időt – 28 fok volt – követően ismét kánikulára számíthatunk. – Az egészségügyi szolgáltatók a katasztrófatervüknek megfelelően cselekszenek: felkészülnek a magas hőmérséklettel járó rosszullétek növekedésére – mondta Kiss Edit, az ÁNTSZ megyei szervezetének közegészségügyi osztályvezető főorvosa. Hozzátette: ilyenkor a keringési, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, a kisgyermekeknek és a hatvanöt év felettieknek fokozottan ügyelniük kell.

A mentőket a héten Csongrád megyében tizenöt százalékkal többször riasztották. A főorvos felhívta a figyelmet, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon, és ilyen kánikulában mindenkinek ajánlatos a szokásos másfél-két literes folyadékmennyiség többszörösét elfogyasztani.


Az utat és a virágokat is locsolják Makón

Természetesen a virágokról is gondoskodnak a nagy melegben. Makón, a tavalyi év legvirágosabb magyar városában Ádók Jánosné városi főkertésztől megtudtuk, a főtéren több helyen van automata locsoló, ezenkívül tömlőből is öntöznek az önkormányzat dolgozói, amióta nincs eső. Nagyjából kétnaponta minden virágágyás sorra kerül, de a pázsitot és a kiültetett babafákat is öntözik egy bérelt kocsival. A villanypóznákon elhelyezett cserepes muskátlikat a Kommunális Kht. látja el vízzel reggelente. A főkertész becslése szerint az öntözés költségei éves szinten milliós nagyságrendűek, a pontos összeg az időjárástól függ. A városban Juhász László helybeli vállalkozó végzi a frekventáltabb utak locsolását. Lapunknak elmondta, két locsolókocsival, heti két-három alkalommal öntözik meg az aszfaltot, a polgármesteri hivatal által kijelölt utcákban, azért is, hogy a szálló por kevesebb legyen. Összesen ötven kilométernyi útszakaszt locsolnak – többnyire éjjel, hogy ne nap közben nőjön a levegő páratartalma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió üti Lengyel markát

Több mint százmillió forintot ítélt meg jogerősen a megyei bíróság a volt fürdőigazgatónak, Lengyel… Tovább olvasom