Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Pokorni: Elég nagy a baj ahhoz, hogy érdemes lenne őszintén beszélni egymással

Szeged - A köznevelési törvénytervezetről beszélt pedagógusoknak Pokorni Zoltán szerdán Szegeden. Szerinte a tervezetben szereplő egész napos iskola valójában muszájnapközi.
A részletek bizonytalansága okozza azt a hangulatot, ami a köznevelési törvény tervezetét körülveszi. Mindenki minden apró kérdést látni akar, de ez nem politikai támadás, hanem felelősség - mondta Pokorni Zoltán (Fidesz) az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke Szegeden, egy közoktatásról szóló fórumon a Vedres szakközépiskola színháztermében szerdán. Pokorni előadásában három kérdést érintett: az iskolafenntartást, az egész napos iskolát, és a pedagógus életpályát.

- A magyar oktatási rendszer nem esélyteremtő, mert az otthonról hozott különbségeket konzerválja. Szelektív a rendszer, aminek egyik oka az intézményfenntartás. A szabad iskolaválasztással jó iskolák jönnek létre, a maradék pedig „gettósodik". Érdemes és hozzá is lehet nyúlni az iskolafenntartás dolgához. Erre egy válasz, hogy a közoktatás intézményeit az állam üzemelteti. Én ezt nem tartom jó válasznak - fogalmazott Pokorni, aki azt mondta, jobban örült volna, ha az állami kézbe adás nem kötelezettség, hanem jog, de ebben a vitában alulmaradt.

- Kis eredmény, hogy bekerült a törvénytervezetbe, hogy szerződhet az önkormányzat az állammal, ha el akarja látni az közoktatás feladatát. Sajnos csak egy mondatban van benne, módosítókkal küzdünk érte, hogy vonuljon ez végig a törvényen, mert az ördög a részletekben lakozik – fogalmazott, és hozzátette: a visszaszerződő önkormányzatoknak a megfelelő forrást is biztosítani kell, nem elég a pedagógusbérek finanszírozása.

A köznevelési törvénytervezetről beszélt pedagógusoknak Pokorni Zoltán (balról) Szegeden. Mellette Pocsai Blanka önkormányzati képviselő és Dobó László, a Vedres István Építőipari Szakközépiskola igaz
A köznevelési törvénytervezetről beszélt pedagógusoknak Pokorni Zoltán (balról) Szegeden. Mellette Pocsai Blanka önkormányzati képviselő és Dobó László, a Vedres István Építőipari Szakközépiskola igazgatója.
Fotó: Schmidt Andrea

Szerinte nem jó, ha kormányhivatal tartja fenn az iskolát, mert az az önkormányzathoz képest lassúbb és nem vállalja a konfliktust a megoldás érdekében.

A volt oktatási miniszter az egész napos iskola bevezetését támogatja, de azt mondta, ami most a törvénytervezetben szerepel az valójában a napközi igénylésének egy új módja, „muszájnapközi".

- Kevés időt adunk a gyerekeknek: közpénzből 611 közismereti órát finanszíroz az állam évente, ez 1140 óra az Amerikai Egyesült Államokban. Délutánonként a szüleik pénzéből járnak órákra a diákok – már aki tud, és ezzel is nő az esélyegyenlőtlenség. Az egész napos iskola azokat a programokat is hozzáférhetővé teszi minden diáknak, amit most csak a jómódúbb szülők gyerekei kapnak meg. Felírhatjuk a törvényre hogy köznevelési törvény, de a neveléshez nevelési színterek és nevelésre szánt idő kell. Nevelési programcsomagokat kellene létrehozni, amiből választ az iskola – ez a módja az egész napos iskola létrehozásának. Ehhez pénzt, tudást, ellenőrzési kapacitást kell hozzátenni – fogalmazott.

A pedagógus életpálya modellel kapcsolatban kifejtette: a béremelés nem hoz önmagában érdemi változást. A tanárképzést át kell alakítani, a szabadbölcsész funkciót le kell hántani róla. Jelentős ösztöndíj, garantált álláshely járjon a legjobbaknak, és a tanítóképzést is egyetemi szinten kell folytatni. Szerinte akkor hat jól a bérstruktúra, ha az nem lineárisan emelkedő, vagyis nem a túlélésre szocializál, hanem radikálisan emelkedik az elején, aztán laposabban növekszik, a nyugdíj előtt állóknak pedig például órakedvezményt ad. Kifejtette azt is: mérni és minősíteni kell a tanárok személyes, egyéni teljesítményét.

Pokorni szerint a tervezetben szereplő egész napos iskola valójában muszájnapközi. Fotó: Schmidt Andrea
Pokorni (az első sorban) szerint a tervezetben szereplő egész napos iskola valójában muszájnapközi.
Fotó: Schmidt Andrea

- A tervezetben ez úgy néz ki, hogy egyszer elég minősíttetni magát valakinek. Én azt gondolom, hogy 6-8 évente újra és újra számot kelljen adni. A minősítés nem lehet belterjes, kell külső szereplő is – magyarázta.

Az előadás végén a pedagógusok részéről csupán egyetlen kérdés hangzott el: a kormány sokszor érvel azzal, hogy nincs ingyen ebéd. Akkor miért a tanároktól várják el mégis ezt a szolgáltatást?

Pokorni erre így válaszolt:

- Elég nagy a baj ahhoz, hogy érdemes lenne őszintén beszélni egymással. Ez nem csak a pedagógusoktól, de az oktatást irányítóktól is elvárható. Jobb lenne világosan beszélni arról, hogy bizony többet kell dolgozni, és ezért mennyivel tud többet fizetni a költségvetés. A mostani koncepciót nem érzem elég egyenesnek, ezért csak indulatot és ellenállást vált ki. Fölösleges azt mondani egy folyamat elején, hogy majd csökkentjük az óraszámot. Mindenki tudja, hogy nem tudjuk csökkenteni. Előbb-utóbb úgyis kiderül az igazság, az emberek nem hülyék, kiszámolják. A méltánytalanság érzéssel azonosulni tudok. Beszéljünk egy kicsit egyértelműbben egymással, én ezt kívánom.

- Akkor nem kellett volna ígérni semmit - reagált egy tanár a nézőtérről.

- Ezzel egyetértek - mondta Pokorni.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. doki55 2011. november 26. 10:37
  „Bízom benne, hogy Pokorni Zoltán elég erős lesz pártján belül és nem jut az igazmondó Gyurcsány sorsára. Akkor a FIDESZ egy lapra kerülne az MSZP-vel. Pokornival majdnem mindenben egyetértek: első a pályaalkalmasság bevezetése legyen a pedagógusnak pályázók esetében! Innen kezdve minimum 15 év kell, hogy elkezdhessük a minőségi oktatás minőség alapú mérését és a pedagógusok ilyen alapú finanszírozását a szelektálást követően. Addig annak van szerencséje, aki az igazi pedagógusok (kb 30-35%) keze alatt tanulhat. A 7-8 évenkénti megméretés alapvető. A tanár tudása és módszertana nem évül el az évek során? =0 százalékuk azt vallja, hogy "én már 25 éve tanítok, nekem már nem tudnak újat mondani". Aki így érzi, annak nincs a pályán a helye! Az egész napos iskola (nem a napközi) sok mindent megold. pl csellengés, züllés, drog, alkohol, bűnözés, stb. Nem kell a szülőnek mindenféle magánóra: nyelv, tánc, sport, zene, mert ez mind helyben benne van a napban. A tanároknak is heti 40 óra a munkaideje (lásd a MT 50 éve leírja) és az igazgató adhat a tanórán kívül eltávozási engedélyt! Ha ezt eddig is betartották volna és a tanárok igazi pedagógusként a napi 8 órát a diákok közt töltenék, nem lenne iskolai terrorizmus, nem ölték volna meg társukat egyes gyerekek és sorolhatnám. Nem a maszekolásba kellene rohanni minden tanóra végén! Az állam és az Önkormányzatok is milliárdokat spórolhattak volna, ha nem fizetnének túlóradíjat a 8 óra munkaidőben elvégzett "túlmunkáért", a levegőztető sétáltatásért, az ebédelés alatti felügyeletért, a beteg vagy továbbképzésen levő munkatárs helyettesítéséért és sorolhatnám a címeket! Mindezen fent említettekre kitűnő példa a Pálffy István kuratóriumi elnöksége alatt működött alapítványi iskolák gyakorlata. Pálffy István alapítványi kampánykörútjain mindenütt ezeket az elveket hangsúlyozta és hirdette, amerre csak jártunk. Sok erőt Pokorni Zoltán!”
 • 23. mazsolaszolo 2011. november 24. 20:23
  „"Elég nagy a baj ahhoz, hogy érdemes lenne őszintén beszélni egymással"

  Elég nagy baj az, ha csak akkor tudunk őszintén beszéni egymással, ha (már) elég nagy a baj.”
 • 22. macs 2011. november 24. 17:41
  „OK, meggyőztél! A kivétel erősíti a szabályt. :-)”
 • 21. X_Y 2011. november 24. 14:14
  „A törvény elfogadottsága pókorrnyi :)”
 • 20. jq 2011. november 24. 13:30
  „Pokorni sokkal normálisabb Rózsikánál, nem is engedik döntési pozícióba. Ez is kamikáze-kormány akar lenni?

  17.macs
  Bakócz Tamás is jobbágy volt, aztán majdnem pápa lett (igaz, ő Mátyás király alatt kezdte, nem a mostani "demokráciában")”
 • 19. gogol 2011. november 24. 12:28
  „Az is lehet,hogy olyan fórumokat tartanak,ahol meghívott vendégek vannak csak.Utána mondhatják,hogy mi társadalmi párbeszéden ismertettük elképzeléseinket szakmabeliekkel.”
 • 18. 620829 2011. november 24. 11:29
  „13. kobak 2011.11.24. 09:34

  Én azért CSESZTETETM...mert igenis nem pártkatonának-hanem EMBERNEK kéne lennie.......és egyik gombnyomogató sem ezt gteszi....csak vakon parancsra ténykedik.”
 • 17. nemtudomka67 2011. november 24. 11:11
  „Mi köze Pokorni Zoltán édesapjának az oktatási (nevelési) törvénytervezet jelenlegi vitájához?
  A témához tessenek hozzászólni,ne a családfát tessenek elemzni párthovatartozás szempontjából!Azt egy másik törvénytervezet vitája kapcsán tessenek analizálni!
  Ha jól értettem,akkor az előadáson elhangzottak éppen az előterjesztett törvénytervezet hiányosságaira mutattak rá.Ezek meg léteznek és korrigálásra várnak.Nem azért mert Pokorni Zoltán mondta,hanem mert ez lenne a gyerekek,pedagógusok és a normálisan gondolkozó szülők érdeke is!
  Az elhangzottakkal kapcsolatban egyetlen bekiabáló pedagógusnak volt véleménye?Ha valami,akkor ez igazán szomorú!Megérdemlik a sorsukat.Nincs Szegeden egyetlen iskolaigazgató se aki meg merne szólalni a saját beosztottjai érdekében:Állj,ne tovább!!Szégyen,gyalázat!Mi lesz itt,ha Hoffmann Rózsa káderei ülnek majd az igazgatói székekben?”
 • 16. macs 2011. november 24. 11:08
  „"A magyar oktatási rendszer nem esélyteremtő, mert az otthonról hozott különbségeket konzerválja."
  Na ezen kéne változtatni, de a törvényben erre még utalás sincs. Hogy is volt régen jobbágynak születtél, az is maradsz!
  Ami nagyon tetszik, nem tudom, hogy aktuális-e, kötelező testnevelés minden nap. Számoljunk, 8 évfolyam 2 párhuzamos osztállyal, 16 óra/nap. Ezt hogy lehet megoldani?”
 • 15. deszkás 2011. november 24. 10:42
  „A leszállitott korhatár-túl azon hogy nem kell családi pótlékot se fizetni- arra enged következtetni hogy nem kell ide okos ember mert az veszélyes is lehet. El tudja olvasni a szavazócédulát oszt annyi.”
 • 14. Larsson 2011. november 24. 10:18
  „A mostani oktatási rendszer hibáinak az 50%-a a pokornié, a másik 50% meg a magyar bálinté. Szóval ő sem túl hiteles, olyan röhejes dolog, mintha most magyar bálint verné magát és elkezdené szidni az oktatási tervet! :P”
 • 13. KamuNeni 2011. november 24. 09:52
  „Amig sajat maguk hibajat el nem ismerik a nyilvanossag elott nem lehetnek oszintek. Addig csak a kivagyisag, EGo es kissebbsegi erzes dominalja oket.

  MO-n meg legalabb 100-200 ev mire megszunik a fenteb emlitett kisebbsegi erzesuk az embereknek es eleg onbecsuletuk es bizalmuk lessz ahhoz hogy sajat hibaikat elismerjek es elobbre lephessenek.”
 • 12. kobak 2011. november 24. 09:34
  „Szerintem nem kéne azért csesztetni a Pokornit,mert nem ért egyett a Hoffmann-Orbán köznevelési ámokfutásával. Ez volna a helyes irány - az ország jövője szempontjából is mihamarabb ésd minde területen, - hogyha valamit nem csinál jól a mindenkori kormány, azt azért még a saját pártjkában leheseen kritikával illetnii. Mert ne feledjük el végső soron nem fideszesek, mszp-ek, meg egyebek vagyunk hanem emberek! És ha valami sok embernek nem lesz jó, akkor ne dugjuk már homokba a fejünket!”
 • 11. 620829 2011. november 24. 08:55
  „vicces emberke...apját megtagadja-mert beszervezték.. hogy ő enni tudjon...hát???????????????”
 • 10. bubuk 2011. november 24. 07:21
  „Pókoran Waldorf-hívő. A saját gyerekei oda jártak, ne erőltesse rá másra, hogy szintén így tegyen.”
 • 9. X_Y 2011. november 24. 06:21
  „Pókórrnyi elvtárs talán lépjen vissza maz MSZMP-be...ja hogy azt most FIDESZ-nek hívják...”
 • 8. Egyolvasó 2011. november 24. 05:23
  „Ez az az ember akinek az apja, információkat gyűjtött a bérből élőkről? Utána ezt a gyűjteményt jelentés formájában tovább juttatta az akkori karhatalomnak??
  Akkor neki is lesz félnivalója elszámoltatáskor???”
 • 7. cibuka 2011. november 23. 20:25
  „Mtv 1,reggeli műsor(talán napkelte),már nem igazán tudjuk,de vissza kereshető.Kérdés ,tisztelt??,volt "kulturális miniszterhez"._MÉGIS MILYEN SZAKOKAT SZERETNÉNEK FIZETÖSSÉ TENNI?Mondá Ő ,pl.a Balneologiát.Mert annak csak Ausztráliában és Új-Zélandon veszik hasznát.Ő ezt úgy tudta,hogy ez a szak a bálna tenyésztés.Ennyit a szakértő kormányzáshoz.És bocsi,hogy apuka is?beszervezett volt.Biztos még sokan emlékeznek erre a könnyes valomásra!”
 • 6. tuti 2011. november 23. 19:41
  „Pokorni mint polgármester, mint volt történelem tanár, s volt oktatási miniszter szigorú szakmai érvekkel támadja Rózsa törvénytervezetét. Az előadáson tisztán fogalmazott. Nem tudom mekkora igazi erőt képvisel a pártján belül.”
 • 5. igazságkereső 2011. november 23. 19:28
  „Most már valóban itt lenne az ideje annak,hogy a kormány végre rendet tegyen az oktatás, a munkaügy és a devizát nem is látott "devizahitelesek" ügyében. Most már nagyon fárasztó ez az iszap birkózás, ami a bankok és ügyfelek, polgárok és kormány, szolgáltatók és a lakosság között zajlik egyre reménytelenebbül,pedig kormányzati intézkedésekkel ezeket a problémákat meg lehet tudni oldani! A kérdés most már az akarat irányába deviál, de most már a lakosság is nagyon elfáradt a gyurcsányi banki lehúzásban, a kormány jelenlegi hezitálásban!!Intézkedni illenék most már a hezitálás és tétovaság helyett!!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vekerdy Tamás: Volt, hogy felordítottam

Szeged - Vekerdy Tamás gyermekpszichológus rávilágított: nincsenek konkrét fogások a… Tovább olvasom