Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Polestyuk Tibor holdjáróját Fábry Sándor is megcsodálta

Kétszáz régi és újragyártott fémjáték gazdagítja a szegedi Polestyuk Tibor gyűjteményét. Szenvedélye egy költözéskor kezdődött, amikor saját gyerekkori játékait megtalálta.
Nem vadulok, ha valamit látok, elteszem. Fotó: Schmidt Andrea
Egy-egy költözés megrostálja múltunk tárgyait. Szerencsére a szegedi Polestyuk Tibornak negyvenhárom esztendeje ugyanott laknak a szülei. Ezért amikor önálló életet kezdett, a költözéskor még megkímélt gyerekkori játékait is megtalálta a régi dobozokban.

– Hatéves koromban karácsonyra kaptam az első tankot a szüleimtől. Felnőtt fejjel rájöttem, még az illata is más, mint a mai játékoknak. Ilyeneket kell gyűjtenem! Ez a gépolajszag, ezek az egyszerűen megépített szerkezetek! – rajongott Polestyuk Tibor, ahogy sorra vette ki a játékos dobozból a kollekció „alapítóit". A játékgyűjtő civilben kereskedelmi céget vezet. – Következő szerzeményem a holdjáró, ebbe Fábry Sándor is beleszeretett, amikor Dizájn centerében bemutatta. Ha nekiütközik valaminek, elkanyarodik, soha nem akad el. Vagy itt van ez a szovjet elektromos tank, ami világít, halad és kihúzható az antennája. A tetején levegőt fúj ki, és szivacslabdát pöcköl. Hét-nyolc éves lehettem, emlékszem a képre: a születésnapomon én ülök az asztalfőn és felhúzható csillogó fém helikoptert reptetek. Sajnos a helikopter azóta elveszett, de a játék öröme ma is eszembe jut.

A folytatás természetesen újabb fémcsoda. A pesti lemezárugyár ontotta az ötvenes évektől kezdve a színes autókat, tankokat. Arról persze nem szól a fáma, hogy nagyban is tudták-e ugyanezt produkálni a hadiiparnak, ha kellett. A magyar és szovjet járműveket újabban az élelmes kínai és magyar gyártók másolják. Az eredetiek internetről és speciális üzletek kínálatából beazonosíthatók és gyártási év szerint visszavezethetők.
Tibor boltban vett a régi kincsek mellé motorost, klasszikus csipegető csirkét és helikoptert. Aztán ismerősei adták át neki gyerekkori emlékeiket, mígnem a gyűjtemény darabjainak száma elérte a kétszázat.
A gyűjtőnek szíve csücske a negyvenéves rolleres bohóc, a sebességváltós traktor és a háború előtti német páncélos.
– Nem játszom velük, dobozban tartom őket. Megfogadtam, hogy nem vadulok bele a gyűjtésbe – jegyezte meg. – Igaz, nem is lehet, ma már horrorisztikus áron kínálják az eredeti lemezjátékokat a vásárokon és speciális üzletekben. Inkább azt mondanám: ha valamit látok, elrakom. Energiabefektetés nélkül gyűjtök. Egyszerűen jó érzés tudni, hogy megvannak. Múltidézéshez kiváló, amikor a cimborákkal kinyitjuk valamelyik dobozt. Hiszen polcokra ki sem férne ekkora fémpálya autókkal, átrakó mozdony sínekkel, a fogaskerekű vagy a rakétasiló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízmillió a szegedi Stefániára

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai felmérték az árvíz okozta károkat a Stefánián. A… Tovább olvasom