Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Polgárháború lett a gumiégetésből

Bordány - Csongrádi Károly és szomszédja állítja, a bordányi Béke-dűlőben lévő virágkertészetben gumival fűtöttek, emiatt borította sűrű fekete füst a környéket. A 2011- es ügy 3 év után került a bíróság elé, az ügyészég hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolja a virágkertészeket.
A bordányi Béke-dűlőben élő Csongrádi Károly és Kisapáti Tibor még 2011 telén azt tapasztalta, a tanyájukhoz közeli virágkertészet kazánjából elviselhetetlen fekete füst ömlik. A férfiak először bejelentést tettek a rendőrségen, később az önkormányzatnál, majd a környezetvédelmi hatóságnál panaszkodtak. Állítják, a szomszédaik gumiabronccsal fűtöttek, amitől ők fuldokoltak. Az ügy 3 év után került a Szegedi Járásbíróságra, az ügyészség szerint a virágkertészettel foglalkozó Cs. Nándor, valamint édesapja és testvére megsértette a hulladékgazdálkodásról és a levegővédelemről szóló törvényt. A feltételezett gumiégetéssel a Cs. család bűncselekményt követett el.

A Kemenes Krisztián bíró vezette tárgyaláson a vádlottak és a tanúk meghallgatása után kiderült, a feljelentő Csongrádi Károly és a vádlottak padjára ültetett idősebb Cs. Nándor unokatestvérek. A bíróság elé idézett rokonok következetesen tagadták, hogy gumit égettek. Úgy vélték, nevetséges az egész eljárás.

Ifj. Cs. Nándor azt vallotta, faaprítékkal és ocsúval tüzeltek. A kertésznek tanuló férfi hozzátette, szegfűt termesztenek, nulla fok alatt fűtik a fólia- és üvegházakat. Elhangzott, a környezetvédelmi hatóság munkatársai az elmúlt időszakban többször ellenőrizték a bordányi kertészetet, egyetlen alkalommal született elmarasztaló határozat.

A Cs. család meghallgatása után kiderült, a családok közötti nézeteltérés nemrég garázdaságba torkollott: Cs. Nándorék egy PVC-csővel betörték az őket megfigyelő Csongrádi Károly és Kisapáti Tibor autójának szélvédőjét. A kertészeket jogerősen próbára bocsátották. „Régóta felhős a viszony. Már akkor irigykedett rám, amikor 89-ben Németországból meghoztam a BMW-t. Igaz, hogy korábban zsírral, olajjal is tüzeltünk, de ezt később abbahagytuk, mert nem volt jó fűtésre. Háborús övezet a Béke-dűlő" – nyilatkozta a bíróság előtt idősebb Cs. Nándor. A férfi többször kijelentette, irigység áll a sorozatos feljelentés hátterében.

Csongrádi Károlyt és Kisapáti Tibort tanúként hallgatta meg a bíróság. Elmondták, látták, amikor a kertészek talicskával a kazánokhoz hordták a félbevágott gumiabroncsokat. Csongrádi Károly azt mondta, a gumiégetés óta polgárháború van náluk, amit „viszonylag jól túlélt". – Olyan fekete volt a füst, mint ami a Titanic kéményéből jött. Távcsővel figyeltem, hogy égetik a gumit – vallotta Csongrádi Károly, majd elárulta, unokatestvérét összesen 18-szor jelentette fel.

A két család viszályáról szinte egész Bordány tud, legalábbis ez derült ki a körzeti megbízott és a helyi hulladékudvar kezelőjének vallomásából. A rossz szomszédi viszonyról a kmb-s azt mondta, elég sok munkát adnak neki a Béke-dűlő lakói. – Nem égettünk gumit – mondta határozottan Cs. Nándor a tárgyalás szünetében. A férfi szerint ma már olyan tisztaság van a telkükön, hogy egy kis darab szemetet sem lehet elejteni.

– Minden lépésünket figyelik a szomszédok. Nem tudunk ez ellen tenni – tette hozzá.

Hogy a kertészek valóban égettek-e szemetet, egyelőre nem derült ki. A bíróság szakértőket is meghallgat, akik igazolhatják a gumiégetést. A Cs. család meghatalmazott védője ugyanakkor úgy vélte, ha megállapítják a kertészek felelősségét, az eljárás során eddig felgyűlt, mintegy 300 ezer forint bűnügyi költség nehéz helyzetbe hozza a gazdálkodókat. Faragó M. Judit hozzátette, március végén folytatódik a tárgyalás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kiadványok segítik a turistákat Szegeden

Megjelentek Szeged friss turisztikai kiadványai, amelyeket kedden mutattak be a városházán. Tovább olvasom