Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Polgármesterjelöltek vitája: mind a négy jelölt eljött

Szeged - Hétfő este fél nyolctól rendeztük meg Szeged polgármesterjelöltjeinek vitáját a Belvárosi Moziban. Mind a négy polgármesterjelölt eljött az estre.

Keresztúri Farkas Csaba: menjenek és szavazzanak a Jobbikra, véget kell vetni az élősködésnek!

Botka László: azért vállaltam, hogy indulok, mert motiválnak az előttünk álló problémák. Szeged olyan, amilyenné mi tesszük, számomra a város az első!

Balogh Tibor: döntsenek, szavazzanak, hogy beleszólhassanak!

A zárszó következik: B. Nagy kezdi. - A változás Szegedet is elérte, ahhoz, hogy ne maradjunk le, szavazzon mindenki a változásra. Ezt én képviselem. Mindenkit kérek, jöjjön el szavazni!

Keresztúri Farkas Csaba is megköszönte, hogy itt lehetett. - A Jobbik óriási előnye, hogy tiszta a szíve, tiszte a lelke, adjanak nekünk lehetőséget! - mondta Keresztúri Farkas Csaba.

Botka azt hangsúlyozta, nem kis dolog, hogy mindenki eljött, négy éve erre nem kerülhetett sor. Szerinte a városnak van jövője. - Sokkal boldogabb lenne, ha valódi alternatíva lenne a város előtt. Nem magam miatt, a szegediekért aggódom. Egyben hiszek: hétfőre elülnek az indulatok, és valamennyi jóakaratú szegedi tenni fog a városért.

Balogh Tibor azt mondta, a mostani találkozás gyönyörűen reprezentálta a sokszínűség szépségeit.

A hátralévő időben a jelöltek a vitát értékelik. B. Nagy László örül annak, hogy itt lehetett. - Tisztességes vita volt, s jól szórakozhatott mindenki. Méltó volt a városhoz, majd megkérte a városlakókat, menjenek el szavazni, és éljenek a változás lehetőségével - mondta B. Nagy.

Keresztúri Farkas Csabát a rendvédelmi telepről kérdezték, írásban fog rá válaszolni.

Botka Lászlót is arról kérdezték, hogy lemond-e országgyűlési képviselői mandátumáról. Hangsúlyozta, neki mindig Szeged volt a legfontosabb.

Balogh Tibort újra a hitelességről kérdezik. Szerinte a velük összefogott kisgazdák is tudják hitelesen képviselni a baloldalt.

B. Nagy László azt felelte, ha nem választják meg a szegediek polgármesternek, akkor is segíteni fogja a beruházásokat.

Keresztúri Farkas Csaba nem érzi magát fiatalnak a város vezetésével. Szerint Botka László is igen fiatalon lett polgármester.

Botkát a Szeged pótlékról kérdezték. Azt mondta nem kampánypénz a pedagógusok fizetésének ilyen emelése.

Balogh Tibort a Zöld Baloldal hitelességéről kérdezték, vicces megjegyzéssel ütötte el a választ.

B. Nagy Lászlótól azt kérdezték, a Bartha-korszak embereivel képzeli el a jövőt? - Nem - hangzott a rövid válasz.

Keresztúritól azt kérdezték a helyiek, visszalépne-e a Fidesz javára, határozott nemmel felelt.

Botka Lászlót a villamosprojektről kérdezik, hogy miért nem lehetett jobban elnyújtani a beruházást. Azt felelte, hogy Uniós főszabály szerint jártak el, így kellett megvalósítaniuk.

Balogh Tibor azt mondja, most érezte úgy először, hogy indulnia kell, mostanra erodálódott el a baloldal.

A harmadik résznél tartunk, a helyi közönség soraiból jövő kérdéseket válaszolják meg a jelöltek. B. Nagy kezdi, azt mondta, azért nem védte meg a lézerközpontot Kósa Lajos látogatásakor, mert illedelmes ember, és nem áll le vitázni a vendégével.

Hétfő este fél nyolctól rendeztük meg Szeged polgármesterjelöltjeinek vitáját a Belvárosi Moziban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Keresztúri Farkas Csaba azt kérte a választóktól, szavazzanak neki bizalmat.

B. Nagy László azt mondta, Szeged eddig mindig úgy szavazott, amilyen színű a kormány.

Keresztúri Farkas Csabát a Cserepes sori cigánytelepről kérdezik. Szerinte nem normális az, hogy azok akik megkapták ezeket a lakásokat így lelakják.

Balogh Tibort zöld területekről kérdezik: szerinte növelnie kell a zöld területek nagyságát.

Olvasónk a tömegközlekedésről kérdezi B. Nagyot. Szerinte a villamos sokkal drágább mint a busz. Ésszerű gazdálkodást kell kialakítani a Tisza Volán és az SZKT között.

Keresztúri Farkas Csaba azt mondta, akárki is lesz a polgármester, annak le kell mondania az országgyűlési képviselői mandátumáról.

Botka László azt mondta a neki feltett kérdésre, vele nagyon könnyű lesz együtt dolgozni, s úgy gondolja, ha mind a 28 képviselő úgy ül be a Torony alá, hogy Szegedért akar tenni, akkor nagyon könnyen tud majd együtt dolgozni.

Balogh Tibor azt mondta a polgármesternek szolgálnia kell a várost, és nem annak dísze kell lenni.

B. Nagy László azt mondta a neki feltett kérdésre, nem foglalkozik a többi fideszes várossal, és a látványberuházások igenis nem jelentenek megoldást.

Keresztúri Farkas Csaba elmondta, tervez vagyonleltárt a Fidesz, s tervezi, hogy átvizsgálja a beruházásokat.

Botka Lászlótól kérdezik: miért nem járt a szegediek között? Szerinte polgármesternek lenni nagyon nehéz feladat, rendszeresen járta a várost, tehát nem igaz, hogy nem Szegeden él.

Balogh Tibor kezdi: azért indul, mert a magyar politika kulturálatlanságát hihetetlenül mélynek tartja, ezen szeretne változtatni. nincsenek jól kinevelt politikusaink.

Következik a második rész: az olvasók kérdései jönnek két percük van rá.

Mind a négy jelölt eljött. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Keresztúri Farkas Csaba egy viccel kezdte: győzött a Jobbik, mert neki maradt a legtöbb ideje! Az oktatással kapcsolatban elmondta, a szegedi diákok nem ismerik a város történelmét, d még az utcáit sem. Szerinte a nemzet a sporton keresztül emelkedhet föl.

Balogh Tibor következik. A Zöld Baloldal jelöltje szerint kisebb létszámú osztályokra lenne szükség. Majd az egészségügyre tér rá: szerinte azért vannak ilyen hosszú várólisták, mert nincs elég pénz. - Ez nem önkormányzati probléma, nem országos! - hangsúlyozta, majd megjegyezte: a megelőzésért a város is tehet. A turisztikát is megemlítette: szerinte egy éjszakás város Szeged, majd letelt az ideje.

A következő téma az oktatás. B. Nagy László csak ennyit mondott: Hajrá. Szeged! - hiszen csak öt másodperce maradt.

R. Tóth Gábor műsorvezető korábban felajánlotta, hogy mindenki kapjon plusz három percet. Ezt B. Nagy László nem fogadta el, másodszor sem, pedig Keresztúri Farkas Csaba megjegyezte, csak akkor van értelme a vitának, ha mindenki hozzá tud szólni.

Botka László hátralévő idejében a segélyért munkát rendszerrel hívja föl a jelöltek figyelmét.

Balogh Tibor szerint a lakosság és a rendőrség viszonyát kellene megváltoztatni. A rendőrségnek sokkal komolyabban kellene végezni a munkáját, mert ezt igényel a város is. Szerinte a koldulást, a hajléktalanságot nem lehet rendeletekkel, szankciókkal rendezni. - A koldusrendelet jól jellemzi az országot: ez egy következmények nélküli ország!

B. Nagy László a közlekedésbiztonsággal kezdi. - Tarthatatlan a szegedi helyzet jelenleg! - húzta alá a fideszes jelölt. Reményei szerint még idén be lehet vezetni, hogy a szabálytalankodó külföldi kamionosokat meg lehessen büntetni. A koldus- és hajléktalanhelyzetet meg kell oldani.

A harmadik témakör a közbiztonság. először Keresztúri Farkas Csaba kezdi. - Cigánybűnözés igenis van! - mondta, hiszen a Széchenyi téren minden nap 20-25 cigányember vár az ítéletére. Fontosnak tartja a polgárőrséget, de az nem normális szerinte, hogy több, szétaprózódott polgárőrség van. A koldusrendeletet erősítené, a hajléktalanoknak közmunkaprogramot vezetne be. A Jobbik mindenkit támogatna, aki rászorul, de nem úgy, ahogy jelenleg teszik. - Folyik ki a pénz a városházáról!

Keresztúri Farkas Csaba a Jobbik programját ismerteti: perc alapú parkolást vezetnek be. A távhőcéggel "kellene valamit kezdeni", át kell világítani az önkormányzatot, az önkormányzati cégeket hetente, havonta kellene átvilágítani, menedzserszemléletre volna szükség.

Botka újra reagál B. Nagy szavaira: a kormány a villamosprojekttel mindent rendben talált. Keresztúri Farkas Csabának azt felelte: Szegeden öt ipari park van. Szeged sikerre van ítélve, s vonzóvá válik a beruházóknak.

B. Nagy László szerint azért nem fizet ki az NFÜ, mert szabálytalanságot talál a beruházásnál. Az NFÜ betartja a szabályokat. Azt is elmondta, szavai a szegediek szavai, valójában velük vitatkozik Botka.

Keresztúri Farkas Csaba egyetért Balogh Tiborral. Azt is megjegyezte, a Jobbik 20 éve nem volt tagja a "rothadó kapitalista rendszernek". Azt is megjegyezte, Botkát soha egyetlen szegedi nem látja sétálni az után, kávézni egy kávézóban. Megint megjegyezte, hitelből nem lehet sokáig szépíteni.

Botka László reagál az elhangzottakra: a villamosprojekttel kezdi, 26 milliárdos uniós forrást hoztak le Szegedre. A Fidesz-frakció mindent megszavazott a tervezéskor, a pályázatkor. A déli híddal kapcsolatban még a Gyurcsány-kormány idején döntött magyar-román államközi szerződés keretében. Megköszönte Botka azt is, hogy a Fidesz nem rúgja fel a lézerközpont terveit. Botka szerint nem őt támadják ellenfelei, hanem a várost , a sikerek minden szegedi sikere, jegyezte meg.

Balogh Tibor azzal kezdte: hiteltelennek tartja, ami eddig Szegeden történt. Szeged szerinte frontváros: azok az árkok, fölbontások, amelyek vannak elviselhetetlenek, minden föl van bontva, lehetetlen közlekedni. A lovasszobor környéki padokon szerint nem lehet leülni. - Aki ezeket nem veszi észre, az vajmi keveset ért a tervezéshez, a komforthoz - vélte Balogh. Azt is megjegyezte, a folyót évek óta nem kotorják Szegednél. A panelrekonstrukció szerinte operettdolog, de belülről senki nem törődik a lakásokkal. - Aránytalanság van a városban - jegyezte meg. -Amíg a jogi kari épület rendesen ki van világítva, addig a közeli Petőfi Sándor sugárúton látni sem lehet.

B. Nagy László azzal kezdte, sok érdekes dolgot elmondtak az előtte felszólalók. Majd hozzátette: 2013-ig 1800 milliárd forintot oszthat be Magyarország az Európai Uniós finanszírozási alapokból. A 2-es villamos befejezése jelentős többletköltséget jelent majd Szegednek. "A 3-as villamos vonaláról is levonult a napokban egy vállalkozó" - jegyezte meg a fideszes jelölt. - A jövő fejlesztéseiben biztos hogy nem ez az irány, állította B. Nagy. - Olyan beruházásokra szabad fordítani, amelyekkel munkahelyeket lehet teremteni. Elmondta azt is: a következő ciklusban elkezdik tervezni és megépíteni a harmadik szegedi hidat - ezt Orbán Viktorra beszélte meg ma délutáni tárgyalásukon. - Meg fog valósulni a lézerprogram is - hangsúlyozta B. Nagy

Keresztúri Farkas Csaba a beruházások növelését hangsúlyozza, amelyeket ne hitelből finanszírozzon a város. A repülőtér fejlesztése szerinte elengedhetetlen. A legfontosabb beruházások az ipari parkok fejlesztése, legalább kettő száz hektáros ipari parkot kellene kialakítani. Nem jönnek le a vállalkozások, a hitelekből szépítés nem megy, a politikai mutyi klasszikusai voltak az előző ciklus városfejlesztései. Keresztúri Farkas szerint hiába ketyeg a kötbér a 2-es villamos építésénél, egyetlen forintot sem fog Szeged behajtani.

A második témakör következik: a városfejlesztés. Botka László kezdi. Elmondta, hogy a megvalósítás a pályázati rendszerek miatt elhúzódik. Felújították az Indóház teret, elkezdik a partfal és a Dugonics tér felújítását. Botka azt tervezi, hogy a városrészi beruházásokra fogja fordítani a fejlesztési forrásokat: járdaépítések kezdődnek például a városrészekben.

Polgármesterjelöltek vitája: négyen kezdték a szócsatát. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Botka László: Ez az első vita, ahol nem kell megígérni az autópályát, mert megépítettük.

Keresztúri Farkas Csaba: Vérlázítónak tartja ezeket a megjegyzéseket az M43-assal kapcsolatban.

Botka László: elnök úr fáradjon ki, folyik az építkezés - derültség a teremben.

B. Nagy László azt felelte erre, hogy az M43-as autópálya állapota nem nagy fegyvertény, ha ez dicsőség, akkor kétes dicsőség - jegyezte meg.

Botka László reagál B. Nagy László megjegyzéseire: elmondta a cégnek nincsenek leányvállalatai. Nem két éve, hanem 20 éve csúszik az M43-as autópálya építése, amelyet a vásárhelyi útig hamarosan át is adnak.

B. Nagy László szerint nem kell összehasonlítgatni kell egymással a városokat, úgy gondolja, a mérlegfőösszeg nem mondja meg valójában, hogy egy város jól vagy rosszul áll. Megjegyezte azt is, ha valóban négyszeres lenni a város vagyonának növekedése, az meg is látszana a városon. Aláhúzta azt is, 6000 fő a munkanélküli, ez sem egy sikertörténet. B. Nagy válaszában megemlíti a programját is: e szerint a szegediek semmi másra nem vágynak, csak munkahelyekre és tisztességes jövedelemre. A fideszes jelölt azt is elmondta, a közbiztonság és a közlekedési biztonság is nagyon rossz a városban.

Keresztúri Farkas Csaba szerint mindkét párt nagy számzsonglőr. Többet ennél nem is tett hozzá.

Botka László következik. Elmondta 2002-tól kezdve duplájára nőtt a költségvetés. A város hitelállománya jelen pillanatban 16 milliárd forint, az egyik legkevésbé eladósodott város Szeged a megyei jogú városok közül - jegyzi meg Botka, s azt is aláhúzza, ezek nyilvános adatok. Elmondta azt is, közvetlenül az önkormányzat nem tud munkahelyet teremteni, ehhez az infrastruktúrát kell vonzóvá tenni, illetve olyan szakmákra van szükség, amelyekkel el tudnak helyezkedni a fiatalok.

Először Balogh Tibor szól. Szerinte igazából nem lehet utánanézni az adósságállománynak, a számok a szakemberekre tartoznak. Egyébként is az a dolga egy polgármesternek, hogy olyan szakértői gárda vegye körül, amelyik érti a dolgát. Úgy látja, az új polgármesternek fel kell mérnie a gazdaság helyzetét október 4-én.

Az első nagy témakör a gazdaság: adósságállomány, munkanélküliség, foglalkoztatottság, illetve a jelöltek gazdasági programjának három legfontosabb elemét kell ismertetni.

Keresztúri Farkas Csaba: Szeged legyen a szegedieké!

Botka László: Egy város olyan, amilyenné a polgárai teszik, szavazzon Szegedre!

Balogh Tibor a tisztesség és a munka fontosságát hangsúlyozta.

Először a jelöltek szlogenjeit hallgathatjuk meg: B. Nagy Lászlóé: munka, dolgozás, munkahely, munka.

R. Tóth Gábor, az est házigazdája bemutatja a négy polgármesterjelöltet, majd ismerteti a vita szabályait. Először a Délmagyarország kérdéseire válaszolnak a jelöltek, majd az olvasók által beküldött kérdésekre felelnek, végül a helyi közönség kérdéseire válaszolnak. Mindegyik jelöltnek 12 perc van, ezzel úgy gazdálkodik, ahogy akar.

Mind a négy jelölt eljött a vitára!

Negyedórával a kezdés előtt köszöntjük önöket a Belvárosi Moziból! A közönség elkezdte elfoglalni helyeit. Meg nem erősített információink szerint mind a négy jelölt részt vesz a vitán, bár hallottunk olyan folyosói pletykát is, amely szerint B. Nagy László, a Fidesz-KDNP jelöltje nem jön el. Egy biztos: tőlünk tudják meg először, hány jelölt mérkőzik meg a ma esti vitában.

Korábban írtuk

Ma este rendezi meg a Délmagyarország – hagyományához híven – a szegedi polgármesterjelöltek vitáját. A Belvárosi moziban 19.30-kor kezdődő rendezvényre meghívtuk mind a négy jelöltet: B. Nagy Lászlót (Fidesz–KDNP), Balogh Tibort (Zöld Baloldal), a jelenlegi polgármestert, Botka Lászlót (MSZP-Összefogás Szegedért) és Keresztúri Farkas Csabát (Jobbik).

A jelölőszervezetek, illetve a Délmagyarország meghívottainak jelenlétében a polgármesterjelölteknek módjuk lesz programjukról beszélni, továbbá válaszolni szerkesztőségünk, illetve olvasóink kérdéseire.

A vita 90 percét élőben közvetíti a Városi Televízió Szeged, illetve nálunk is nyomon követhetik az eseményeket. A jelöltek pedig a választásig hátralévő napokban lapunk, illetve a delmagyar.hu felületein válaszolhatnak az időhiány miatt a helyszínen el nem hangzott kérdésekre.

Olvasóink írták

617 hozzászólás
 • 617. Hawkeye 2010. október 02. 11:21
  „Botka a legjobb polgármester a rendszerváltás óta. Remélem még sokáig vezetheti a várost. Ráadásul a normális szegedi emberek nem kérnek -- nem kérhetnek -- a fideszesekből, mert nagyon jól emlékszünk arra, hogy mi volt itt a Bartha-Tímár-Csonka fideszes városlerabolás idején. Az LMP hiteltelen, a nyilasok esélytelenek, tehát logikusan is csak az MSZP marad, és persze Nagy Sándorék velük.”
 • 616. Sportplusz 2010. október 01. 22:40
  „.. vége botkának .. hála s Jo Istennek meg köszönet a jobbiknak ill-. kereszturi csabának ..hogy visszalépett a fidesz javára.... boka te álnok városromboló véged ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 615. saturnus 2010. október 01. 19:30
  „szegedi Innoratio Kutatóintézet felmérése szerint Botka lesz a polgármester, és a szocialisták a közgyűlésben is többséget szereznek. A biztos szavazó pártválasztók 54,62 százaléka a jelenlegi polgármestert, 41,15 százaléka pedig B. Nagy Lászlót támogatná a vasárnapi önkormányzati választáson. A cég szeptember 10-23 között, 503 véletlenszerűen kiválasztott szegedi lakos megkérdezésével készítette reprezentatív felmérését, melynek hibahatára 4,5 százalék.

  A Századvég felmérése is Botka előnyét mutatja, igaz, ez csupán hajszálnyi. A teljes szegedi választóközönség körében Botka László 34, kihívója, B. Nagy László 29 százalékon áll. A részvételüket biztosra ígérő, pártot választó szavazók között a különbség már hibahatáron belüli, Botka 48-45-re vezet. A közvélemény-kutató mérései szerint a szeptember 20-24-e között felvett adatok alapján a részvételüket biztosra vevő szegediek egyharmada nem választott még a jelöltek között, azaz B. Nagynak van még esélye a fordításra.”
 • 614. saturnus 2010. október 01. 07:53
  „Már a jobb oldali média is látja már Botka elsöprő byőzelmét B Nagy nem lessz befutó.”
 • 613. ifj. Nagy Gábor 2010. szeptember 30. 10:03
  „215. lonlon 2010.09.27. 22:25
  "Valaki igazolná (avagy cáfolná) szakmailag, hogy B. Nagy szerint a...

  - busz 300 Ft/km
  - elektromos 800-1100 Ft/km
  Azért ekkora különbség valahogy számomra irreális!"

  A villamos futáskilométer-költsége a buszhoz képest kb. 60-90%-kal magasabb, ezt azonban ellensúlyozhatja a szállítóképessége (csuklós busz kb. 130 fő, csatolt villamosszerelvény kb. 200 fő).

  A trolibusz hasonló összehasonlításban kb. 20-60%-kal drágább, mint a busz. De pl. Brnóban, ahol kb. 100 troli és 100 busz fut, azt mondják, hogy kb. ugyanannyi a költségük.

  Ellenben van egy szubjektív elem is, miszerint az elektromos üzemű járművek egyszerűen több utast vonzanak, mint egy egyébként minden paraméterében megegyező autóbusz üzem. És ugyebár az a cél, hogy minél vonzóbb legyen a közösségi közlekedés és ne duguljon be a város...

  ---------------------------

  Gondolom ezeket az adatokat B. Nagynak az a fideszes szakértő mondta, aki szerint a "síngörbület" kivitelezési hiba volt a Párizsi körútnál:

  ........

  aztán viszont kiderült, hogy mégsem:

  ........<moderálva reklám>

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gorbitettek_a_kossuth_lajos_sugaruti_villamossineken/2154058/”
 • 612. urbanvote 2010. szeptember 29. 20:41
  „Már 4 nap sincs hátra az Önkormányzati választások 2010-es fordulójáig, és gyakorlatilag naponta olvashatjuk pártpreferencia-vizsgálatok eredményeit a különböző közvélemény-kutatóktól. Ha valamikor, akkor most valóban újra aktuális a kérdés: vajon egy online kutatás alkalmas lehet-e választási előrejelzés készítésére? 

  Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni: továbbra is az a véleményünk, hogy ma Magyarországon még nem lehet megbízható választás-kutatást végezni.
  A minta vételezést valószínűségi és nem valószínűségi mintavétellel hajtottuk végre. Három kérdező felületet vettünk igénybe, személyes, telefonos és Online.
  A mintavételezés folyamán próbáltunk széles populációs halmazt feldolgozni. (2500 fő)
  A valószínűségi mintavételünkhöz az alábbi mintavételi eljárások tartoztak:
  Egyszerű véletlen mintavétel
  Szisztematikus mintavétel
  Rétegzett mintavétel
  Többlépcsős csoportos mintavétel
  A különböző mintavételi eljárások két dologban megegyeznek:
  1. Minden elemnek van egy nullától nagyobb valószínűsége a bekerülésre.
  2. Bizonyos tekintetben magukban foglalják a random kiválasztást.
  A nem valószínűségi mintavételi eljárás olyan módszer, melynek során a populáció bizonyos elemeinek nincs lehetősége bekerülni a mintába, vagy a kiválasztás valószínűségét nem lehet pontosan meghatározni. A nem valószínűségi mintavételhez az alábbi eljárások tartoznak:
  Önkényes mintavétel
  Koncentrált mintavétel
  Kvótás mintavétel
  Hólabda módszerű mintavétel

  A mintavételi keretünknek reprezentatívnak kellett lennie a populáció tekintetében, és a kérdéseknek kívül kellet esni a statisztikai elmélet körén olyan szakértők véleménye szükséges volt hozzá, akik ezekben a részletkérdésben jártasak. Valamennyi fenti keretből kimaradnak pl. azok az emberek,akik nem választhatnak az elkövetkezendő választás során, és bele kerülnek olyanok, akik szavazni fognak. Azok az emberek, akik nem tartoznak a mintavételi keretbe, nem kerültek bele a mintavételbe. A statisztikai elmélet megmutatja nekünk a pontatlanságokat a mintáról a keretre való extrapolációval.

  A választási előrejelzések pontosságát többváltozós elemzés segítségével is vizsgáltuk, a módszertani változók mellett bevonva a politikai rendszer ,,külső" hatásait kifejező indikátorokat is. Három lineáris regressziós modellt alakítottunk ki: az elsőben csak a politikai, a másodikban csak a módszertani változók szerepeltek, a harmadikban pedig mind a két változóegyüttes. A függő változó mindhárom esetben a becslések pontosságának legegyszerűbb mutatója volt: az összes eltérés összege szorozva mínusz eggyel. Mivel a többváltozós elemzésnek éppen az az értelme, hogy kimutassa a magyarázó változók tiszta hatását, ezért használtuk a leginkább torzítatlan
  függő változót.

  A 2010-es Önkormányzati választások választási előrejelzése. A polgármesteri vita után készült előre jelzés.

  Kérdés:

  Látta Ön a Polgármester jelöltek vitáját a Városi Televízióban?

  Igen 37,7%
  Nem 51,9%
  Nem tudja, nem válaszolt 10,4%

  Volt-e nyertese a vitának?

  Igen 67,3%
  Nem 24,8%
  Nem tudja, nem válaszolt 7,9%

  Ki volt a nyertese a vitának? Állítson fel rangsort!

  B. Nagy László 43,7%
  Balogh Tibor 0,9%
  Botka László 44,2%
  Dr. Keresztúri Farkas Csaba 11,2%

  Volt-e vesztese a vitának?

  Igen 74,5%
  Nem 14,6%
  Nem tudja, nem válaszolt 10,9%

  Ki szerepelt a legrosszabbul? Állítson fel rangsort!

  B. Nagy László 39,6%
  Balogh Tibor 28,4%
  Botka László 27,9%
  Dr. Keresztúri Farkas Csaba 4,1%

  A nyerteseknél a rangsornál Dr. Keresztúri Farkas Csaba mind a két nagy választói halmazban (FIDESZ-MSZP)a második helyet érte el. Balogh Tibor (Zöld Baloldal) mind a két nagy választó pártnál az utolsók között végzett.

  A veszteseknél a rangsornál Dr. Keresztúri Farkas Csaba mind a két nagy választói halmazban (FIDESZ-MSZP)az utolsó helyet érte el.

  Pártatlan volt-e a műsor?

  Igen 84,1%
  Nem 11,4%
  Nem tudja, nem válaszolt 4,5%

  Online felmérések

  A Google kereső által kiadott találatok alapján rangsoroltuk a jelölteket, mert az Online kampány is része a választási reklám felületeknek.

  Kereső szó: B. Nagy László Szeged -találatok száma 131 000 találat

  Kereső szó. Dr. Keresztúri Farkas Csaba Szeged -találatok száma 52 700 találat

  Kereső szó: Botka László Szeged -találatok száma 35 900 találat

  Kereső szó: Balogh Tibor szeged -találatok száma 32 800 találat

  Általános választási kérdések

  Szavazáson való részvétel (televíziós vita előtt)

  Biztosan elmegy szavazni 27.3%
  Talán elmegy szavazni 23,3%
  Nem megy el szavazni 39,1%
  Nem tudja 10,3%

  Szavazáson való részvétel (televíziós vita után)

  Biztosan elmegy szavazni 27,8%
  Talán elmegy szavazni 22,5%
  Nem megy el szavazni 39,1%
  Nem tudja, nem válaszolt 10,6%

  Polgármester jelöltek

  Hallott róla (televíziós vita előtt)

  B. Nagy László 89,3%
  Balogh Tibor (nem érkezett értékelhető adat)
  Botka László 93,7%
  Dr. Keresztúri Farkas Csaba 73,2%

  Itt érdekességként megjegyzendő, hogy Botka László nevénél a megkérdezettek 37 százaléka nem tudta a keresztnevét.

  Hallott róla (televíziós vita után)

  B. Nagy László 92.4%
  Balogh Tibor 19,1%
  Botka László 93,2%
  Dr. Keresztúri Farkas Csaba 71,4%

  Polgármester szavazás biztos párt választó szavazók között (televíziós vita előtt)

  B. Nagy László 44,2%
  Botka László 44,9%
  Dr. Keresztúri Farkas Csaba 10,9%
  A zöld baloldal jelöltjére nem érkezett értékelhető adat.

  Polgármester szavazás biztos párt választó szavazók között (televíziós vita után)

  B. Nagy László 42,4%
  Balogh Tibor 2,7%
  Botka László 41,5%
  Dr. Keresztúri Farkas Csaba 13,4%

  Az elemzés rámutatott, hogy a Zöld baloldal és a Jobbik profitált legjobban a televíziós megjelenésből, amíg az első kitört az ismeretlenségből addig a szélső jobboldali párt erősíteni tudta a pozícióját.

  Pártokra, és képviselőikre a Szavazás, nincs körzetesített bontás.

  FIDESZ 47,9%
  MSZP 32.4%
  JOBBIK 13.8%
  LMP 4.6%
  ZÖLD BALOLDAL 1.3%
  Könnyű belátni, hogy a választási előrejelzéseknek milyen ismeretelméleti akadályaik vannak. A közvélemény-kutatóknak a pontos előrejelzéshez sokszor olyan dolgokat kellene feltárniuk, amiknek maguk a választók sincsenek tudatában. Összefoglalva azt mondhatnánk, hogy a szavazók kinyilvánított véleményei alapján elvileg nagyon nehéz következtetni várható viselkedésükre.

  Tisztelettel
  urbanvote csapata”
 • 611. ifj. Nagy Gábor 2010. szeptember 29. 18:26
  „comte, anagramma!

  Itt számháborúzzatok tovább :)

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szazadveg_alapitvany_fej-fej_mellett_botka_es_b_nagy_/2181033/”
 • 610. csanyiv 2010. szeptember 29. 18:09
  „Most tényleg 3-4 percbe is beletelik, amíg egy új néven kommentelni bírsz? Vagy gondolod így nem olyan szánalmas? :))”
 • 609. hajgabi 2010. szeptember 29. 17:50
  „Botka ígérhet fűt fát nem sok esélye maradt. Ez a hajó már elment számára...”
 • 608. kocsordi 2010. szeptember 29. 17:46
  „B. Nagy hatalmas fölénnyel a többiek fölött van. Aki változást akar rá fog szavazni.”
 • 607. kicsife 2010. szeptember 29. 17:43
  „B. Nagy szerintem elvitte a pálmát. Botka már azt se tudja mit ígért meg meg mit nem...”
 • 606. Larsson 2010. szeptember 29. 15:16
  „604:

  Szemellenzőt le! :P”
 • 605. kabsij 2010. szeptember 29. 14:56
  „Azért az se volt semmi amikor Botka belesült abba, hogy 4 évvel ezelőtt ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy kormánypárti polgármester kell. Most is kormánypárti polgármester kell, de nem azért hogy tönkretegyen mindent, hanem, hogy megoldja a problémákat.”
 • 604. kiokushyn 2010. szeptember 29. 12:30
  „Nevetséges és siralmas volt .”
 • 603. frakk 2010. szeptember 29. 12:17
  „Ma fél héttől ismétli a tv az önkormányzati képviselők " csatározását" , ma már meg nézem én is.
  Bár a DM- ben feltett 21 kérdésem közül egyre sem kaptam választ "szupermantól"”
 • 602. monster82 2010. szeptember 29. 12:11
  „Höh szerintem Botkának felesleges volt elmenni.. Csak leégeti magát:)”
 • 601. kaponya 2010. szeptember 29. 12:06
  „Hogyan gründol a ,,Superman-díjas" Botka Vörös Erődöt Szegedből? : http://otthonokosan.blog.hu/”
 • 600. Larsson 2010. szeptember 29. 12:03
  „Ki volt ez a szánalom, nem tán a sunyi vikinéni?! :D”
 • 599. ferdzso 2010. szeptember 29. 11:53
  „Néztem a tegnap esti "Este" műsorát. Miniszter Elnök Úr, már az első percben össze szidta a riportert, hogy Őt, mint miniszter elnököt, ne kérdezgesse ilyen "nyámnyilán"! Kérdezzen mást, más hangnemben. (Persze, hogy utána, az következett, amiből felkészült.) Kérdem én: akkor miért nem mondta el, amit szeretne, úgy, hogy ne is kérdezzenek, bele ne zavarja senki egy elszólásba, ami kínos lehet?! Arra is kíváncsi lennék, hogy egy óvodai látogatáson is össze szidna-e egy kisgyereket, hogy már pedig, ha hozzá beszél, ne selypítsen?!”
 • 598. szegedix 2010. szeptember 29. 10:59
  „Én nem emlékszem arra, hogy 1998-2002 között munkahelyek létesült volna Szegeden! Arra emlékszem, hogy Szeged eladta a PICK részvényét és így szinte leépült a PICK , több száz embert elbocsátva! a FIDESZ tette! Szeged nem fejlődött sehova! A Klauzál teret a Szalai polgármester pénzügyi fedezetéből csinálták meg. Röhej!
  Mióta Botka van, a PICK megkapaszkodott, a Sole itt maradt a város szépült. Jött a telecom. Számítógépes munkahelyek létesültek. Ennyit a valóságról! A plakát ragasztók akik verekedtek a fideszes civil fórum a labdarúgásért. Ezektől várjátok a jövőt??? Ugyan már!”
617 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Szegeden kávézott

Orbán Viktor hétfő délután rövid látogatást tett Szegeden. A kormány támogatja a lézer-kutatóközpont megvalósítását, valamint a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését. Tovább olvasom