Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Polgármesterség vagy parlamenti képviselői poszt?

Az országgyűlési képviselőként is dolgozó megyei polgármesterek az utóbbi posztot választanák, ha szigorítanának a szabályokon. A képviselői tiszteletdíjak kérdésben már megoszlik a véleményük.
Az országgyűlési képviselőként is dolgozó megyei polgármesterek a polgármesterséget választanák, ha szigorítanának az összeférhetetlenségi szabályokon. A képviselői tiszteletdíjak kérdésben már megoszlik a véleményük: az MSZP-s Botka László bruttósítaná a képviselői jövedelmeket, a fideszes Lázár János viszont nem híve ennek a megoldásnak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn kihirdetett hétpontos tisztasági csomagja felforrósította a levegőt a belpolitikában. A kormányfő már nem először állt a nyilvánosság elé az országgyűlési képviselői költségtérítés átalakításának ötletével. Három hete a parlament őszi ülésszakának nyitónapján a 48 pontos reformteendők között említette a honatyák tiszteletdíjának rendezését. Jelenleg a képviselők alapbérként havonta bruttó 220 ezer forintot keresnek. Erre jönnek még a pótdíjak: a bizottsági tagságért bruttó 155 ezer, az alelnökségért 220 ezer, az elnökségért 265 ezer forint jár. Ebből adóznak és járulékokat fizetnek.

Tisztán, adózatlanul kapnak viszont havonta 110 ezer forint szállásdíjat és több százezer forint utazási költséget. Ez akkor lett igazán téma, amikor nyilvánosságra került, hogy az előző ciklusban a 386 parlamenti képviselő összesen 5 milliárd forint költségtérítést vett fel, számla nélkül. A miniszterelnök nemrégiben egy interjúban a parlament kifehérítéséről beszélt. Kifejtette: elképzelhetőnek tartja, hogy a képviselők egységesen bruttó 800 ezer forintot keressenek, és ne vehessék igénybe a költségtérítést. A kormányfő az összeférhetetlenségi szabály szigorításával javaslatot tett a főállású képviselőség megteremtésére is. E szerint a következő ciklustól a polgármesterek nem lehetnének a parlament tagjai. Gyurcsány a tisztasági csomag bejelentésekor hangsúlyozta: két héten belül törvényjavaslatok lesznek a kihirdetett pontokból.

Csongrád megyét jelenleg tizennégyen képviselik a parlamentben. A tizennégy honatya közül hét polgármester is: a szocialisták oldaláról Bedő Tamás Csongrád, Botka László Szeged, Buzás Péter Makó, Szirbik Imre Szentes, a jobboldalról pedig Lázár János Hódmezővásárhely, Nagy Sándor Kistelek, Nógrádi Zoltán pedig Mórahalom első embere. Őket érzékenyen érintheti az összeférhetetlenségi szabály szigorítása.

Nógrádi Zoltán is polgármester maradna, mert a helyi ügyek és emberek képviseletét tartja a legfontosabbnak. A fideszes politikus a képviselői pénzekről elmondta: minden olyan megoldást támogat, ami erősíti a közélet szereplői iránti bizalmat.

– Természetesen a polgármesterséget választanám, de egészen biztos nem fogom támogatni a két jogkör együttes ellátásnak megszüntetését – mondta Lázár János. Egy város számára óriási lehetőséget biztosít – hangsúlyozta –, ha a polgármestere ott ül az országgyűlésben. Ez Hódmezővásárhelynek az elmúlt 13 évben súlyos milliárdokat hozott. Lázár szerint azért zavarja a jelenlegi kettőség a miniszterelnököt, mert a 3200 magyar település vezetőjének döntő többsége fideszes. A képviselői fizetés szabályozásával kapcsolatban a legfontosabbnak azt tartja: az állam úgy térítse meg a parlamenti képviselők igazolt és szükségszerű költségeit, hogy azok tételesen számoljanak el. Lázár nem híve annak, hogy bruttósítva legyen a bér. Elmondta: ha azt várjuk egy vállalkozótól, hogy mindenről tételesen adjon számlát, akkor ez az országgyűlési képviselőkre is vonatkozzon. Ő ezt fel is vállalja, hiszen több hónapig gyűjtötte a számlákat. A fizetést pedig a mai társadalmi és szociális viszonyokhoz kell igazítani, mert irreálisan soknak tartja a bruttó 800 ezer forintot.

Bedő Tamás szerint egyelőre nehezen megválaszolható kérdés, hogy városvezető vagy honatya lenne inkább 2010-től, de elsősorban polgármesternek tekinti magát. Csongrád első embere a 800 ezres bruttó fizetésről azt mondta, leginkább a környező országokban szokásos juttatásokat kellene figyelembe venni a képviselői bér megállapításánál, ha pedig a frakciók a mostaninál átláthatóbb költségtérítéses rendszert szeretnének, akkor az országgyűlés bizonyára határozni fog.

– Nekem Szeged volt mindig az első, és Szeged is lesz mindig az első – adott választ Botka László arra a kérdésre, melyik tisztséget választaná, ha döntenie kellene. Hozzátette: az összeférhetetlenség kérdése már évek óta napirenden van. Szerinte a jelenlegi magyar gyakorlat működőképes. A szocialista politikus úgy vélte: jó a településeknek, ha a polgármesterük országgyűlési képviselő, mert hatékonyabban tud működni. Ettől függetlenül működőképesnek tartaná a kormányfő javaslatát is, amely a teljes összeférhetetlenségre épül. Botka László elmondta: akkor fogja megszavazni a javaslatot, ha a kormány- és az ellenzéki pártok egyaránt támogatják, és a társadalom is az ügy mellé áll. A képviselői tiszteletdíjakkal kapcsolatban hangsúlyozta: a kezdetektől fogva támogatja, hogy bruttósítsák a honatyák jövedelmét. Szerinte nem járna a jövedelmek növekedésével, ha bruttó fizetést kapnának a képviselők az adózatlan költségtérítés helyett.

Szirbik Imre polgármesterként dolgozna tovább 2010-től. Szentes első embere úgy látja, a városvezetői és a képviselői munka is egész embert kíván. Szerinte az is a polgármesterség mellett szól, hogy amíg a városházi munka során konkrét feladatok várnak rá és emberekkel találkozik, az ország házát olyan politikai stílus uralja, ami nagyon távol áll tőle.

A kérdésre, melyik tisztséget választaná, ha döntenie kellene, a makói Buzás Péter azonnal azt felelte: „én polgármester vagyok". Ami az országgyűlési képviselői fizetések és költségtérítések ügyét illeti, ha ebben konszenzus születik a pártok között, Buzás azt elfogadja. Egyébként annak a megoldásnak a híve, amely a felmerülő költségek pontos elszámolásáról és megtérítéséről szól. Hozzátette: az ország helyzetéhez képest méltánytalannak tartja, hogy most erről szól a politika. Sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb írják ki a pályázatokat, minél hamarabb kezdődjön el az M43-as út építése.

Nagy Sándort, Kistelek polgármesterét többször is kerestük telefonon, nem sikerült vele beszélnünk, így az ő véleményét nem tudjuk megosztani olvasóinkkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzér, bodza, henna

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem léteztek szintetikus festékek, elődeink festőnövényekkel… Tovább olvasom