Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Polgárőrök is segítik a közbiztonság megőrzését

Szeged - Jó hangulatú, ugyanakkor kritikus véleményeket is megfogalmazó közgyűlést tartott a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége Szegeden.
Az eseményen jelen volt Szatmári Gyula, az OPSZ elnökhelyettese, Árvai Ferenc, az ORFK dandártábornoka, dr. Németh Károly rendőrezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság rendészeti igazgatója, dr. Gál Sándor, a Csongrád Megyei Bíróság kollégiumvezető-helyettese, Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, dr. Petrik Orbánné, a BÁH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője, Kiss Attila, pü. alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnokságának parancsnokhelyettese, a Hódmezővásárhelyi, a Szentesi, a Makói, a Kisteleki, a Csongrádi Rendőrkapitányság, valamint a Szegedi, a Kiszombvori és a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltségek vezetője is. A közgyűlésen a küldöttek 80 százaléka vett részt. A megjelentek az ülés kezdetén egy perces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt, dr. Horváth Sándor ny. r. dandártábornokról,a CSMPSZSZ tiszteletbeli örökös elnökéről.

Magyari Béla, a szövetség megyei elnöke a 2007. évi írásos beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítőjében kiemelte, hogy a tagság aktivitását nagyban növelte az a tény, hogy az önkormányzatok és a rendőrség is elismeri, segíti munkájukat. A települési önkormányzatok anyagilag is támogatják tevékenységüket, Hódmezővásárhely, Mórahalom, Röszke személyautót is vásárolt a helyi polgárőr egyesületnek. A szövetség a bűnmegelőzési terveit kiemelten teljesítette, különösen a határ menti településeken, de a nagy bevásárló központoknál, az iskolák környékén, a kegyeleti helyeken, vagy a postáskísérés során is. Az idei esztendőben fokozni szeretnék a közterületi jelenlétet, a karitatív tevékenységeket és a létszámbővítés, fiatalítás is a célok között szerepel. Tóth Zoltánné gazdasági alelnök a költségvetést és a közhasznúsági jelentést, illetve a 2008-as költségvetési tervet ismertette, majd Szabó Lajos, a felügyelő és ellenőrző bizottság dicsérő szavait tolmácsolta.

Ezt követően Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke emelte ki a polgárőrök munkájának jelentőségét. Bejelentette, hogy az idén 2 millió forintos pályázatot ír ki a megyei önkormányzat a polgárőri tevékenység támogatására, valamint a kivílóan helytálló polgárőröket jutalmazzák is. A Csongrád Megyei Közgyűlés ez alkalommal a megye különböző településein szolgáló polgárőrök közül - a közrend és a közbiztonság erősítése érdekében végzett munkájáért - 11 személyt részesített elismerésben. Ők: Huber Zsuzsanna (Tiszasziget), Szögi Zoltán (Újszentiván), Somogyi Lajos (Mórahalom), Hegyesi József (Zákányszék), Balogh Ferenc (Üllés), Sajber Gábor (Csongrád), Schutz Alfréd (Csongrád), Szűcs Imre (Maroslele), Vajda László (Apátfalva), Dezső Ernő (Hódmezővásárhely), Zánthó Emil (Algyő). A megye kiegyensúlyozott, nyugodt közbiztonsági helyzete részben a polgárőröknek is köszönhető, mutatott rá hozzászólásában dr. Németh Károly, a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság rendészeti igazgatója. Az ezredes külön kiemelte az illegális bevándorlók, az embercsempészek felderítésében,a közterületi bűnözés visszaszorításában vállalt szerepüket.

Szatmári Gyula a hozzászólásokra reagálva elmondta: a közjó szolgálata elhivatottságot igényel. A polgárőrök önként vállalták a feladatot, így kötelező utasítást a szövetségtől nem kapnak. A vizi polgárőrség szervezése Szegeden is csak önkéntes lehet. Az elnökhelyettes pozitívan értékelte a Csongrád megyeiek tevékenységét. Az OPSZ elnökhelyettese külön kiemelte a megyei közgyűlés szerepét, mivel pályázat kiírásával - országosan is példaértékűen - anyagilag is támogatják a polgárőrmozgalmat.

A természetes és az épített környezet védelme, a környezetkárosító cselekmények megelőzése érdekében az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Kardos Sándor és a CSMPSZSZ elnöke, Magyari Béla együttműködési megállapodást írt alá. A polgárőrök a jövőben - az Atikötevife tájékoztatása alapján - járőrözéseiket a kiemelt értékeket képviselő helyszínekre is kiterjesztik, az esetleges rongálásokról, kártételekről a felügyeletet azonnal értesítik.

A napirendi pontok elfogadása után elismerések átadására került sor. Elsőként Szatmári Gyula az OPSZ vezetése által, a polgárőrmozgalomban kifejtett évtizedes tevékenységének elismeréséül "posztumusz" Kopácsi Sándor-díjjal tüntette ki néhai dr. Horváth Sándor ny. rendőr dandártábornokot, a megyei szövetség örökös elnökét. Az elismerést özvegye vette át. Polgárőr érdemkereszt arany fokozatát kapta Kálmán József (Csongrád), ezüst fokozatú elismerést vehetett át Szabó Lajos (Szeged-Alsóváros), és Bozó Béla (Csengele). A kitüntetést bronz fokozatát Rákosi Viktor (Szeged-Belváros) és Minyó Zoltán (Szatymaz) érdemelte ki. Rajtuk kívül még 12-en kaptak jutalmat.

Olvasóink írták

  • 1. egy 2008. április 08. 15:45
    „Hajrá Bozó Béla (Csengele)!!! :)))
    Szeretünk nagyon! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online interjú Krix Anettel, az Egyetem Arcával

Szeged - Krix Anett múlt kedd óta a Szegedi Tudományegyetem arca: a 19 esztendős, amerikanisztika szakos lány fejére egy héttel ezelőtt éjjel egy óra után került korona a Szote Klubban. Tovább olvasom