Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Politikai plakátharc, lesz még ragasztás

Visszafogott a plakátháború Szeged utcáin. Arcképes és csíkhirdetéseket eddig főleg a Fidesz ragasztott, az MSZP és az SZDSZ óriásplakátokon népszerűsíti önmagát. Plakáthullám azonban lesz még: a választási törvény szerint kampányidőszakban a pártok korlátlanul plakátolhatnak.
Sándor Klára plakátja. Fotó: Karnok Csaba
Egy-egy meghívó Dávid Ibolya és Áder János fórumára, rajtuk Balogh László arcképe. A Fidesz által támogatott képviselőjelölt plakátját félig takarja egy Kétfarkú Kutya, azon egy meditációt népszerűsítő felhívás látható. A belvárosban tett körutunk során a plakátháború áldozatait kerestük, de azt láttuk, hogy az oszlopokon dúló harc eléggé visszafogott.

A Széchenyi tér környékén a póznákon a zen buddhizmus és
Deutsch-Für Tamás érkezését hirdető szórólap küzd egymással, máshol a szakadozott papírokból a következő montázs áll össze: DeutKaár Ferenc. A kép a belvárosban máshol sem árnyaltabb, a harcban a Fidesz jelöltjeit ábrázoló, a buddhizmust és a meditációt hirdető, valamint a Kétfarkú Kutya pártot népszerűsítő plakátok vesznek részt. Ritkán feltűnik egy-egy MSZP-s csíkhirdetés.

Balogh László plakátja. Fotó: Karnok Csaba
A külvárosban még kevesebb a kisplakát, annál több az óriás. Ezzel a módszerrel minden parlamenti párt él: van olyan házfal, melyen három politikai szervezet is hirdet. Óriásból egymásra – a műfajból adódóan – nem ragasztanak.
– Valószínűleg plakátolunk még a kampány utolsó időszakában – mondta Mészáros Tamás, az MSZP szegedi irodájának vezetője. Hozzátette: óriásplakátokon jelen van a párt, de tapasztalataik szerint a várost elárasztó kisebb hirdetményeket nem szeretik az emberek.
Stratégiai okokból nem plakátol az SZDSZ sem, de Virág András kampányfőnök úgy fogalmazott: azért „elérhetőek vagyunk, és megjelenünk".

Az MDF plakátjai elkészültek, azokat a párt a hétvégén ragasztja ki. Asbóth Ákos kampányfőnök elmondta, azokat a jelölteket reklámozzák majd, akik összegyűjtötték és leadták a kellő számú jelölőszelvényt.
Bodó Imre fideszes képviselőjelölt elmondta: tesznek még ki plakátokat, de a mellékutcákban nem, csak a város csomópontjain. Nem céljuk a választókerületeket hirdetésekkel elárasztani.


Korlátlanul plakátolhatnak

A választási törvény szerint kampányidőszakban a pártok korlátlanul plakátolhatnak. Vannak azonban kizáró feltételek, például kerítésre, önkormányzati tulajdonra nem tehetik ki hirdetéseiket. A kampány végeztével harminc napon belül el kell távolítaniuk a plakátokat. 

Nincs sértődés

Balogh László parlamenti képviselőjelölt elmondta: máséra csak akkor plakátolnak, ha elfogy a szabad felület. Hozzátette, ha ugyanezen okból fideszes hirdetményre ragaszt másik politikai szervezet, ők nem sértődnek meg.

Fideszes és szocialista hirdetések a megyében

Elsősorban a vásárhelyi belvárosban láthatók választási plakátok. A legtöbbről Lázár János, a Fidesz-KDNP jelöltje tekint az arra járókra. Bacsa Pálnak, az MSZP jelöltjének a fényképe a napokban jelent meg plakátként a város központi részében, igaz, azzal jóval ritkábban találkozhatnak a közlekedők.
Makón is csupán két jelölt, az MSZP-s Buzás Péter és a fideszes Martonosi György plakátjai láthatók az utcákon, a korábbi választásokhoz képest nincs belőlük sok – csak a főtéren és közvetlen környékén találhatók meg ezek a hirdetések. Szentesen a legtöbb plakáton a fideszes jelölt, Farkas Sándor látható, a szocialista Szirbik Imre hirdetése elvétve található csak meg. Úgy tűnik, a kis pártok egyelőre nem ragasztották ki plakátjaikat a megye városaiban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom