Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Politikusok kilenc országból

A Szeged Biztonságpolitikai Központ egyik legnagyobb szabású idei rendezvényére kerül sor ma és holnap Szegeden, a Tisza Szállóban (Wesselényi u. 6.). Kilenc országból összesen 160-an vesznek részt a Külügyminisztérium által támogatott nemzetközi fórumon, amelynek fő célja a térség aktuális biztonsági kihívásainak elemzése, és az azokra adott lehetséges válaszok bemutatása.
A fórum alapvetően két témakört kíván körüljárni. A konferencia első napján általános biztonságpolitikai problémákkal foglalkozik abból a tényből kiindulva, hogy a korábbi, bipoláris nemzetközi biztonsági rendszer összeomlott, helyette pedig új egyelőre nem született. Ebben a helyzetben pedig különleges szerepet kap a nemzeti felelősség. A párbeszéd, a média és a politika felelőssége.

Az előadók volt és jelenlegi miniszterek, nagykövetek, egyetemi tanárok és biztonságpolitikai szakemberek, köztük Szőke László külügyi államtitkár, Martonyi János volt külügyminiszter, aki a nemzeti felelősségről tart előadást, Chrudinák Alajos újságíró az iszlám világról és a média felelősségéről beszél, a délkelet-európai dilemmákat elemzi Sven Alkalaj, Bosznia és Hercegovina NATO-hoz akkreditált nagykövete, Arian Starova volt albán külügyminiszter és Pavle Jankovics volt szerb honvédelmi miniszterhelyettes.

A fórumon megvitatandó második kérdéskör: lehet-e a történelem az élet tanítómestere? Azaz: akarunk-e, tudunk-e tanulni hibáinkból? Azt, hogy párbeszéd és integráció híján milyen veszélyek leselkednek a térségre, mi sem jellemezhetné jobban az elmúlt 15 év délszláv válságánál. A fórum azt kívánja körüljárni, hogy a jugoszláv utódállamokban és a válság által közvetlenül érintett szomszéd országokban mennyire sikerült földolgozni a tragédiához vezető okokat és a történteket, illetve az oktatásban, elsősorban a középiskolákban foglalkoznak-e ezekkel a kérdésekkel, és ha igen, hogyan. Magyarán: képesek-e az egyes államok iskolarendszerében elfogulatlan elemzését adni a tragédiának, elősegítve, hogy a megosztottság és a gyűlölet helyét a közös jövőt megalapozó együttműködés iránti elkötelezettség, a nacionalizmust pedig az euro-atlanti integrációban való közös részvétel érdek- és értékrendszere válthassa fel?

A nemzetközi fórum egyébként jelentős idegenforgalmi missziót is betölt, hiszen közel 400 vendégéjszakát hoz Szegednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom