Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Politizáló egyetemisták

Az Szegedi Tudományegyetem politikai értelemben semleges, nem támogatja ideológiai, politikai alapon nyugvó szerveződések szerephez jutását. Azok a hallgatók viszont, akik már egyetemi éveik alatt politizálnak, azt mondják, nem működik a hallgatói érdekképviselet, ezért a politikai ifjúsági szervezetek is delegálhatnának képviselőket a kari hallgatói önkormányzatokba.
– Az SZTE sajnálatosnak tartaná, ha a hallgatói önkormányzati választásokon a jövőben ideológiai, politikai alapon nyugvó szerveződések kívánnának szerephez jutni, mert ez a pártpolitikától idáig mentes hallgatói érdekképviseletre beláthatatlan következményekkel járhat. Az egyetem polgárai magánemberként változatos ideológiai nézeteket vallhatnak és vallanak. Meggyőződésük azonban nem játszhat szerepet akkor, ha egyetemi tisztséget vállalnak – tette közzé Keczer Gabriella, az SZTE sajtószóvivője az egyetem álláspontját. Arra voltunk kíváncsiak, egyetértenek-e ezzel a már egyetemi éveik alatt aktívan politizáló hallgatók.

– Nem működik a hallgatói érdekképviselet, mert elszigeteli magát az egyetemistáktól, akik emiatt érdektelenek. Ezen segíthetne, ha a politikai pártok helyet kapnának a hallgatói önkormányzatokban. Ausztriában az ottani ifjúsági pártszervezetek vetélkednek a hallgató képviseletért, ott ez természetes és demokratikus – fogalmaz Tóth Péter, harmadéves szociológus–geográfus, a Jobbik szegedi alelnöke. Tavaly a bölcsészkaron, idén a természettudományi karon is indult a HÖK-választás első fordulójában.

Egyetemről a politikába

A hallgatói önkormányzatban való részvétel sok esetben a politikai karrier első lépcsője lehet. Pláne, ha valaki már egyetemi éveiben aktívan politizál: Újhelyi István önkormányzati és területfejlesztési államtitkár például még joghallgatóként lett a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták elnöke. De Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára vagy Kohári Nándor önkormányzati képviselő, az ifjúsági és sportbizottság elnöke is részt vállalt anno a hallgatói érdekképviseletben.

Egyetért vele a főiskolán biológiát és környezetvédelmet tanuló Pataki Gergely abban, hogy a HÖK nem képviseli megfelelően a hallgatókat. A Fiatal Baloldal elnöke kiemeli, éppen ezért indítottak hallgatói jogsegélyszolgálatot: segítenek, mikor a hallgatók senkihez sem mernek fordulni. Jó megoldásnak tartaná, ha a politikai ifjúsági szervezetek egyenlő arányban képviselőket delegálhatnának a kari HÖK-ökbe.

Csordás Orsolya, a szegedi Fidelitas alelnöke, sajtóreferense, történelem–kommunikáció szakos bölcsész szerint viszont a HÖK feladata az, hogy a hallgatók jogait képviselje, függetlenül azok politikai szimpátiájától. Így ilyen szinten nem értene egyet a politika részvételével, azt azonban hangsúlyozza, szokott az egyetemen is politizálni. – Mivel hallgatók vagyunk, nyilván nem a nyugdíjrendszer problémáiról beszélünk. A hallgatókat érintő kérdéseket meg kell vitatni az univerzitás falain belül is – vallja.

Török Márk, az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) elnöke, összhangban az egyetemmel, a hallgatói érdekképviselet pártsemlegességét hangsúlyozza. – Az EHÖK szervezeti és működési szabályzata úgy rendelkezik, politikai szervezet tagja nem vállalhat hallgatói önkormányzati tisztséget – mondja, hozzátéve ugyanakkor: az egyetemen bárki, bárkivel, bárhol megvitathatja politikai nézeteit, sőt az egyetemi újságokban közzé is teheti azokat.

Olvasóink írták

  • 1. jgjukgbj 2008. január 20. 12:31
    „igy van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom