Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Polt Péter: Nem fordult meg a fejemben a lemondás

Polt Péter nem lenne csalódott, ha az államfő nem őt jelölné legfőbb ügyésznek, arra azonban nem válaszolt, hogy vállalna-e újabb hat évet. A baloldalról és az utóbbi időben jobboldalról őt érő támadásokat méltatlannak nevezte. A legfőbb ügyész megismételte: a bíróságokon gyakran születnek enyhe ítéletek.
Polt Péter legfőbb ügyész. Fotó: Schmidt Andrea
– Önnek május 16-án lejár a mandátuma, arról már régóta folynak a találgatások, hogy ki lesz a legfőbb ügyész. Ha önt jelölné az államfő, vállalná?

– Már többször feltették nekem ezt a kérdést, amire mindig ugyanazt szoktam válaszolni: a köztársasági elnök úr jogkörében áll jelölni és előterjeszteni a legfőbb ügyészjelöltet a parlamentnek. Abban a helyzetben vagyok, ha engem jelölne, majd akkor válaszolhatok.

– Csalódott lesz, ha nem önre esik Sólyom László választása?

– E tekintetben semmilyen csalódottság nem érhet engem. Már csak azért sem, mert még nem tudom, mi lesz a döntés, másrészt pedig azt a hat évet kell nézni, amit én eredetileg vállaltam.

– A Csongrád megyei rendőrfőkapitány a vele készült interjúban még csak utalt rá, ön azonban konkrétabban fogalmazott, amikor kicsit a közvéleményt is megfogalmazva azt mondta: számos esetben enyhe ítéletek születnek a bíróságokon. Mire alapozta a Legfelsőbb Bíróság elnöke által egyébként nyomban visszautasított kijelentését?

– Vannak adataink az ítéletekről és a fellebbezésekről. A fellebbezések nagy számából látszik, hogy valóban enyhének ítéljük meg a bírósági gyakorlatot. Alkotmányos kötelességünk, hogy fellebbezzünk. A bíróságoknak joga az ítélkezés, a jogerős ítéletet mindenkinek tiszteletben kell tartani. Mi is tiszteletben tartjuk. Ez azonban nem befolyásolja véleményünket és törvény adta jogunkat, hogy fellebbezések, ügyészi indítványok útján súlyosabb ítéleteket próbáljunk elérni.

Dicséret az ügyészségeknek

– Nagyon elégedett vagyok a fellebbviteli és a megyei főügyészség, a szegedi ügyészség és a városi ügyészségek munkájával. Ennek a legbiztosabb jele az volt, hogy az értekezleteken nem kellett sokat beszélnünk a szakmai munkáról, Csongrád megyében a szakmai munka évek óta magas színvonalú, teljesülnek azok a követelmények, amiket elvárunk – mondta a legfőbb ügyész, miután részt vett a megyei főügyészség és a városi ügyészségek értekezletén, majd felkereste a Szegedi Fellebbviteli Főügyészséget.

– Folyamatosan módosulnak a jogszabályok, az elmúlt hetekben újból lehetett olyan kijelentéseket hallani, amelyek változtatást, szigorítást sürgettek. Ezek nem okoznak jogbizonytalanságot?

– Valóban most már másodszor egy nagyon jelentős büntetőeljárási törvénymódosításra kerül sor. Ha megnézzük, hogy az új büntetőeljárási törvény 2003. július 1-jével lépett hatályba, akkor azt lehet mondani, ez nem tesz jót a jogalkalmazói gyakorlatnak. Számtalanszor kifejtettük erről a véleményünket. Úgy gondoljuk, hosszú távú, valóban koherens szabályozásra van szükség. Nem örömmel mondom azt, hogy már például az új büntetőeljárási törvény hatálybalépése előtt is jeleztük, hogy alkalmazása nagyon rövid időn belül számos problémát fog felvetni. Ez bekövetkezett. Jobban kellene ezekre a jelekre előzetesen figyelni, mert a jogalkalmazóknak és a jogkeresőknek ténylegesen megnehezíti a dolgát a gyakori jogszabály-változtatás.

– Önt az elmúlt években sorozatosan támadták, előbb baloldalról, az utóbbi hetekben pedig jobbról is. Az elmúlt hat évben volt olyan pillanat, amikor megfordult a fejében, hogy lemond?

– Ezeket az ismétlődő támadásokat nehezen kezelhetőnek és méltatlannak tartom, mivel nem szakmai jellegűek, én pedig egy szakmai szervezetet vezetek. Az nem fordult meg a fejemben, hogy felállok, mert ezt a munkát legfőbb ügyészként vállaltam, amit végig kell csinálni. Ezzel tartozom az ügyészségnek, tartozom önmagamnak, tartozom a társadalomnak.


Horányi Miklós legfőbb ügyész?

– Hangsúlyozzuk, hogy a kérdés csak elméleti, és hogy ragaszkodott a válaszomhoz. Ebben a pillanatban azt tudom mondani, nagyon megtisztelőnek tartanám és igent mondanék, ha a köztársasági elnök úr felkérne és jelölne legfőbb ügyésznek – nyilatkozta lapunknak Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. A főügyész hangsúlyozta, eddig sem formálisan, sem informálisan nem kereste meg senki, hogy vállalná-e jelölést. Horányi Miklós megjegyezte: meglepődött, amikor másik két ügyész nevével együtt az ő nevét is „bedobták" Polt Péter lehetséges utódaként. A főügyész hozzátette: pályafutásának szakmai elismerése lenne, ha ráesne a választás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom