Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Pomádé király új ruhája

Szeged - Toronykőy Attila Kardos Gábor és Koczka Ferenc vezényletével kettős szereposztásban állította színpadra Ránki György zenés komédiáját, a Pomádé király új ruháját. Az Andersen-meséből komponált opera premierjét ma 19 órától tartják a nagyszínházban. A címszerepet Cseh Antal, majd Kiss András is énekli.
– 2007 körül Kovalik Balázs felkérésére rendeztem meg először a Pomádé király új ruháját a Magyar Állami Operaházban. A zenekari árok fölött kellett színpadra állítanom – azért, hogy aznap egy másik előadást is lehessen játszani. Az esti produkció díszlete a vasfüggöny mögött készen állt, mi pedig a zenekari árok fölött tízfősre csökkentett zenekarral játszottuk Ránki György operáját a gyerekeknek. Amikor Oberfrank Pál lett a veszprémi teátrum igazgatója, Oberfrank Péter karmester javasolta, hogy játsszunk ott is operát, így ezt a darabot is műsorra tűztük új rendezői koncepcióval – mondja Toronykőy Attila. A veszprémi produkciót Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója is megnézte, és itthon is bemutatásra érdemesnek találta.

Pomádé király új ruhája. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Juhász Katalin díszletében és jelmezeivel, új szereplőkkel, kettős szereposztásban született meg a szegedi változat.

A főszereplők

Pomádé király szerepét Cseh Antal Veszprémben már sokszor és nagy sikerrel énekelte, váltótársa, Kiss András Szegeden debütál – a gregori hagyományok jegyében mindketten buffo karaktert formálnak. Nyársatnyelt Tóbiás figuráját Altorjay Tamás és Tarnai Dávid, Garda Robertót Kelemen Zoltán és Réti Attila, Dzsufit Nánási Helga és Somogyvári Tímea Zita alakítja.

– Ez az opera eredetileg nem kifejezetten gyerekek számára íródott, így sok olyan mondat is akad benne, amelyet szerintem csak a felnőttek érthetnek és értékelhetnek igazán. Ezért különösen alkalmas arra, hogy családi produkcióként játsszuk: a kicsik a mesét, szüleik a pluszmondanivalót is élvezhetik. A kettősséget persze a rendezésben elég nehéz megoldani, mindenesetre a jelmezeket igyekeztünk színesre, viccesre, szinte rajzfilmszerűre venni. A díszlet, vagyis a palota tulajdonképpen egy hatalmas barokk szekrény, amelyben az öltözködésmániás király lakik – ajánlja az előadást a rendező. A bemutatót a Gregor Józsefről elnevezett operabérletben ma 19 órától a nagyszínházban tartják – ezzel is emlékezve a címszerep legkarakteresebb, legnépszerűbb megformálójára. A másik szereposztás a szombaton 18 órakor kezdődő bérletszünetes előadáson mutatkozik be. A következő hetekben az iskolák számára a gyermekbérleti sorozatokban tanítási napokon 10 és 14 órától is tartanak előadásokat – elsősorban ez indokolta a kettős szereposztást.

– Az egyiptomi fáraók korától napjainkig mindig, bármilyen politikai kurzus idején aktuális lehet Andersen meséje, mert mindig van olyan helyzet, amikor egy vezető túlburjánzik, túlköltekezik, a nép szenved, és mindenkinek hazudnia kell ahhoz, hogy az állását megtarthassa. Pomádé király mondata – „Akinek hivatalt adott, annak észt is ád az Isten" – elég csiklandós; nem is értem, hogy 1953-ban, amikor az Operaházban először bemutatták a darabot, hogy lehetett ezt elénekelni – fogalmaz Toronykőy Attila, aki fontosnak tartja azt is, hogy egy szünettel, két részben játsszák az előadást. – Nem a hossza miatt, inkább azért, hogy a gyerekek jobban megszokják a színházi légkört, azt, hogy hogyan kell ott viselkedni. Ránki György zenéje valahol a musical és az opera között van, ezért a darab abszolút alkalmas arra, hogy a gyerekek általa ismerkedjenek meg a zenés színházzal.

Olvasóink írták

 • 3. .suhym. 2013. január 20. 13:19
  „Nagyon élvezték a gyerkőcök!:))
  Jó volt a hangszereknek a darabba épített bemutatása.”
 • 2. info 2013. január 18. 12:38
  „"Közreműködők:
  a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara"
  a színház honlapján lehet regisztrálni-ott pontos a tájékoztatás.”
 • 1. hang 2013. január 18. 09:21
  „Tisztelt Hollósi Zsolt - Délmagyarország!

  Kérem írja meg, melyik zenekar közreműködik az előadásokon!
  Köszönettel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárd forintot fizetett ki az állam

Megszabadultak adósságuktól az 5000 főnél kisebb települések. 34 Csongrád megyei település helyett közel másfél milliárdot fizetett ki az állam. Tovább olvasom