Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Póniló került a karácsonyfa alá

A legtöbb kisfiú legóűrbázis, csocsóasztal, focilabda vagy éppen számítógép után sóvárog karácsony idején. A mórahalmi Domján Sanyikát nem érdeklik különösebben a ketyerék, márkás futballcipőre sem vágyott, mégis izgatottan várta a szentestét. A 12 éves, Regős Bendegúz-forma fiúcskát egy igazi pónilóval lepték meg a szülei.
A hét hónapos Baba és tizenkét éves gazdája. Fotó: Segesvári Csaba
A mórahalmi Domján Sanyika kicsi gyerekkorától fogva rajong az állatokért. Legóvár helyett műanyag állatokkal benépesített farmokat épített, a focipálya helyett az udvaron tüsténkedett a szárnyasok között.

A szülei elmondása szerint fakardot sohasem láttak a kezében, lapátot, kannát és vödröt annál többet. Alig kezdett el iskolába járni, már saját aprójószágai voltak. – A szomszéd nénitől kaptam néhány kacsát, ezeket nevelgettem. Rá egy évre huszonnégy kiskacsa kelt. Jó néhányat elkupeckodtam, meg a vásárba is vettem más fajtákat, így szépen nőtt a farmom – magyarázta egy jó érzékű kereskedő vehemenciájával a Regős Bendegúz-forma fiúcska.

Sanyika manapság vagy száz aprójószágot nevel. Libák, törpetyúkok, pulykák hangoskodnak az udvaron. Óriás belga nyulak, postagalambok és vietnámi malacok teszik teljessé az állatfarmot. A fiú néhány éve elhatározta, hogy egyszer egy ló is kerül az üres istállóba. Idén karácsonykor teljesült az álma: egy hét hónapos pónilóval lepték meg a szülei. – Nagyon szerettem volna már egy lovat, régóta nyaggattam apuékat. A kancát Baba névre kereszteltük. A csődör egy welshi póni, a kancája meg egy magyar félvér volt – simogatta meg az új kedvenc sörényét az ifjú gazda.

A 12 éves fiú szívesen keresi az idősebbek társaságát. Nagyon szereti az elmúlt idők történeteit hallgatni. Úgy két éve barátkozott össze Pista bácsival – ma már csak tatámként szólítja –, aki a lovas kocsijával gyakran járt az utcájukban. – Egyszer fölkéredzkedtem mellé, most már mindennapos vendég vagyok nála. Jövőre betanítjuk a Babát. Be lesz fogva a tata lova mellé. Építünk egy karámot is az udvarra, ott nagyobb helye lesz, mint az istállóban – merengett a közeljövőről a kisfiú.

Sanyika szobájában nem a megszokott gyerekkönyvek sorakoznak a polcokon. A Csodálatos állatvilág hat fűzött kötete, a Nagy Állatlexikon vagy A világ 100 állati csodája más gyerekeknél is ott díszeleghet, de olyan szakkönyvek, mint A háziállatok fertőző betegségei, A biobaromfi-tartás vagy a Baromfihús- és tojástermelők kézikönyve bizonyára nem.
Sanyika minden reggel ellátja a jószágait, és az iskola után is az az első, hogy számba veszi őket. Egyébként is segítőkész gyerek: amikor a szülei ássák a krumplit, ő segít ládázni vagy vezeti a traktort. Nem is csodálkozunk, amikor azt mondja: – Ha megnövök gazdálkodni fogok. A saját tanyámon szeretnék élni, sok állat között – jelentette ki. Aztán elnézést kért, és kiment megabrakoltatni a lovát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben is esszük, pedig júliusban lejárt

Akciós zöldségkonzervet vásárolt egy család karácsony előtt. Kiderült, az üvegen két címke van,… Tovább olvasom