Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Pontkóstoló a szegedi egyetemen

A hivatalos felvételi ponthatárokat a felsőoktatási intézményekbe igyekvő diákok leghamarabb tegnap késő estétől tudhatták meg a felvi.hu honlapról. Lapunk Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorát kérte: szemezgessen a ponthatárok és keretszámok általa már tegnap délelőtt ismert listájáról – például áruljon el néhány „leget".
A Szegedi Tudományegyetemen elérhető pontszámok listáját és a minisztérium által engedélyezett keretszámokat a rektor, Szabó Gábor tegnap délelőtt kapta kézhez. A szegedi universitas vezetője a még nem hivatalos számsorból érdekességként elárult néhány alapképzéses és nappali tagozatos „leget".

A „legek legje" Szegeden: 139. Ezzel a 140-es maximális pontszámhoz közeli eredménnyel lehetett bejutni a bölcsészettudományi kar legfelkapottabb szakára, a kommunikáció és médiatudományi képzésre.

A Szegeden jogásznak készülők számára most 126, a nemzetközi tanulmányok nevű új szakon 133 pont a belépő. Az egészségügyi kar újdonsága, az ápolás és betegápolás szak iránt érdeklődőnek 116 pontot kellett elérnie. Az élelmiszer-ipari karon a határkő 108 – az élelmiszermérnök szakon. A fogorvosi belépő idén 135, az orvosi 134 pontot ért.

A gazdaságtudományok művelőjeként a gazdaság és menedzsment szakon 133 pontot kellett összegyűjteni. A gyógyszerészeknél 124 a fölső határ. A mezőgazdasági kar új szakja, a vadgazdamérnöki 99 pont megszerzése esetén elérhető cél. A tanárképző szak újdonsága, a felnőttképzés (andragógia) eléréséhez 123 pont kellett. A természettudományi kar legmagasabb pontszáma 120, amit a biológia szakosok gyűjtögettek. A konzervatóriumban a legalább 127 pontot gyűjtőkből képeznek hegedűművészeket.

Algoritmus

A ponthatárokat egy meghatározott algoritmus alapján számolják ki, mely egyszerre vizsgálja a jelentkezők elért pontszámát, a szabad helyeket az egyetemeken, és azt is, hányadikként jelölte meg valaki az adott szakot.

Szegedre idén alapképzésre és nappali tagozatra 3782 gólya érkezik – a tavalyi 3552 kezdővel szemben. E növekedés oka – a rektor szerint – a természettudományos képzés preferálása. Ugyanakkor az összes elsőéves száma 7248 fő, ebben a levelezős és a költségtérítéses képzésen részt vevők is benne vannak. Ez közel hatszázzal kevesebb, mint a múlt évben. A csökkenést a szakember azzal magyarázza, hogy a diplomások kivárnak, nagyobb számban a mesterképzés elindulását követően jelentkeznek továbbtanulásra.

A hivatalos felvételi eredményekről a Országos Felsőoktatási Információs Központ tegnap éjjel SMS-t is küldött annak a több mint százezer diáknak, aki ehhez hozzájárult. A ponthatárokról a hallgatónak készülők tegnap éjszakától tájékozódhattak a felvi.hu honlapról. A szegedi számokat lapunk holnapi számában közöljük. Az eredmények akkor válnak hivatalossá, amikor az egyetem vagy főiskola levélben értesíti a hallgatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres parlagfűrazzia

A kiskundorozsmai víkendházak és szántók környékén szagoltunk bele a virágporos levegőbe.… Tovább olvasom