Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Pontokról pontosan

A tavalyinál jobban kellett teljesíteni a kurrens kommunikáció és általános orvos szakon, kevesebb is elegendőnek bizonyult a gazdálkodás és menedzsment, valamint a jogász szakon – Szegeden. Összességében alacsonyabbak a ponthatárok – derül ki a felvételi eredmények elemzéséből.
Idén összesen négyezer ponthatárt kellett megállapítaniuk az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a felsőoktatási intézmények szakembereinek – olvasható a www.felvi.hu elemzésében. Kiderült: kilenc szakon 140 pont feletti, ezek közül négy helyen az elérhető maximális, vagyis 144 pontszám lett a bejutási küszöb. A maximalisták a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás; az ELTE és a Zsigmond Király Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának, továbbá az ELTE önköltséges szlavisztika képzésének hírnevét öregbítik. A legfelkészültebbnek számító diákok közül hetvenketten célozták meg az ELTE 20 férőhellyel meghirdetett kommunikátor, illetve 76-an a BCE 40-es létszámúnak elképzelt nemzetközi gazdálkodás képzését. Így aztán e szakokon a tervezetthez képest növelni kellett a felvettek számát.

Csúcstartónak a Szegedi Tudományegyetemen a kommunikáció, a pszichológia és a fogorvos szakra jelentkezők számítanak. A tavalyi teljesítményhez képest itt idén több kellett a gólyasághoz például a kommunikáció szakon (a múlt évi 127-tel szemben idén 139), az általános orvosin (130 helyett 134) és az anglisztikán (109 kontra 115). Alacsonyabban húzták meg a vonalat például a jogász (128 helyett 126), a gazdálkodási és menedzsment (135-tel szemben 133), valamint a magyar (121 kontra 120) szakon.

A másik véglet: 943 szakra akár minimális (alapszakon 78, felsőfokú szakképzésben 72) ponttal is be lehetett jutni. De számos szakon – elegendő jelentkező hiányában – nem indul képzés. A leltár végén az összegzés: a jelentkezők 70 (tavaly 69) százaléka került egy lépéssel közelebb a diplomához.

Államilag finanszírozott: Szegeden a legtöbb

A Szegedi Tudományegyetem vette fel a legtöbb hallgatót az államilag finanszírozott képzésekre az idén, pontosan 4892 diákot – jelentette ki a felvételi tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatóján tegnap Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes. Összesen 7701 hallgató kezdheti meg ősszel tanulmányait az SZTE-n, ezzel a létszámmal a szegedi intézmény a harmadik hazánkban. Míg országosan több mint 17 ezerrel kevesebben jelentkeztek valamely felsőoktatási intézménybe, az SZTE-re 76-tal többen adták be jelentkezési lapjaikat, mint tavaly. A visszafogott érdeklődést a rektorhelyettes a képzés átalakulásából fakadó bizonytalansággal magyarázta, legfontosabb feladatként pedig a mesterképzés részleteinek mielőbbi kidolgozását jelölte meg.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnő a két Vetsera Mária

Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi barátnők. Furcsa véletlen, hogy nem csak a vezetéknevük azonos,… Tovább olvasom