Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Por és egy szikra okozta a robbanást

Kiégett hétfőn a Szevafém festőüzeme, mert egy szikra hatására felrobbant az alsó szint. Kérdés, mi lett volna, ha a tűzoltó készüléket használják.
A Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet festőüzeme hétfőn felrobbant: az alsó szint teljesen kiégett, az ablakok kitörtek, a falak kívülről is bekormozódtak. Az épület melletti raktár tetőszerkezete a detonáció hatására megsemmisült, az ott tárolt termékek nagy része használhatatlanná vált. A közelben tartózkodó dolgozók a robbanáskor több métert repültek. Frányó Antal elnök elmondta: az anyagi kár felmérése ma kezdődik. Az elsődleges becslések szerint húszmillió forint körüli kár keletkezett.

Tegnap a biztosító, a rendőrség és a tűzoltóság szakemberei vizsgálták a tűz és a robbanás okát. Meghallgatták a hét könnyebben sérült dolgozót és a további szemtanúkat. Megerősítették, hogy a festőműhelyben két ember karbantartási munkát végzett: pallóról próbálták eltávolítani a festékmaradványokat. A munkások egy idő után arra lettek figyelmesek, hogy a fáról füst száll fel, ezért kisiettek vízért a műhelyből. Ahogy visszatértek volna oltani, a gomolygó füst miatt már nem tudtak bemenni az üzembe, ami néhány pillanaton belül felrobbant.

– A pallón mechanikus vagy elektromos szikra hatására a por beizzott, és amikor elérte a koncentráció a robbanási küszöbérték alsó határát, bekövetkezett a detonáció. Mindezt fokozta a helyiségben lévő nitrohígító, melynek gőze és gáza szintén berobbant – mondta Varga István, a szegedi tűzoltóság tűzmegelőzési osztály kiemelt főelőadója, aki megjegyezte: ha az emberek a szabályosan elhelyezett tűzoltó készülékkel próbálkoztak volna, akkor valószínű elkerülhették volna a bajt. Információnk szerint inkább vizet akartak használni az oltáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontották a Bunkóczi-pavilont a Mars téren

Kényszerbontással tegnap megkezdődött a szegedi Mars téri bódéváros felszámolása. A többi, mintegy… Tovább olvasom