Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Pórázon sétáltatott gyerekek - megoszlanak a vélemények

Pórázt használó, és azt ellenző szülőkkel beszélgettünk a gyermeksétáltatás új módszeréről. Az anyuka, aki használja, úgy véli: biztonságos, és a gyereknek is kényelmesebb, mint felnyújtott kézzel fogni a szülő kezét. Egy apuka viszont azt kérdezte: a kicsi úgy jelzi, hogy indulni akar, hogy hozza a pórázt?
A Pityergő teve története című mongol-német dokumentumfilm egyik jelenetében az anya beviszi kislányát a család jurtájába, és egy színes szalagot köt a derekára, melynek másik végét egy oszlophoz rögzíti. Az anya főz, és nem akarja, hogy a gyerek közel menjen tűzhöz. A kislány előbb tiltakozik, de a nagymamája megvigasztalja.
Hasonló technikát az idei majálison is láttam, az újszegedi ligetben. Egy nő két pórázt tartott a kezében. Az egyiknek kutya, a másiknak gyerek volt a végén. A kutya jól tűrte, hogy korlátozzák a szabadságát, a gyerek nem. A hisztire válaszul a nő rántott egyet a fiú pórázán, mire a kicsi elesett és még jobban sírt.

Pórázt használó és nem használó szülők véleményét kérdeztük a Magyarországon még újdonságnak számító eszközzel kapcsolatban.

– Amíg nem volt gyermekem, furcsának tartottam – mondta a két és fél éves Széll Sanyika édesanyja. Teri azóta másképp gondolkodik, ma már felcsatolja a „cica pórázhoz hasonló hámot" a kisfiúra, a póráz végét pedig farmerjához rögzíti. Szerinte ez akkor különösen hasznos, amikor vásárolnak. Ha ugyanis a szatyrokat fogja, a gyerek kezét már nem tudja.
– Megbeszéltem vele a dolgot. Elmagyaráztam neki, hogy nem tudom fogni a kezecskéjét. A póráz hossza állítható, én általában egy méter hosszúra hagyom, hogy ne léphessen a biciklisek, görkorisok elé. Rendkívül mozgékony kisfiú, én pedig nagyon féltem őt.

Arra a kérdésre, hogy az utca népe mit szól a sétáltatás eme módjához, Teri elmondta, főleg az idősebbek csodálkoznak rá. Sanyika bölcsődéjében viszont pozitívan álltak a dologhoz, a gondozónők szerint jó módszer, mert biztonságos.
A biztonság mellett a kényelemmel indokolta a póráz használatát egy másik szegedi édesanya. Nem a sajátjával, a gyerekével. Szerinte ugyanis fárasztó a kicsinek, ha magasba nyújtott karral – az anyjába kapaszkodva – kell járni az utcán.

– Lehet, hogy praktikus, de rossz érzést kelt az emberben. Talán ha nem sétáltatnának kutyát pórázon, akkor nem lenne ilyen érzésem, de így van. Én inkább fogom a kezüket – mondta a két gyermekes apuka, Szabó Tamás. Elgondolkodva tette hozzá: ezek szerint ha a gyerek sétálni akar, hozza a pórázt?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böde László több mint kétmilliós nyereménye

Nem ez volt az első, de minden bizonnyal ez a legeredményesebb próbálkozása a vetélkedők világában a… Tovább olvasom