Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Pörög az építőipar - de mit hoz magával?

A kamara az építőipari vitarendezést is segítiTavaly összesen 6 kérelmet nyújtottak be Csongrád megyét érintő ügyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő, alternatív vitarendezést végző Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez (TSZSZ). Ebben az évben azonban ennél már április elejéig többen fordultak a megyében a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában elérhető szervezethez. Sőt, a követelések értéke is túlnőtt a tavalyi közel 25 milliárd forinton, mivel azok 2019-ben már majdnem elérték a 60 milliárd forintot is.
A TSZSZ-t 2013-ban elsősorban az építőipari lánctartozásokban érintett kis- és középvállalkozások segítése érdekében hozták létre, de a szervezetnek az éppen fennálló építőipari problémákra is reagálnia kell. Az utóbbi egy-két évben megszaporodtak a magánépíttetők által beadott kérelmek. Az ilyen ügyek közös jellemzője, hogy a kivitelező a szerződés teljesítése előtt eltűnik a felvett előleggel, jó esetben „csak" befejezetlen, rosszabb esetben súlyos minőségi hibás teljesítést hagyva maga után. A Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – amennyiben a kérelmező minden szükséges dokumentumot be tud adni – az ilyen ügyekben is eljárási kötelezettsége van. Amennyiben a szakértői vélemény birtokában sem születik megegyezés a felek között, bírósági eljárás elindítására is van lehetőség a szervezet eljárásainak lezárása után.

Az Országgyűlés 2018. decemberi hatállyal módosította a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) szakvéleményére alapított per szabályait. A módosítás leglényegesebb eleme, hogy egyértelművé vált: a megrendelő is kezdeményezheti a speciális pertípust.

Ha a fentiekhez hasonló rendezetlen építőipari kintlévőséggel kapcsolatos információra van szüksége, akkor forduljon a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához a 62/554-250-es számon, a 136-os melléken, vagy a tszsz@csmkik.hu e-mailen.
 
A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv munkájáról 2019. május 24-én a XII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián is hallhat Szegeden. A Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a Csongrád Megyei Építéstudományi Egyesület, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network Szeged rendezvényén Gombos Ervin igazságügyi szakértő, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv tagja tart majd előadást. Az eseményre a csmkik.hu oldalon jelentkezhet.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonötödik alkalommal nyitották meg a rendezvényt - Elkezdődött a jubileumi borfesztivál

Huszonötödik alkalommal nyitották meg a rendezvényt - Elkezdődött a jubileumi borfesztivál
Péntek délután ünnepélyes körülmények között megnyílt a XXV. Szegedi Borfesztivál. A szervezők tíz… Tovább olvasom