Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Postán érkezik a bioszalámi

Ha valaki Csongrád megyében bioszalámit akar vásárolni, nincs könnyű helyzetben. Pedig szürkemarhából, bivalyból, rackajuhból és mangalicából is készít biotermékeket egy kisteleki húsüzem, együttműködve egy, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz kötődő céggel, s a Biokontroll Hungária Kht.-vel. A Kisteleken földolgozott árut egyelőre legkönnyebben postán lehet megkapni – egyenest a Hortobágyról.
Az ősmagyar szürkemarha az egyik legkeresettebb bioszalámi alapanyag. Fotó: Frank Yvette
– Boltokban hiába próbálkozik a vevő, a megyében legalábbis. De postán utánvétellel elküldjük a vásárlónak, néhány kilóig – mondta Boda Mihály, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. gazdasági igazgatója, aztán olyat mondott, amit azóta nem hallottunk, mióta kapitalizmus van Magyarországon: „amíg a készlet tart".

Eszerint sikerült találnunk a piacgazdaságban egy olyan terméket, mi több, termékcsaládot, amely hiánycikk! Népélelmezési termék várhatóan soha nem is lesz a biohús, mert előállításának területi és egyéb korlátai vannak. E korlátok egyszersmind e termékek drágaságát is magyarázzák.

Árak és állatok

A legkurrensebb termék a bivaly- és a szürkemarha-szalámi, ennek nagykereskedelmi ára a kisteleki húsüzem esetében 3000–3500 forint. A rackaszalámi kilója 2500–3000 forint, legolcsóbb a mangalica: ebből 2000–2500 az előállítónál. Erre még rákerül az áfa, s még további – üzlettől függően – 15-50 százalék. A hortobágyi kht.-től azt is megtudtuk: nemsokára kóser szürkemarha-szalámit is előállít a kisteleki cég a Hortobágyról származó állatokból – a mangalicaszalonnát ez esetben szürkemarhafaggyú helyettesíti majd.

– Bioállatból – ahhoz, hogy húsa valóban biohús legyen – nagy területen is csak kevés tartható, így a túlzsúfoltság, a stressz nem gyöngíti le szervezetüket, nem szükséges nekik szintetikus gyógyszereket adagolni megelőzésként. Ezek alkalmazását ugyanis az ökológiai gazdálkodásról szóló jogszabály nagyon erősen korlátozza, és e jogszabályok betartását a Biokontroll Hungária Kht. folyamatosan ellenőrzi – mondja Bánfi Brigitta, a kht. tanúsítási részlegvezetője. Az is korlátja az előállítható mennyiségnek, hogy a biokörülmények között élő állatok lassabban nőnek, mint a nagyüzemileg, „futószalagszerűen" előállítottak. Hiszen csaknem kizárólag természetes táplálékon tarthatók, és a táplálékul szolgáló növények növekedését nem lehet műtrágyákkal serkenteni, kemikáliákkal védeni. Ha ilyet fogyasztanának az állatok, rögtön nem tartoznának a biokategóriába. S az egészen világos, hogy nem szabad nekik például növekedés-, vagy termékenységfokozó hormonokat sem adagolni – állítja a szakember. Márpedig természet közeli körülmények között – melyeket a bioállatokat tartani kell ahhoz, hogy azok tényleg „bio"-nak minősüljenek – leginkább a régi magyar háziállatfajták, így a szürkemarha, bivaly, rackajuh, mangalica sertés alkalmasak, melyek eleve lassan nőnek, és nem is szaporák.

Fitoterápia, bivalyoknak

Fitoterápiás, vagy éppen akupunktúrás kezelést kaphatnak például azok a bioállatok, amelyek annak ellenére megbetegednek, hogy természetes körülmények között tartják őket. Ha mégis részesülniük kell tiltott, szintetikus állatgyógyászati szerekből, akkor utána meghatározott ideig – akár évekig – nem számítanak bioállatnak, s nem is értékesíthetők a biominősítéssel együtt járó feláron.

Szintén drágítja a bioterméket: az ízesítéshez használt különböző fűszereknek ugyancsak a biokategóriába kell tartozniuk. Borsot például nem lehet keverni a bioszalámihoz, mert a borstermelők kemikáliákat is alkalmazhatnak – helyette biokörülmények között előállított borsikafű használható. S így tovább.

Csongrád megyében egy kisteleki húsüzem állít elő biohústermékeket, s elsősorban budapesti üzletekbe kerülnek, illetve vissza, a keletkezési helyre, a Hortobágyra.

– Tőlünk szállítják a nyersanyagot, a húst – mondja a hortobágyi kht. gazdasági igazgatója. S meddig lesz hiánycikk a bioszürkemarha-szalámi a megyében, annak ellenére, hogy a feldolgozó itteni? Amíg nem éri meg egy üzletnek folyamatosan ilyen termékeket tartani. S a fizetőképes kereslet javul: mint Boda Mihály mondja, évente mintegy 20-30 százalékkal többen érdeklődnek a biohústermékek iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom