Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Postásba harapott a városőr kutyája

Csak az a hír, ha a postás harapta meg a kutyát és nem fordítva – mondja az újságírók nagy könyve. És ha az a kutya a móravárosi városőrök fejének, az agresszív kóbor ebek ellenségének a házőrzője?
Katona Gyula (balról) kutyája, Tappancs tegnap már barátságosan szagolgatta Berkes István kezét. Fotó: Karnok Csaba
Néhány napja írtunk róla: összeszedette a gazdátlan móravárosi kutyákat a körzet képviselője, Katona Gyula. A hét kóbor állatot gyepmesteri telepre vitték, elcsöndesedett a Móravárosi körút környéke. Kutyaügyben elcsitultak a kedélyek, egészen csütörtökig. Az ebtársadalom bosszúja vagy pillanatnyi felindulás? – nem tudni. Csak annyi biztos, Katona Gyula saját kutyája megharapta a postást.

– Becsöngettem egy ajánlott levéllel, a képviselő úr kinyitotta a kaput, hogy aláírja az átvételt. Ezalatt bújt ki a német juhász, és beleharapott a lábamba – mutatta Berkes István a szolgálati nadrágja szárát a bal sípcsontján. – Három foga helye vérzett, a baleseti sebészeten láttak el. Megijedtem, de már nem fáj, a tetanuszinjekció rosszabb volt.

Szent a béke: Katona Gyula és Berkes István koccint a barátságra. Fotó: Karnok Csaba
Berkes István a sérülés miatt tegnap nem dolgozott, de hétfőtől ismét rója az utcákat. A kézbesítővel eddig nem történt ilyen, de azt már tapasztalta, hogy a kerítések mögül jó néhányan heccből ráuszítják a kutyájukat. Az ebek ugyan csak a kerítésig jutnak, ugrálva ugatnak, de az ijedség így is nagy. A postást kioktatták munkába álláskor, miként tartsa távol magától a négylábú támadókat. Táskájában ott az elektromos „kutyaűző" is, de Berkes István nem tartja hatásosnak. Azt mondja, a házőrzők többségénél beválik, de ha a maradékot tovább hergeli, csak rosszabbul jár.

– Borzasztóan sajnálom a történteket, soha nem fordult elő ilyesmi – mondta a képviselő oltási könyvvel a kezében, aki maga is sokat tesz a városrész nyugalmáért, hét éve a helyi városőrök vezetője és járőre. – Tappancs hároméves, az oltásai rendben vannak. Családszerető jószág, önfeledten játszik az unokáimmal. Járőrözni ritkán viszem magammal, hiszen itthon is kell valakinek vigyázni a rendet. Most büntetésben van, a postástól többszörösen bocsánatot kértem. Ennek ellenére egész éjszaka nem aludtam, annyira bántott a dolog.


Miért támadnak?

A kézbesítők sokféle szagot hordoznak, ez ingerli a kutyákat. Ráadásul közel mennek a kerítéshez, bennfentesen zörögnek, benyúlnak a postaládához, sőt bejárnak az udvarba. Ez a munkájukkal jár, ahogy a házőrzők is csak a feladatukat teljesítik, amikor védekeznek. A kettőt nehéz összehangolni – magyarázta Kókai Károly szegedi állatorvos a kutya és a postás összefüggését. A szakirodalom szerint támadó kutyával szemben a nyugodt megállás és a könnyed továbblépés segít. A merev szembenézés vagy a futás nagy hiba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Oscar-díjas lehet Szeged szülötte

A szegedi születésű, Los Angelesben élő Zsigmond Vilmost negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra. A… Tovább olvasom