Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Pótolni kell a folyadékot

Szeged - Nyaranta a tartós hőség miatt a megszokottnál több folyadékra van szükségünk, a kisgyerekekre pedig különösen oda kell figyelni. Dr. Kovács Julianna gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet: a víz a legjobb szomjoltó.
Amikor beköszönt a hőség, és 30 Celsius-fok körül van a hőmérő higanyszála, a folyadék hamarabb ürül ki a szervezetünkből. Ezért nyáron sokat kell inni, és oda kell figyelni arra is, hogy a gyerekek is sok folyadékot fogyasszanak.

– Általában azok a csecsemők, akiket még szoptat az anyukájuk, az enni- és innivalót együtt kapják. Külön folyadékpótlásra nem szorulnak – mutat rá dr. Kovács Julianna gyermekorvos. – Ha a baba nagyon izzad, és kellene pluszfolyadék, akkor csak vizet javasolnék szomjoltásra, hogy ismerjék és szeressék meg a vizet már egészen pici korban.

Szomjúság ellen a legjobb a víz. Fotó: Schimdt Andrea
Szomjúság ellen a legjobb a víz.
Fotó: Schimdt Andrea

A doktornő azt mondta: a folyadékigényt legjobban a vizelet mennyiségéből mérhetjük le. Ha a gyerek bőven pisil, akkor rendben van a só-víz háztartása – természetesen ez a vesebeteg gyerekekre nem vonatkozik. A szakember hangsúlyozza: bár nincs benne a köztudatban, de érdemes tudni: nemcsak attól van vizeletünk, amit megiszunk, hanem attól is, amit megeszünk.

A kiszáradás jelei

Ha a gyerek, a kisbaba nyelve hegye csillogó, nedves, akkor nincs kiszáradásról szó. Kiszáradásra utalhat viszont a hányás kapcsán fellépő acetonos lehelet: a folyadék- és táplálékhiány miatt a szervezet a saját tartalékait bontja le. A vízháztartás legjobb mérője a vizeletmennyiség. A folyadékpótlásban a kiszáradt gyermeknél felső határ nincs, a gyerekeket gyakran, kis adagokban kell itatni, akár úgy, hogy fel is ébresztjük őket, mert ilyenkor nagyon aluszékonyak.


A legjobb, ha vezetékes ivóvizet kapnak a kicsik. Érdemes buborékmentes, palackozott vizet is vásárolni nekik, a cukros italoktól viszont érdemes óvakodni.

Kiszáradást okozhat a hasmenés is. Dr. Kovács Julianna azt tanácsolja: ilyen esetekben a gyulladt bélnyálkahártyába olyan folyadékot kell juttatni, amiben nemcsak víz van, hanem glükóz (szőlőcukor) és nátrium (só) is. A gyulladt nyálkahártya ugyanis nem tud kristálycukrot bontó enzimet termelni, ez hasi panaszokat okoz. Vízben keverjünk el szőlőcukrot, egy csipet sót tegyünk hozzá. Ezt a folyadékot itassuk meg apránként a gyerekkel. Ez az oldat a bélből a vizet nem kifelé engedi, hanem a bennmaradását segíti. Kapható a patikákban szájon át adható rehidráló – vízvisszavivő – oldat is, amivel a kiszáradás tünetei enyhíthetők.

Nem szabad a túlitatás hibájába sem esni: ha túl sok folyadékot adunk este a gyereknek, az éjszakai szobatisztaságnál gondot okozhat.

Szomjoltás és egészséges fogak

A doktornő úgy véli, a víznek a szomjoltás mellett van még egy másik hasznos hatása is: ha a gyerekek kicsi kortól ismerik a vizet mint szomjoltó folyadékot, akkor elkerüljük azt a helyzetet, amit a cukros folyadék kivált – a nyál a cukrot lebontja, tejsav keletkezik, a legjobb fog is előbb-utóbb tönkremehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokifagyi volt a kötelező

Szeged - Minden gyereknek az az álma, hogy egyszer egy fagyiversenyen a zsűri tagja legyen. A… Tovább olvasom