Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Prima Primissima-díjat kapott Tamás Ervin újságíró

Prima Primissima-díjat vett át az írott sajtó kategóriában Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, volt szegedi tudósító, aki újságírói pályafutása elején meghatározó élményeket szerzett a Tisza-parti városban.
Tamás Ervin szerint kevés jó újság maradt. Fotó:MTI/Kovács Tamás
Több kételyt, több kíváncsiságot és több toleranciát kért az újságíró társadalomtól köszönőbeszédében Tamás Ervin kollégánk, amikor a Prima Primissima-díjat átvette. E kérésre volt oka, hiszen ő az a zsurnaliszta, aki mindig kételkedett, mindig visszakérdezett és mindig kíváncsi volt az érem valamennyi oldalára. Úgy ismertük meg annak idején a Népszabadság szegedi tudósítójaként, 1976 és 1979 között, mint aki hitt az írott szó felelősségében, ráadásul egy olyan korban, amelyben még másképp értelmezték a sajtószabadságot.

Az azóta eltelt közel három évtizedben a várt sajtószabadságot is megkaptuk. Tamás Ervin gondolkodása azonban mit sem változott, csak a világ körülötte. Ő ma is azt vallja, amit pályája kezdetén: jó cikkeket szeretne írni, olvasni és jó lapot csinálni. De hogy is lehetséges ez? Nagyon nehéz munka – mondja –, mert tényleg minden más lett, az olvasói szokások, az emberek: az internet, a kereskedelmi tévék belépésével pedig késlekedve ugyan, de győzött a bulvár.

Kevés jó újság maradt a sajtópiacon – állítja. Saját lapjáról, a Népszabadságról – amelynek 1989 óta főszerkesztő-helyettese – azt tartja, csak valamivel jobb, mint a többi. Ma minden napilap komoly gondokkal küzd, mivel az indulatos, végletekben gondolkodó közélet lassan már nem objektív, hanem elfogult tájékoztatást igényel. A sajtó gyakran nem a lényegi kérdésekkel foglalkozik, nem a gerincénél fogja meg a témát, hanem megmarad a felszínen. „Az emberek szekértáborokba tömörülnek és az újságoktól harci riadókat várnak, amitől nem vagyok boldog."

A Prima Primissima-díjra viszont büszke, mert nem egy párt, nem a kormány adta, hanem társadalmi zsűri, egy olyan, vegyes összetételű, 110 tagú grémium, amelynek – úgy tudja – több mint 60 százaléka rá szavazott. Szerinte a rangos elismeréssel nemcsak őt, hanem a Népszabadságot is díjazták, s azt látja visszaigazolva, hogy írásai nem elfogultak.

Szegedre visszahúz a szíve, itt tanulta a szakmát, itt ismert meg olyan embereket, akikkel máig jó kapcsolatot ápol. Utólag azt mondja, a Pestről jött 26 éves embert akár ki is közösíthették volna, de nem: befogadták, segítették. A Délmagyarországnál pedig olyan kollégákra talált, akik éltek-haltak a szakmájukért és szintén jó lapot akartak csinálni.


Névjegy

Tamás Ervin újságíró (1949) az ELTE bölcsészettudományi karának magyar szakán 1973-ban szerzett diplomát. 1968-tól a Pest Megyei Hírlap, majd a Tükör munkatársa volt. 1976-tól a Népszabadság tudósítója, főmunkatársa, rovatvezetője, 1989 óta főszerkesztő-helyettese. Munkássága elismeréseként MÚOSZ-nívódíjjal, valamint Táncsics Mihály-díjjal tüntették ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szefo Rt. felvenné a bezáró ruhagyár dolgozóit

Karácsonyig állnak alkalmazásban a felszámolás alatt álló Timax Alfa Kft. dolgozói, a volt… Tovább olvasom