Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Primadonna lesz Rácz Rita

Helyes kis szubrettként, musicalek, zenés játékok szereplőjeként tizennyolc évesen kezdte színházi pályafutását Rácz Rita. A közönség rögtön a szívébe zárta, népszerű lett, mégis úgy döntött, pályát módosít. Idén szerez diplomát a szegedi zeneművészeti magánének szakán, és a jövőben elsősorban operát szeretne énekelni.
Rácz Rita a főiskolás növendékekkel Az álruhás kertészlányban. Fotó: DM/DV
A színpadon olyan a kisugárzása, mint Domján Editnek volt, hangja pedig a fiatal Rost Andreáé. Rácz Ritában összegződött szülei, Fekete Gizi és Rácz Tibor tehetsége. Saját jogon lett sikeres, hamar megszerette a publikum, amit jelzett az is, hogy megkapta a Dömötör-díjat is. A Mozart-jubileum alkalmából bemutatott opera, Az álruhás kertészlány egyik főszereplőjeként a napokban nagy sikert aratott a zeneművészeti kar zsúfolásig megtelt Fricsay Termében.

– Miközben 18 éves korom óta a színházban játszom, folyamatosan iskolába is járok. Két évig a tanárképző főiskola ének–karvezetés szakának hallgatója voltam, tulajdonképpen csak azért, hogy anyát megnyugtassam: továbbtanulok. De mindig is tudtam, hogy igazából magánéneket szeretnék tanulni. Kellett két év, hogy felkészüljek a zeneművészeti felvételijére. Sikerült, és öt év elteltével idén végzek az egyetemi tagozaton – meséli Rácz Rita, aki Violante nehéz szerepét roppant muzikálisan és kifinomultan énekelte a Mozart-operában. – Csodálatos volt ez a munka, nagyszerű csapat jött össze a darabra. Imádok a rendezőnkkel, Anger Ferivel dolgozni, aki rendkívül felkészült és kötélidegzete van. Fantasztikusan tud bánni az emberekkel, sokat tanultunk tőle.

Fotó: Karnok Csaba
A tavaly átadott Művészetek Palotájában a szegedi színház egykori zeneigazgatója, Pál Tamás beavató színházi előadás-sorozatot indított, növendékek és már befutott énekesek a Zeneművészeti Egyetem szimfonikus zenekarával operák keresztmetszetét adják elő. Amikor a Bánk bán került sorra, Marton Éva ajánlására – aki szegedi mesterkurzusán hallotta – Rácz Ritát kérték fel Melinda szerepére. – Óriási élmény volt, hogy Kiss B. Atillával, a Bánk bán-film címszereplőjével énekelhettem – mondja Rita, akinek a budapesti bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy amikor betegség miatt váratlanul lemondta a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar opera- és operettgáláját a felkért szoprán, őt hívták, hogy beugrással mentse meg a hangversenyt.

– Pál Tamás a koncert előtti este telefonált, és olyan áriákat is kért, amiket még sohasem énekeltem. Most is csodálkozom, hogy vállalhattam el. Éjszaka tanultam meg a darabokat, és másnap délután 2-re kellett volna megérkeznem Szombathelyre, hogy a gála előtt még zenekari próbát tudjuk tartani. Ám olyan nagy hóesés volt, hogy nem működtek a váltók, ezért órákat késett a vonat, így csak a hangverseny szünetében érkeztem meg. Épp csak annyi időm maradt, hogy átöltözzek, sminkeljek, és próba nélkül ugrottam a mély vízbe. Rettenetesen izgultam, de minden hiba nélkül ment. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy Pál Tamás szenzációs karmester. Tökéletes biztonságban éreztem magam a vezényletével, mert tudtam: bármi történne is, jönne a zenekarral utánam. Életem legkalandosabb koncertjén hatalmas sikert arattunk.

Molnár László szegedi zeneigazgató is számít Rácz Ritára, aki még nem tudja, hogy leszerződjön-e valahová vagy előbb még elvégezze a kétéves operaszakot is Kovalik Balázs és Marton Éva szárnyai alatt a zeneakadémián. Az már biztos: májusban mutatják be Rossini Hamupipőkéjét a kisszínházban, amiben Rita Clorindát, az egyik gonosz mostohanővért alakítja. Akik hallották mostanában énekelni, abban bíznak, mielőbb megtalálják az igazi primadonnaszerepek, Júlia, Gilda, Lucia, Violetta is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom