Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Prímásverseny a Rajkó-koncerten

Fergeteges sikerrel szerepelt szombat este a Tisza Szállóban a világhírű Rajkó Cigányzenekar. A Szegedi Tavaszi Fesztivál lapjaink támogatásával megvalósult koncertjének klasszikusokat és műdalokat egyaránt felölelő műsorát a közönség vastapssal honorálta.
A Rajkó Cigányzenekar virtuóz varázslata a Tisza Szállóban. Fotó: Schmidt Andrea
A Tisza Szálló koncerttermében hét óra után pár perccel lépett színpadra az 1952-ben alakult világhírű cigányzenekar húsz tagja, és a berobbanó Villámcsárdással rögtön megadták az est alaphangját. A főként huszas-harmincas éveikben járó zenészek jókedvűen, mosolyogva és rendkívül összeszokottan húzták Brahms V. magyar táncát, amit női prímás dirigált.
A helyiség akusztikai adottságainak és a zenészek virtuozitásának köszönhetően a közönség soraiban ülők lába az energikus muzsikára egyként mozdult. Liszt második magyar rapszódiájának érzelemgazdag, kifinomult előadását sajátos, improvizatív elemekkel toldottak meg. Az első rész záródarabjánál játékos prímásversenynek is tanúja lehetett a közönség – és ez a humorral átszőtt versengés még számos alkalommal megismétlődött az est folyamán.

A szünetben Farkas Sándor és felesége a koncertterem előtt várakozott, éppen azon tanakodva, melyik produkció is volt a legjobb. A férjnek a Liszt-mű sajátos értelmezése tetszett leginkább, felesége szerint azonban nem lehetett kiemelni egyetlen művet az elhangzottakból – mivel mindegyik annyira jó volt. Kíváncsiságtól izgatottan várták a második részt

– Sajnálhatják, akik nem jöttek el ma este, mert fantasztikusan játszanak ezek a zenészek – mondta Nárai László, aki nagyon örült, amiért lapunk internetes játékán belépőket nyert a koncertre. Mester Ágnes, a fiatalember barátnője hozzátette: ők laikusok, de a zenészek virtuozitása így is lenyűgöző. Ágnes elmondta: a koncert után már nem is mennek sehová, inkább hazasétálnak a Tisza-parton, ezt az intenzív élményt ugyanis föl kell dolgozniuk.

A második részben a Rajkó izgalmas – rock and roll, musical – feldolgozásokkal is kirukkoltak, a közönség pedig elámult, amikor egy tízévesforma fiúcska megdöbbentő érettséggel, prímásként húzta a vonót. A hallgatóság vastapsa két ráadás után engedte csak le a színpadról a világhírű cigányzenekart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúl a nagylaki finánc–csempész háború

Egyre több cigarettacsempészt fognak el a vámosok Nagylakon, a háborúnak azonban még nincs vége.… Tovább olvasom